Cara Mengedit Sebarang Halaman Web di Chrome (atau Penyemak Imbas Apa pun)

Halaman web hanyalah dokumen yang dipaparkan oleh penyemak imbas web anda. Tetapi bagaimana jika anda boleh menaip terus di laman web mana pun untuk mengubahnya? Anda boleh, dan anda tidak memerlukan pelanjutan penyemak imbas — ini adalah ciri yang terdapat pada setiap penyemak imbas moden.

Fungsi ini memanfaatkan fitur "document.designMode", yang dapat anda aktifkan melalui konsol JavaScript penyemak imbas web anda. Perkara ini baru-baru ini diketengahkan oleh Tomek Sułkowski di Twitter, tetapi sangat keren sehingga kami harus membaginya dengan pembaca kami.

Anda dapat menggunakan fitur ini untuk membersihkan halaman web sebelum mencetaknya, menguji bagaimana perubahan pada halaman web akan terlihat, atau bahkan hanya orang yang ganjil. Ini sama seperti mengedit dokumen Word — tidak perlu main-main dengan HTML.

Untuk mengaktifkan ciri ini, lawati laman web dan kemudian buka konsol pembangun. Untuk membuka konsol di Google Chrome, klik menu> Lebih Banyak Alat> Alat Pembangun atau tekan Ctrl + Shift + i.

Walaupun kami menggunakan Chrome sebagai contoh di sini, ciri ini juga berfungsi di penyemak imbas moden yang lain. Inilah cara membuka konsol di penyemak imbas lain:

  • Di Mozilla Firefox, klik menu> Pembangun Web> Konsol Web atau tekan Ctrl + Shift + K.
  • Di Apple Safari, klik Safari> Preferences> Advanced dan aktifkan "Show Develop menu di menu bar." Kemudian, klik Kembangkan> Tunjukkan Konsol JavaScript.
  • Di Microsoft Edge, klik menu> Lebih Banyak Alat> Alat Pembangun atau tekan F12 dan kemudian klik tab "Konsol".

Klik tab "Konsol" di bahagian atas panel Alat Pembangun. Taipkan yang berikut ke dalam konsol dan tekan Enter:

document.designMode = 'on'

Anda kini boleh menutup konsol, jika anda mahu, dan mengedit laman web semasa seolah-olah itu adalah dokumen yang dapat diedit. Klik di suatu tempat untuk memasukkan kursor anda dan taipkan teks. Gunakan kekunci Backspace atau Delete untuk membuang teks, gambar, dan elemen lain.

Ini hanya mengubah bagaimana laman web muncul di penyemak imbas anda. Sebaik sahaja anda memuat semula halaman, anda akan melihat yang semula sekali lagi. Sekiranya anda pergi ke laman web atau tab lain, itu tidak akan berada dalam mod reka bentuk sehingga anda membuka konsol dan menaip baris ini sekali lagi.

Anda bahkan boleh kembali ke konsol dan menjalankan perintah berikut untuk mematikan mod reka bentuk:

document.designMode = 'mati'

Halaman web tidak akan dapat diedit lagi, tetapi perubahan anda akan disimpan sehingga anda menyegarkan halaman seterusnya.