Apakah Perbezaan Antara Windows 32-bit dan 64-bit?

Sama ada membeli komputer baru atau menaik taraf komputer lama, anda mungkin menemui sebutan "64-bit" dan tertanya-tanya apa maksudnya. Teruskan membaca kerana kami menerangkan apa itu Windows 64-bit dan mengapa anda menginginkan sekeping pai 64-bit itu.

BERKAITAN: Bagaimana Saya Tahu jika Saya Menjalankan Windows 32-bit atau 64-bit?

Bermula dengan Windows 7, Microsoft telah melakukan sejumlah besar untuk meningkatkan populariti pengkomputeran 64-bit di kalangan pengguna rumah, tetapi banyak orang tidak jelas apa sebenarnya maksudnya (dan mungkin tidak menyedari bahawa mereka sudah menjalankannya). Hari ini kita melihat sejarah pengkomputeran 32-bit dan 64-bit, sama ada komputer anda dapat menanganinya atau tidak, dan faedah dan kekurangan menggunakan persekitaran Windows 64-bit.

Sejarah Pengkomputeran 64-bit yang Sangat Ringkas

Sebelum kita mula mempesonakan anda dengan sejarah yang menarik, mari turunkan asasnya. Apakah maksud 64-bit? Dalam konteks perbincangan mengenai komputer peribadi 32-bit dan 64-bit, format XX-bit merujuk pada lebar daftar CPU.

Daftar adalah sejumlah kecil penyimpanan di mana CPU menyimpan data apa pun yang diperlukan untuk mengaksesnya dengan cepat untuk prestasi komputer yang optimum. Penunjukan bit merujuk kepada lebar daftar. Daftar 64-bit dapat menyimpan lebih banyak data daripada daftar 32-bit, yang pada gilirannya menyimpan lebih dari 16-bit dan 8-bit register. Semakin banyak ruang dalam sistem daftar CPU, semakin banyak yang dapat dikendalikannya - terutama dari segi penggunaan memori sistem dengan cekap. CPU dengan register 32-bit, misalnya, mempunyai siling 232 alamat di dalam register dan dengan demikian terhad untuk mengakses 4GB RAM. Ini mungkin kelihatan seperti jumlah RAM yang sangat besar ketika mereka mengeluarkan ukuran daftar 40 tahun yang lalu tetapi ini adalah had yang agak tidak selesa untuk komputer moden.

Walaupun sepertinya pengkomputeran 64-bit adalah anak baru di blok tekno-sihir, sebenarnya sudah hampir beberapa dekad. Komputer pertama yang menggunakan seni bina 64-bit adalah Cray UNICOS pada tahun 1985, yang menjadi preseden untuk komputer super 64-bit (Cray 1 dilihat di tengah-tengah foto di atas). Pengkomputeran 64-bit akan kekal sebagai satu-satunya wilayah komputer super dan pelayan besar selama 15 tahun ke depan. Pada masa itu, pengguna terdedah kepada sistem 64-bit, tetapi kebanyakan tidak menyedarinya. Nintendo 64 dan Playstation 2, kedua-duanya dilihat pada foto di atas, mempunyai prosesor 64-bit 5 tahun penuh sebelum CPU 64-bit tahap pengguna dan sistem operasi yang menyertainya bahkan muncul di radar awam.

Kekeliruan pengguna mengenai apa yang dimaksudkan dengan 64-bit bagi mereka - dan sokongan pemandu yang lemah dari pengeluar - sangat menghalang dorongan ke arah komputer 64-bit sepanjang hampir tahun 2000-an. Pada tahun 2001, Microsoft mengeluarkan edisi 64-bit Windows XP. Ini tidak diterima pakai secara meluas, kecuali bagi mereka yang bersedia menangani sokongan pemandu yang sangat terhad dan banyak sakit kepala.

Pada tahun berikutnya, OS X Panther dan sebilangan kecil pengedaran Linux mula menyokong CPU 64-bit dalam pelbagai kapasiti. macOS X tidak menyokong sepenuhnya 64-bit selama lima tahun lagi dengan pembebasan OS X Leopard. Windows menyokong 64-bit di Windows Vista tetapi, sekali lagi, ia tidak digunakan secara meluas. Di sekelilingnya adalah jalan bergelombang untuk penggunaan 64-bit di kalangan pengguna rumah.

