Bagaimana (dan Mengapa) Menjalankan Versi Windows yang Portable

Sekiranya anda sering melakukan perjalanan tetapi tidak mahu membawa komputer riba, atau kerap bekerja dengan komputer yang tiada aplikasi, anda perlu mempertimbangkan Windows mudah alih. Dengan Windows mudah alih, anda tidak mempunyai banyak keperluan, dan semua pilihan anda disertakan bersama anda.

Mengapa Anda Mungkin Mahu Windows Mudah Alih

Melancong adalah satu kesakitan, terutamanya ketika terbang. Anda mempunyai barang bawaan yang terhad, dan beg pakaian anda boleh menambah kos penerbangan. Semakin banyak anda mengambil, semakin anda akan menyesal dalam perjalanan sama sekali, terutamanya jika anda perlu berjalan jauh. Walaupun anda tidak melakukan perjalanan jarak jauh secara berkala jika anda bekerja secara konsisten dengan komputer yang berlainan sebagai sebahagian daripada kerjaya anda, anda mungkin sering mendapati diri anda tanpa alat yang anda perlukan dan kadang-kadang ketidakupayaan untuk menukar pilihan yang membantu aliran kerja anda.

Anda boleh menyelesaikan semua ini dengan meletakkan Windows pada pemacu denyar USB. Dengan membuat salinan Windows yang mudah alih dan kemudian boot ke pemacu USB itu, anda akan mempunyai komputer peribadi anda dengan aplikasi, pilihan, dan kata laluan anda semua dalam peranti kurang dari satu paun dan cukup kecil untuk dimasukkan ke dalam poket anda.

Sayangnya, ciri "Windows To Go" rasmi dari Microsoft hanya untuk Windows Enterprise dan memerlukan pemacu kilat USB yang diperakui (yang mahal). Kami telah memperincikan kaedah mengenai perkara ini, tetapi rumit dan melibatkan kerja baris perintah. Anda boleh menggunakan Portable VirtualBox, tetapi memerlukan pemasangan perisian VM dan OS untuk dijalankan.

Sekiranya anda mahukan alternatif dengan sedikit overhead, Rufus dan WinToUSB percuma untuk kebanyakan kes dan mudah digunakan dengan sekali tangkapan. Dengan WinToUSB, anda perlu membayar sekiranya anda ingin memasang Windows 10 1809 — itulah Kemas kini Oktober 2018. Rufus sama sekali tidak menawarkan pilihan untuk memasang 1809. Sebagai alternatif, anda boleh memuat turun Windows 1803 menggunakan Alat Muat turun Microsoft Windows dan Office ISO. Cukup muat turun dan jalankan program, pilih Windows 10 dan kemudian pilih pilihan Windows 10 1803 yang sesuai.

Dari keduanya, Rufus menjadi pilihan yang lebih baik kerana anda tidak perlu membayar keserasian dengan UEFI moden dan komputer lama. Anda mahu ini berfungsi dengan caj kedua dan WinToUSB untuk ciri tersebut.

Apa yang Anda Perlu Mulakan

Agar proses ini dapat berjalan, anda memerlukan beberapa item:

  • Salinan Rufus atau WinToUSB
  • Pemacu Kilat USB 3.0 dengan simpanan sekurang-kurangnya 32 GB — lebih besar adalah lebih baik! Anda boleh menggunakan pemacu USB 2.0, tetapi akan sangat perlahan.
  • ISO Windows
  • Lesen yang sah untuk salinan Windows mudah alih anda

Pilihan 1: Pasang Windows pada Pemacu USB dengan Rufus

Untuk memulakan, anda perlu memuat turun Rufus dan melancarkannya. Rufus adalah aplikasi mudah alih, jadi ia tidak memerlukan pemasangan.

Di Rufus, pilih peranti USB yang ingin anda pasang Windows di kotak "Peranti". Klik "Pilih" dan arahkan Rufus pada Windows ISO dari mana anda akan memasangnya.

Setelah memilih ISO anda, klik pada kotak "Pilihan gambar" dan pilih "Windows To Go."

Klik "Skema Partition" dan pilih "MBR." Akhirnya, klik "Sistem Sasaran" dan pilih 'BIOS atau UEFI. "

Klik butang "Mula" apabila anda selesai. Rufus akan memformat pemacu anda dan memasang Windows.

Tunggu prosesnya selesai, lepaskan pemacu USB dari PC anda dengan selamat, dan kini anda boleh boot pada PC mana pun yang anda suka.

