Apa itu ESN, dan Mengapa Saya Peduli Jika Bersih?

Sekiranya anda berada di pasaran untuk telefon bimbit, terutama yang terpakai, anda akan mendengar banyak perbincangan mengenai ESN dengan penekanan pada apakah telefon itu "bersih" atau tidak. Apa sebenarnya singkatan akronim dan apa maksudnya jika telefon itu bersih atau tidak?

How-To Geek yang dihormati,

Saya baru-baru ini tidak mempunyai kontrak dengan pembawa telefon bimbit saya dan saya benar-benar tidak mahu mendapatkan kontrak lama hanya untuk menaik taraf telefon saya. Oleh itu, saya telah mencari di eBay dan Craigslist untuk telefon terpakai yang boleh saya tambahkan ke akaun saya tanpa terjebak dalam kontrak 48 bulan lagi. Satu istilah yang muncul di hampir setiap carian adalah "ESN" dan kadang-kadang "MEID", dan selalu dalam konteks sama ada perkara itu "bersih" atau tidak. Ini adalah kali pertama saya melakukan apa-apa selain hanya berjalan ke kedai sel tempatan dan menandatangani beberapa dokumen untuk mendapatkan telefon baru, jadi saya ingin melakukan ini dengan pintar dan tidak berakhir dengan telefon yang tidak berfungsi . Jadi apa perniagaan ESN yang bersih ini dan bagaimana saya memastikan bahawa saya mendapat telefon terpakai yang baik?

Yang benar,

Akronim Averse

Mari mulakan dengan asas-asasnya dan kemudian beralih ke bagaimana anda boleh menggunakan pengetahuan itu untuk melindungi diri anda sebagai pengguna. ESN bermaksud Electronic Serial Number dan diperkenalkan sebagai nombor pengenalan unik untuk semua peranti mudah alih oleh FCC pada awal 1980-an. Nombor Siri Elektronik dilampirkan ke peranti CDMA (CDMA hanya merujuk kepada jenis radio dalam peranti mudah alih - telefon Sprint, misalnya, adalah peranti CDMA). Kemudian, sistem ESN direvisi menjadi MEID (untuk memperhitungkan pengurangan ESN yang tersedia), dan masih digunakan untuk peranti CDMA. Nombor lain yang perlu diberi perhatian ialah nombor IMEI (Interational Mobile Station Equipment Identity), yang merupakan setara ESN untuk telefon bimbit berasaskan GSM (contohnya ATT & T).

Walaupun ESN, MEID, dan IMEI adalah piawaian pengenalan yang berbeza, ESN telah digunakan sebagai popular untuk semua nombor siri (dalam format apa pun) untuk telefon yang dimaksudkan. Oleh itu, anda akan melihat rujukan nombor ESN iPhone berjenama ATT walaupun telefon itu sebenarnya sebagai IMEI, bukan ESN. Sebenarnya, kami akan menggunakannya dengan cara yang sama untuk sepanjang tindak balas kami melainkan jika kami secara jelas merujuk kepada sistem nombor pengenalan tertentu.

Sekarang, mengapa ESN penting bagi anda, pengguna? Telefon bimbit sangat berharga dan pembawa mempunyai kepentingan dalam diri mereka (bagaimanapun, harga sebenar iPhone yang baru anda ambil sebenarnya bukan $ 99, pembawa itu sangat mensubsidi kos telefon anda melalui kontrak lanjutan yang baru sahaja anda tandatangani). Mereka menggunakan ESN sebagai alat untuk melacak telefon dan, bila perlu, melarang telefon dari rangkaiannya.

Terdapat dua sebab utama mengapa ESN disenarai hitam: telefon itu dilaporkan dicuri, atau telefon tersebut dilampirkan ke akaun pembawa selular dengan baki tertunggak.

Senario pertama sebenarnya agak jarang berlaku, banyak pembawa selular yang berpangkalan di AS tidak menggunakan ESN dengan cara ini untuk masa yang paling lama. Sebenarnya, AT&T hanya mula merakam dan menyenarai hitam nombor telefon IMEI yang dicuri pada bulan November 2012 dan hanya setelah mendapat tekanan daripada agensi kerajaan. Senario kedua, kegagalan membayar baki akaun atau melangkau kontrak, lebih biasa. Sebilangan besar telefon yang anda hadapi dengan "ESN buruk" memperoleh status senarai hitam itu kerana pemilik telefon sebelumnya meninggalkan syarikat itu dengan bil yang belum dibayar.

