Cara Menetapkan Alamat IP Statik Pada Penghala Anda

Penghala moden dan kuno membolehkan pengguna menetapkan alamat IP statik untuk peranti di rangkaian, tetapi apa penggunaan praktikal alamat IP statik untuk pengguna rumah? Baca terus semasa kami meneroka kapan anda seharusnya, dan tidak seharusnya, menetapkan IP statik.

How-To Geek yang dihormati,

Setelah membaca lima perkara anda yang berkaitan dengan artikel penghala baru, saya berpusing-pusing di panel kawalan penghala saya. Salah satu perkara yang saya dapati di antara semua tetapan adalah jadual untuk menetapkan alamat IP statik. Saya cukup yakin bahawa bahagian ini cukup jelas kerana saya membenarkannya memberi komputer alamat IP tetap, tetapi saya tidak begitu mengerti mengapa? Saya tidak pernah menggunakan bahagian itu sebelum ini dan semua yang ada di rangkaian rumah saya nampaknya berfungsi dengan baik. Sekiranya saya menggunakannya? Jelas sekali ada sebabnya, walaupun saya tidak pasti apa sebabnya!

Yang benar,

IP ingin tahu

DHCP berbanding Tugasan IP Statik

Untuk membantu anda memahami aplikasi alamat IP statik, mari kita mulakan dengan persediaan yang anda (dan kebanyakan pembaca dalam hal ini). Sebilangan besar rangkaian komputer moden, termasuk rangkaian kecil di rumah anda yang dikendalikan oleh penghala anda, menggunakan DHCP (Protokol Konfigurasi Host Dinamik). DHCP adalah protokol yang secara automatik memberikan alamat IP pada peranti baru dari kumpulan alamat IP yang tersedia tanpa interaksi dari pengguna atau pentadbir sistem. Mari gunakan contoh untuk menggambarkan betapa indahnya DHCP dan betapa mudahnya menjadikan semua kehidupan kita.

BERKAITAN: Cara Menyiapkan DHCP Statik Supaya Alamat IP Komputer Anda Tidak Berubah

Bayangkan seorang rakan berkunjung dengan iPad mereka. Mereka mahu masuk ke rangkaian anda dan mengemas kini beberapa aplikasi di iPad. Tanpa DHCP, anda perlu menggunakan komputer, log masuk ke panel pentadbir penghala anda, dan secara manual memberikan alamat yang tersedia ke peranti rakan anda, katakan 10.0.0.99. Alamat itu akan diberikan secara kekal ke iPad rakan anda kecuali anda masuk kemudian dan melepaskan alamat secara manual.

Dengan DHCP, kehidupan menjadi lebih mudah. Rakan anda berkunjung, mereka ingin melompat ke rangkaian anda, jadi anda memberi mereka kata laluan Wi-Fi untuk masuk dan anda sudah selesai. Sebaik sahaja iPad disambungkan ke penghala, pelayan DHCP penghala memeriksa senarai alamat IP yang tersedia, dan memberikan alamat dengan tarikh luput yang terpasang. IPad rakan anda diberi alamat, disambungkan ke rangkaian, dan kemudian ketika anda rakan pergi dan tidak lagi menggunakan rangkaian yang alamat akan kembali ke kolam untuk alamat yang tersedia siap untuk ditugaskan ke peranti lain.

Semua yang berlaku di belakang tabir dan, dengan andaian tidak ada kesalahan kritikal dalam perisian penghala, anda tidak perlu memperhatikan proses DHCP kerana itu tidak akan dapat dilihat sepenuhnya oleh anda. Untuk kebanyakan aplikasi, seperti menambahkan peranti mudah alih ke rangkaian anda, penggunaan komputer umum, konsol permainan video, dan lain-lain, ini adalah pengaturan yang lebih memuaskan dan kita semua harus gembira mempunyai DHCP dan tidak dibebani dengan kerumitan mengurus secara manual Jadual tugasan IP.

Bilakah Menggunakan Alamat IP Statik

Walaupun DHCP adalah benar-benar hebat dan menjadikan kehidupan kita lebih mudah, terdapat  adalah situasi di mana menggunakan alamat IP statik yang diberikan secara manual adalah agak berguna. Mari kita lihat beberapa situasi di mana anda ingin memberikan alamat IP statik untuk menggambarkan faedah melakukannya.

Anda memerlukan resolusi nama yang boleh dipercayai di rangkaian anda untuk komputer yang mesti dijumpai secara konsisten dan tepat. Walaupun protokol rangkaian telah maju selama bertahun-tahun, dan sebahagian besar masa menggunakan protokol yang lebih abstrak seperti SMB (Blok Mesej Server) untuk mengunjungi komputer dan folder bersama di rangkaian anda menggunakan alamat // officecomputer / shared_music / style yang biasa berfungsi dengan baik , untuk beberapa aplikasi ia berantakan. Contohnya, semasa mengatur penyegerakan media di XBMC, anda perlu menggunakan alamat IP sumber media anda dan bukan nama SMB.