Sebaik sahaja anda berada di komputer yang ingin anda lancarkan salinan Windows, anda perlu menghidupkan semula, masuk ke BIOS dan memilih pilihan untuk boot peranti USB.

BERKAITAN: Cara Boot Komputer Anda dari Cakera atau Pemacu USB

Pilihan 2: Buat Pemacu Windows dengan WinToUSB

Langkah pertama adalah memuat turun dan memasang WinToUSB. Ia mempunyai versi percuma, dan jika anda memasang Windows 10 versi 1803 (Kemas kini April 2018), hanya itu yang anda perlukan. Setelah memasangnya, lancarkan (anda akan menemui jalan pintasnya yang bernama “Hasleo WinToUSB” di menu Mula anda) dan bersetuju dengan arahan UAC (Kawalan Akaun Pengguna) yang muncul.

Setelah WinToUSB dibuka, anda mempunyai dua pilihan. Anda boleh mengklon sistem anda sekarang ke USB (yang akan memberi anda salinan tetapan, pilihan, dan lain-lain sebagaimana adanya), atau anda boleh memilih untuk membuat salinan Windows baru dari iso. Untuk mengklon, anda memerlukan pemacu USB yang lebih besar (sekurang-kurangnya sama dengan ruang komputer anda sekarang), jadi kami akan fokus untuk membuat salinan Windows baru.

Klik ikon yang kelihatan seperti fail dengan kaca pembesar di sudut kanan atas tetingkap, di sebelah kanan kotak Fail Gambar.

Semak imbas ke fail ISO Windows anda dan buka. Pada skrin seterusnya, pilih versi Windows yang mempunyai kunci (kemungkinan Home atau Pro) dan klik "Next."

Klik anak panah ke bawah di sebelah kanan kotak jalan dan pilih pemacu USB anda. Sekiranya anda tidak melihatnya, cuba klik butang muat semula di sebelah kanan anak panah bawah.

Dialog amaran dan pemformatan akan muncul. Jangan risau: Dokumentasi rasmi WinToUSB mengatakan bahawa anda boleh mengabaikan amaran mengenai kelajuan perlahan jika anda melihatnya. Sekiranya anda menggunakan pemacu USB 3.0 yang cukup pantas, atau pemacu bersertifikat Windows To Go, anda mungkin tidak akan melihat amarannya.

Pilih pilihan "MBR untuk BIOS" dan klik "Ya." Sekiranya anda membayar untuk ciri lanjutan, anda boleh menggunakan "MBR untuk Bios dan UEFI", yang akan sesuai dengan sistem UEFI dan warisan moden.

WinToUSB akan mencadangkan partisi berdasarkan pilihan anda. Pilih pilihan "Warisan" dan klik "Seterusnya."

Itu sahaja. WinToUSB akan melalui proses pemasangan dan meminta anda apabila selesai. Keluarkan tongkat USB dengan selamat dan bawa bersama anda.

Sebaik sahaja anda berada di komputer yang ingin anda lancarkan salinan Windows, anda perlu menghidupkan semula, masuk ke BIOS dan memilih pilihan untuk boot peranti USB.

Gunakan Stick Compute Apabila Hanya Monitor Yang Ada

Inilah kelemahannya: Anda memerlukan komputer ke mana sahaja anda pergi. Dan komputer itu mesti membolehkan anda boot dari peranti USB, yang tidak selalu mungkin. Sekiranya anda tahu bahawa itu bukan pilihan, tetapi TV atau monitor dengan input HDMI serta papan kekunci dan tetikus tetikus tersedia, anda boleh menggunakan Intel Compute Stick.

Intel Compute Stick dipasangkan ke port HDMI dan menjalankan salinan penuh Windows 32-bit. Mereka mempunyai port USB dan port kuasa. Mereka menggunakan pemproses yang lemah (biasanya Atom atau Core M3) dan biasanya hanya mempunyai penyimpanan onboard 32 atau 64 GB. Ia terhad, dan anda pasti perlu mengingatnya. Tetapi mereka tidak jauh lebih besar daripada pemacu USB, dan yang anda perlukan hanyalah monitor, papan kekunci dan tetikus untuk meneruskannya.

Apa sahaja kaedah yang anda pilih, rancang dengan sewajarnya. Pastikan perkakasan tersedia di mana sahaja anda pergi. Dan ketahuilah bahawa, pada akhirnya, Windows tidak akan berjalan sepantas USB stick seperti pada pemacu dalaman biasa. Tetapi sekurang-kurangnya anda akan mempunyai program dan tetapan yang anda mahukan.