Jadi, bagaimana anda boleh menggunakan maklumat ini untuk melindungi diri anda? Anda boleh menolak untuk membeli telefon tanpa ESN yang bersih. Mengenai senarai eBay, sukar untuk melindungi diri anda sepenuhnya kerana anda berada di atas belas kasihan penjual dalam banyak hal. Pertama, anda harus berusaha membeli dari penjual eBay yang jelas pakar dalam membalikkan telefon kerana mereka paling cenderung menjalankan ESN dan mereka dilaburkan untuk tidak menghadapi masalah pulangan dan sakit kepala perkhidmatan pelanggan. Hubungi mereka dan minta telefon ESN supaya anda dapat memeriksanya sendiri sebelum membuat tawaran. Sekiranya mereka menolak, beli di tempat lain; tidak masuk akal jika anda menawar beberapa ratus dolar di telefon tanpa mengetahui sama ada anda boleh mengaktifkannya dengan pembawa anda.

Semasa membeli telefon secara langsung, salah satu cara termudah untuk mengelakkan sakit kepala adalah dengan berjumpa dengan orang yang anda beli dari telefon di kedai yang menyediakan perkhidmatan selular yang anda rancangkan untuk menggunakan telefon. Dalam beberapa kes, ini adalah satu-satunya cara untuk mendapatkan cek ESN syarikat rasmi. Sprint, misalnya, tidak lagi melakukan pemeriksaan ESN melalui telefon.

Di kedai, anda boleh menyerahkan telefon ke pejabat syarikat dan meminta mereka untuk memeriksa sama ada telefon itu jelas untuk digunakan di rangkaian mereka. Mencadangkan anda berjumpa di kedai supaya anda dapat mengaktifkan telefon dengan segera adalah kaedah terbaik untuk menyingkirkan penipu secara langsung; mereka tidak mahu berjumpa dengan anda di kedai jika mereka mempunyai telefon yang tidak baik.

Bagaimana jika anda tidak mempunyai kedai tempatan yang boleh anda singgah? Dalam kes ini, anda perlu memeriksa ESN sendiri. Pada 99.99% telefon, ESN (atau yang setara) terletak di bawah bateri pada pelekat. Buka casing, pasangkan bateri, dan lihat nombornya. Pada peranti yang dimeteraikan, seperti iPhone, anda boleh mendapatkan nombor pengenalan di menu sistem.

Sebaik sahaja anda mempunyai nombor, anda boleh mendapatkan perkara paling bawah dengan satu daripada dua cara. Anda boleh menghubungi talian sokongan untuk pembawa tertentu yang anda mahu gunakan telefonnya. Ini  sejauh ini kaedah terbaik untuk mengenainya. Ia memerlukan lebih banyak masa daripada kaedah berasaskan web yang akan kami tunjukkan, tetapi ini memberi anda pengesahan langsung bahawa telefon akan berfungsi di rangkaian yang ingin anda gunakan. Penting agar anda spesifik mengenai siapa yang anda hubungi. Misalnya, anda mempunyai telefon berjenama Sprint yang ingin anda gunakan di Ting, penjual semula Sprint. Panggil Ting, bukan Sprint. Sekiranya telefon diaktifkan sebelumnya sebagai telefon Ting, maka Sprint akan melarang telefon secara kekal dan akan melaporkan bahawa ia mempunyai ESN yang buruk walaupun Ting dengan senang hati akan mengaktifkannya semula. Perkara yang sama berlaku untuk kebanyakan syarikat penerbangan utama dan penjual semula mereka; syarikat penerbangan utama akan kerap menyenarai hitam telefon yang telah digunakan dengan penjual semula mereka, tetapi penjual semula tidak mempunyai masalah dengan mereka.

Sekiranya anda tidak mahu / tidak dapat menghubungi syarikat penerbangan, terdapat beberapa laman web ESN check di luar sana. Laman web ini akan memberi anda idea yang baik jika ESN bersih atau tidak. Walaupun kami tidak pernah mempunyai positif palsu menggunakan laman web cek ESN, kami ingin menekankan bahawa satu-satunya kaedah yang benar-benar mudah dibuat adalah menghubungi syarikat penerbangan.

Untuk pemeriksaan berasaskan web, beberapa laman web yang lebih popular / boleh dipercayai ialah Swappa (syarikat pembelian telefon / alat, alat mereka dilihat pada tangkapan skrin di atas) dan CheckESNFree. Sebagai peraturan umum, semakin banyak maklumat pemeriksa ESN dalam talian, semakin baik. Dalam tangkapan skrin di atas, kami mendapat cek ESN yang sah, pembawa, dan juga nombor model. Dengan telefon bimbit atau telefon lama yang tidak ada dalam sistem, anda akan mendapat respons jenis "ini adalah ESN yang sah", tetapi tidak ada maklumat khusus.

Berbekalkan pengetahuan tentang apa itu ESN dan cara menggunakannya untuk mengesahkan status telefon, anda akan berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk melindungi diri anda dari penipu dan terjebak dengan telefon yang tidak baik.