Dua perkara mengubah arah dunia PC. Yang pertama adalah pembebasan Windows 7. Microsoft mendorong pengkomputeran 64-bit kepada pengeluar dan memberi mereka alat yang lebih baik — dan masa yang lebih lama — untuk melaksanakan pemacu 64-bit.

Pengaruh kedua, boleh dikatakan lebih besar datang dari cara pengeluar PC memasarkan PC mereka. Menjual kepada orang yang mungkin tidak memahami sepenuhnya platform yang mereka beli bermaksud pemasar harus mendorong nombor tertentu yang mudah difahami. Jumlah memori dalam PC adalah salah satu daripada nombor tersebut. PC dengan RAM 8 GB nampaknya lebih baik daripada komputer dengan RAM 4 GB, bukan? Dan komputer 32-bit terhad kepada 4 GB RAM. Untuk menawarkan PC dengan jumlah memori yang lebih tinggi, pengeluar perlu menggunakan PC 64-bit.

Bolehkah Komputer Anda Mengendalikan 64-bit?

Kecuali PC anda mendahului Windows 7, kemungkinan besar ia menyokong versi Windows 64-bit. Anda mungkin sudah menjalankan Windows versi 64-bit, dan itu adalah perkara yang cukup mudah untuk diperiksa. Walaupun anda menjalankan Windows 10 versi 32-bit, anda mungkin dapat menukar versi jika anda mempunyai perkakasan berkemampuan 64-bit.

BERKAITAN: Bagaimana Saya Tahu jika Saya Menjalankan Windows 32-bit atau 64-bit?

Kelebihan dan Kekurangan Pengkomputeran 64-bit

Anda telah membaca sedikit sejarah pengkomputeran 64-bit dan pemeriksaan sistem anda menunjukkan bahawa anda boleh menjalankan Windows 64-bit. Bagaimana sekarang? Mari kita jalani kebaikan dan keburukan untuk beralih ke sistem operasi 64-bit.

Apa yang perlu anda nantikan sekiranya anda melakukan lompatan? Berikut adalah beberapa faedah besar untuk membuat sistem 64-bit:

  • Anda boleh menggegarkan RAM secara radikal:  Berapa banyak lagi? Versi 32-bit Windows (dan OS lain dalam hal ini) terhad kepada 4096MB (atau 4GB) RAM. Versi 64-bit secara teorinya mampu menyokong sedikit lebih daripada 17 bilion GB RAM berkat sistem pendaftaran yang luas yang telah kita bicarakan sebelumnya. Secara realistik, edisi Windows 7 64-bit Home adalah terhad (kerana masalah pelesenan, bukan batasan fizikal) hingga 16GB RAM dan edisi Professional dan Ultimate dapat menggegarkan RAM hingga 192GB.
  • Anda akan melihat peningkatan kecekapan: Anda  bukan sahaja dapat memasang lebih banyak RAM dalam sistem anda (semudah yang disokong oleh papan induk anda) anda juga akan melihat penggunaan RAM yang lebih cekap. Kerana sifat sistem alamat 64-bit dalam daftar dan bagaimana Windows 64-bit memperuntukkan memori, anda akan melihat lebih sedikit memori sistem anda dikunyah oleh sistem sekunder (seperti kad video anda). Walaupun anda hanya boleh menggandakan jumlah RAM fizikal di mesin anda, ia akan terasa lebih besar daripada kecekapan baru kerana sistem anda.
  • Komputer anda akan dapat memperuntukkan lebih banyak memori maya per proses:  Di bawah seni bina 32-bit Windows terhad untuk memberikan memori 2GB ke aplikasi. Permainan moden, aplikasi penyuntingan video dan foto, dan aplikasi lapar seperti mesin maya, memerlukan memori yang besar. Di bawah sistem 64-bit yang dapat mereka miliki, bersiaplah untuk mendapatkan nombor teori besar yang lain, sehingga 8TB memori maya. Itu lebih dari cukup untuk sesi penyuntingan Photoshop dan Crysis yang paling gila. Di samping penggunaan dan peruntukan memori yang lebih cekap, aplikasi yang dioptimumkan untuk sistem operasi 64-bit, seperti Photoshop dan Virtualbox, sangat pantas dan memanfaatkan keleluasaan prosesor dan memori yang diberikan kepada mereka.
  • Anda akan menikmati ciri keselamatan canggih:  Windows 64-bit dengan pemproses 64-bit moden menikmati perlindungan tambahan yang tidak tersedia untuk pengguna 32-bit. Perlindungan ini merangkumi DEP perkakasan yang disebutkan di atas, dan juga Perlindungan Patch Kernel yang melindungi anda daripada eksploitasi kernel, dan pemacu peranti mesti ditandatangani secara digital yang mengurangkan kejadian jangkitan yang berkaitan dengan pemandu.