Bila-bila masa anda bergantung pada komputer atau perisian untuk mencari komputer lain dengan tepat dan segera di rangkaian anda (seperti yang berlaku pada contoh XBMC kami - peranti pelanggan perlu mencari pelayan media yang mengehoskan bahan tersebut) dengan peluang paling sedikit ralat, menetapkan alamat IP statik adalah cara untuk pergi. Resolusi berasaskan IP langsung tetap merupakan kaedah berkomunikasi yang paling stabil dan bebas ralat di rangkaian.

Anda mahu menerapkan skema penomboran mesra manusia ke peranti rangkaian anda. Untuk penugasan rangkaian seperti memberikan alamat ke iPad rakan anda atau komputer riba anda, anda mungkin tidak peduli dari mana di blok alamat yang tersedia berasal dari IP kerana anda tidak perlu tahu (atau peduli). Sekiranya anda mempunyai peranti di rangkaian yang selalu anda akses menggunakan alat baris perintah atau aplikasi berorientasikan IP lain, sangat berguna untuk memberikan alamat tetap ke peranti tersebut dalam skema yang sesuai dengan ingatan manusia.

Sebagai contoh, jika dibiarkan pada peranti sendiri penghala kami akan memberikan alamat yang tersedia untuk tiga unit Raspberry Pi XBMC kami. Kerana kami sering bermain dengan unit-unit tersebut dan mengaksesnya melalui alamat IP mereka, masuk akal untuk menetapkan alamat secara kekal kepada mereka yang akan logik dan mudah diingat:

Unit .90 berada di ruang bawah tanah, unit .91 berada di tingkat pertama, dan unit .92 di tingkat dua.

Anda mempunyai aplikasi yang sangat bergantung pada alamat IP.  Beberapa aplikasi hanya akan membolehkan anda memasukkan alamat IP untuk merujuk ke komputer lain di rangkaian. Dalam kes seperti itu, sangat menjengkelkan apabila harus mengubah alamat IP dalam aplikasi setiap kali alamat IP komputer jauh diubah dalam tabel DHCP. Menetapkan alamat tetap ke komputer jauh menghalang anda dari kerumitan mengemas kini aplikasi anda dengan kerap. Inilah sebabnya mengapa sangat berguna untuk menetapkan komputer yang berfungsi sebagai pelayan apa pun ke alamat tetap.

Menetapkan IP Statik Menangani Jalan Pintar

Sebelum anda mula memberikan alamat IP statik ke kiri dan kanan, mari kita baca beberapa petua kebersihan rangkaian asas yang akan menyelamatkan anda dari sakit kepala di jalan raya.

BERKAITAN: Bagaimana dan Mengapa Semua Peranti di Rumah Anda Berkongsi Satu Alamat IP

Pertama, periksa kumpulan IP yang tersedia pada penghala anda. Penghala anda akan memiliki jumlah kumpulan dan kumpulan khusus yang disediakan untuk tugas DHCP. Jumlah kumpulan yang tersedia untuk penghala rumah biasanya 10.0.0.0 hingga 10.255.255.255 atau 192.168.0.0 hingga 192.168.255.255. Kemudian, dalam rentang tersebut, kumpulan yang lebih kecil disediakan untuk pelayan DHCP, biasanya sekitar 252 alamat dalam jarak seperti 10.0.0.2 hingga 10.0.0.254. Sebaik sahaja anda mengetahui kumpulan umum, anda harus menggunakan peraturan berikut untuk menetapkan alamat IP statik:

  1. Jangan sekali-kali memberikan alamat yang berakhir dengan .0 atau .255 kerana alamat ini biasanya disediakan untuk protokol rangkaian. Inilah sebabnya contoh kumpulan alamat IP di atas berakhir pada 0,254.
  2. Jangan sekali-kali memberikan alamat ke awal kumpulan IP, misalnya 10.0.0.1 kerana alamat permulaan selalu disediakan untuk penghala. Walaupun anda telah menukar alamat IP penghala anda untuk tujuan keselamatan, kami tetap menyarankan agar tidak menggunakan komputer.
  3. Jangan sekali-kali memberikan alamat di luar jumlah keseluruhan alamat IP peribadi yang tersedia. Ini bermaksud jika kumpulan penghala anda adalah 10.0.0.0 hingga 10.255.255.255 setiap IP yang anda tetapkan (ingat dua peraturan sebelumnya) harus berada dalam julat tersebut. Memandangkan terdapat hampir 17 juta alamat di kumpulan itu, kami pasti anda dapat mencari alamat yang anda suka.

Sebilangan orang lebih suka hanya menggunakan alamat di luar jangkauan DHCP (mis. Mereka membiarkan blok 10.0.0.2 hingga 10.0.0.254 tidak tersentuh sepenuhnya) tetapi kami tidak cukup yakin untuk menganggapnya sebagai peraturan yang terang-terangan. Memandangkan mustahil pengguna rumah memerlukan 252 alamat peranti secara serentak, adalah baik untuk memberikan peranti ke salah satu alamat tersebut jika anda lebih suka menyimpan semuanya, katakan, blok 10.0.0.x