5 Cara Menjana Lebih Banyak Wang di 'Stardew Valley'

Semasa pertama kali memulakan aktiviti di Stardew Valley , mungkin sukar untuk mengetahui bagaimana menjana lebih banyak wang. Berikut adalah lima cara untuk menjana lebih banyak pendapatan untuk anda dan ladang anda di Pelican Town.

Ikan Bila-bila masa Anda Boleh

Memancing adalah salah satu kaedah terbaik untuk mendapatkan banyak pendapatan tambahan, terutamanya ketika anda baru memulakan dan belum mempunyai banyak sumber. Yang diperlukan hanyalah kesabaran, refleks yang baik, dan pancing — yang dapat anda dapatkan secara percuma dari Willy pada awal permainan.

Memancing di Stardew Valley adalah menghabiskan masa dalam permainan, terutamanya kerana kos tenaga memancing agak rendah. Watak anda boleh bertahan sehingga jam 2 pagi, jadi cubalah memaksimumkan masa yang anda habiskan untuk memancing di akhir hari. Selama beberapa minggu pertama dalam permainan anda, setelah anda menyelesaikan tugas harian anda, seperti mencari makan dan bekerja di ladang, luangkan masa anda untuk memancing.

Anda juga mesti banyak memancing setiap kali hujan. Ikan yang boleh anda tangkap pada masa itu sama sekali berbeza dengan yang anda dapat ketika cerah - ditambah, mereka biasanya menjual dengan harga yang lebih tinggi. Manfaatkan masa yang anda jimatkan daripada tidak menyiram tanaman anda.

Jarang, ikan yang lebih berharga muncul setiap kali anda berada jauh dari darat. Walaupun memaksimumkan tiang pancing anda menggunakan lebih banyak tenaga, mungkin ada gunanya jika anda hanya mempunyai masa yang terhad untuk memancing. Awasi gelembung, yang muncul secara rawak di pelbagai badan air. Melemparkan tiang ke tempat ini menjadikan gigitan ikan lebih cepat.

Apabila anda mempunyai wang tunai, tingkatkan tiang anda. Anda seharusnya dapat membeli Tiang Fiberglass dalam beberapa minggu pertama. Ini membolehkan anda menggunakan umpan untuk meningkatkan kadar gigitan anda. Kemudian, anda akan dapat membeli Tiang Iridium, yang membolehkan anda menggunakan peralatan yang mempunyai kesan khas yang berbeza pada memancing anda.

BERKAITAN: 12 Petua dan Trik Stardew Valley Bebas Spoiler untuk Memulakan Anda

Buka Jambatan di Pantai

Cara lain yang bagus untuk menjana wang pada awal permainan adalah dengan meminta Robin membina jambatan di pantai. Untuk membukanya, anda perlu mengumpulkan 300 kayu dari menebang dahan dan pokok. Dengan 300 kayu dalam inventori anda, dekati jambatan yang pecah di sebelah timur pantai.

Setelah pembinaan selesai, anda boleh memasuki kawasan kolam pasang surut. Anda boleh menemui banyak barang unik untuk mencari makanan di sini setiap hari, seperti Coral dan Sea Urchins yang berharga. Ini adalah kaedah yang baik untuk menambah pendapatan anda dengan mudah sejak awal, kerana ia agak konsisten. Selain itu, anda tidak perlu menyimpannya untuk resipi masa depan.

Kawasan kolam pasang surut dipenuhi dengan barang-barang ternakan setelah ribut. Pastikan anda mengumpulkannya sebelum memuat semula pada hari berikutnya. Semasa musim panas, anda mungkin akan menemui Kerang Pelangi di sini, yang berharga hingga 600g.

Tanam Banyak Beri

Sekiranya anda lebih suka bercucuk tanam langsung, menanam sebiji buah beri setiap musim adalah pertaruhan yang baik. Semua tanaman beri menghasilkan banyak tanaman setiap penuaian dan tumbuh semula beberapa hari selepas penuaian. Mereka juga tidak harus berubah menjadi jem atau anggur untuk menjadi sangat menguntungkan.