Itu semua terdengar indah, bukan? Bagaimana dengan kekurangannya? Nasib baik senarai kekurangan yang terdapat pada penggunaan sistem operasi 64-bit semakin kecil seiring dengan berjalannya waktu. Masih ada beberapa pertimbangan:

  • Anda tidak dapat mencari pemacu 64-bit untuk peranti lama tetapi kritikal pada sistem anda: Yang ini adalah pembunuh kesepakatan yang serius, tetapi berita baiknya adalah bahawa ia tidak menjadi masalah besar seperti dulu. Penjual hampir secara universal menyokong versi 64-bit sistem operasi dan peranti terkini. Sekiranya anda menjalankan Windows 8 atau 10 dan menggunakan perkakasan yang dihasilkan dalam lima tahun kebelakangan ini, anda tidak seharusnya menghadapi masalah dengan pemacu perkakasan. Sekiranya anda menjalankan Windows 7 atau sebelumnya - atau menggunakan perkakasan yang sangat lama - anda mungkin kurang bernasib baik. Mempunyai pengimbas yang diberi makan lembaran mahal dari tahun 2003 yang anda gemari? Malangnya. Anda mungkin tidak akan mencari pemacu 64-bit untuknya. Syarikat perkakasan lebih suka menghabiskan tenaga mereka untuk menyokong produk baru (dan mendorong anda membelinya) daripada menyokong perkakasan lama. Untuk perkara-perkara kecil yang mudah diganti atau perlu dipertingkatkan pula, ini bukan masalah besar. Untuk perkakasan kritikal dan mahal misi,itu lebih penting. Anda harus membuat keputusan sendiri sekiranya kos peningkatan dan pertukaran bernilai.
  • Papan induk anda tidak menyokong RAM lebih daripada 4GB:  Walaupun jarang berlaku, tidak mungkin ada motherboard yang akan menyokong pemproses 64-bit awal tetapi tidak menyokong lebih daripada 4GB RAM. Dalam kes ini, anda masih akan mendapat beberapa kelebihan pemproses 64-bit tetapi anda tidak akan mendapat faedah yang diinginkan oleh kebanyakan orang: akses ke lebih banyak memori. Sekiranya anda tidak membeli bahagian tepi pendarahan, namun perkakasan menjadi sangat murah sejak kebelakangan ini, mungkin sudah tiba masanya untuk mengundurkan motherboard lama dan naik taraf pada masa yang sama anda menaik taraf OS anda.
  • Anda mempunyai masalah perisian lama atau perisian lain yang perlu ditangani:  Sebilangan perisian tidak membuat peralihan ke 64-bit dengan lancar. Walaupun aplikasi 32-bit berjalan dengan baik pada Windows 64-bit, aplikasi 16-bit tidak akan berlaku. Sekiranya secara kebetulan anda masih menggunakan aplikasi warisan yang sangat lama untuk sesuatu, anda perlu memvisualisasikannya atau melupakan peningkatan.

BERKAITAN: Mengapa Kebanyakan Program Masih 32-bit pada Versi Windows 64-bit?

Pada satu ketika, semua orang akan menggunakan Windows versi 64-bit. Kami hampir sampai di sana, sekarang. Namun, walaupun pada peringkat akhir peralihan 32-bit ke 64-bit ini, terdapat beberapa lekukan kelajuan di luar sana. Ada pengalaman baru-baru ini dengan masalah 64-bit? Kami ingin mendengarnya dalam perbincangan.