Terdapat beri unik untuk setiap musim: strawberi untuk musim bunga, blueberry untuk musim panas, dan cranberry untuk musim gugur. Walaupun biji strawberi sukar diperoleh pada musim pertama anda, memaksimumkan peluang pada musim panas dan musim gugur menanam sebanyak mungkin buah pada hari pertama.

Oleh kerana sebiji buah beri mempunyai banyak hasil panen setiap musim, pastikan anda mula menanamnya seawal mungkin. Sekiranya anda menanamnya lewat, anda mungkin kehilangan satu atau lebih kitaran penuaian. Jangan lupa untuk menambah baja atau Speed-Gro tepat semasa anda menanam - anda tidak boleh menambahkan apa-apa ke tanah setelah tanaman sudah tumbuh.

Seperti semua tanaman, memerlukan banyak tenaga untuk mengatasi ini. Anda harus berusaha menaikkan tin penyiram dan membina alat penyiram secepat mungkin.

Mula Membuat Penyiram

Pada awal permainan, anda akan dapat memaksimumkan jumlah aktiviti yang dapat anda lakukan dalam sehari. Walau bagaimanapun, anda akan dibatasi oleh dua perkara: masa dan tenaga. Walaupun anda boleh makan makanan untuk mengisi tenaga anda, tidak ada yang dapat anda lakukan untuk memulihkan masa yang hilang.

Penyiram menyiram tanaman anda secara automatik, jadi anda dapat menghabiskan lebih sedikit masa dan tenaga untuk melakukannya setiap hari. Ini memberi anda lebih banyak masa untuk melakukan tugas menghasilkan wang lain, seperti memancing dan melombong. Ia juga membolehkan anda mengekalkan lebih banyak tanaman secara serentak, memberi anda keuntungan yang lebih besar setiap musim menuai.

Terdapat tiga jenis penyiram di Stardew Valley :

  • Penyiram:  Ini dapat menyiram empat jubin bersebelahan.
  • Penyiram Berkualiti: Ini dapat menyiram lapan jubin bersebelahan.
  • Iridium Sprinklers:  Ini dapat menyiram 24 jubin bersebelahan.

Versi asas penyiram sangat tidak cekap, jadi kami mengesyorkan anda menghasilkan Penyiram Berkualiti apabila anda membuka resipi. Untuk membuat Penyiram Berkualiti, anda perlu memiliki kemahiran bertani tingkat 6, serta besi dan emas batangan, dan kuarza halus.

Tingkatkan Kemahiran Anda

Semasa anda maju di Stardew Valley , tahap kemahiran anda akan meningkat. Apabila anda mencapai tahap 5 atau 10 dalam kemahiran, anda memilih profesion, yang merupakan kemampuan yang akan memberi anda bonus istimewa.

Beberapa profesion akan menaikkan harga penghantaran kumpulan barang tertentu. Contohnya, apabila kemahiran penternakan anda mencapai tahap 5, anda boleh memutuskan untuk menjadi peternak atau penuai. Penternak dapat menjual produk haiwan dengan harga 20 persen lebih tinggi daripada harga dasarnya, sementara penanam dapat menjual tanaman dengan tambahan 10 persen. Terdapat juga bonus yang serupa untuk meningkatkan tahap anda dalam perlombongan dan memancing.

Stardew Valley adalah salah satu permainan video santai kegemaran kami untuk dimainkan. Sekiranya anda belum mencubanya, periksa. Ini tersedia untuk pelbagai platform, termasuk Windows PC, Mac, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, iPhone, iPad, Android, PlayStation Vita, dan Linux.

BERKAITAN: 5 Permainan Video yang Santai untuk Membantu Anda Berehat di Waktu Bermasalah