Panduan Terbaik untuk Memasang Aplikasi Android yang tidak serasi dari Google Play

Pembangun Android boleh membataskan aplikasinya ke perangkat, negara, dan versi minimum Android tertentu. Namun, ada cara mengatasi sekatan ini, yang membolehkan anda memasang aplikasi yang ditandai sebagai "tidak serasi dengan peranti anda."

Perhatikan bahawa helah ini tidak disokong oleh Google. Trik ini memerlukan mempermainkan Google Play, dan banyak yang memerlukan root. Beberapa muslihat ini mungkin tidak berfungsi dengan baik, kerana Google tidak mahu kita melakukan perkara ini.

Mengapa Aplikasi Tidak Sesuai?

Pembangun Android boleh menyekat aplikasinya dengan pelbagai cara:

  • Beberapa aplikasi ditandai sebagai hanya serasi dengan telefon atau tablet tertentu. Walau bagaimanapun, mereka boleh berjalan dengan baik pada peranti yang tidak disokong.
  • Aplikasi lain hanya dibenarkan dipasang di negara tertentu. Contohnya, anda tidak dapat memasang aplikasi Hulu Plus di luar AS, dan beberapa aplikasi perbankan dalam talian hanya tersedia di negara bank.
  • Semua aplikasi mempunyai versi minimum Android yang mereka perlukan. Sebagai contoh, penyemak imbas Chrome Google memerlukan Android 4.0 atau lebih tinggi.

Perlu diingat bahawa hanya memasang aplikasi yang tidak serasi tidak semestinya menjadikannya berfungsi. Sebilangan aplikasi sebenarnya tidak sesuai dengan peranti anda, sementara aplikasi lain (seperti Hulu) hanya akan berfungsi apabila digunakan di AS (atau dengan perkhidmatan VPN atau DNS AS seperti Tunlr.)

Perhatikan bahawa anda tidak akan melihat aplikasi yang tidak serasi ketika mencari melalui Google Play pada telefon pintar atau tablet Android anda. Mereka tidak akan muncul dalam hasil carian. Anda akan melihat aplikasi yang tidak serasi ketika mencari di laman web Google Play.

Sekatan Peranti Bypass

Peranti Android merangkumi fail build.prop yang mengenal pasti model peranti. jika anda mempunyai peranti Android yang di-root, anda boleh mengedit fail build.prop dan menjadikan peranti anda sebagai peranti lain sepenuhnya. Ini akan membolehkan anda memasang aplikasi yang ditandai sebagai serasi dengan peranti lain.

Perhatikan bahawa anda perlu di-root untuk menggunakan muslihat ini. Kami sebelum ini telah menunjukkan kepada anda cara untuk melakukan root pada peranti Nexus dengan mudah dengan WugFresh's Nexus Root Toolkit. Prosesnya akan berbeza untuk peranti lain.

Kami telah menerangkan cara mengedit fail build.prop anda secara manual, tetapi kini ada cara yang lebih mudah. Aplikasi Market Helper yang baru membolehkan anda menipu peranti lain tanpa mengedit fail build.prop anda. Ia jauh lebih mudah, cepat dan selamat. (Namun, ingat bahawa ia juga memerlukan akar.)

Aplikasi ini tidak tersedia di Google Play, jadi anda harus mengambilnya dari laman web pemaju dan memunggahnya. Setelah dipasang, buka aplikasinya dan anda akan dapat menipu peranti yang popular seperti Samsung Galaxy S3 atau Nexus 7. Anda kemudian boleh memasang aplikasi yang serasi dengan peranti tersebut. Setelah selesai, anda boleh memulakan semula peranti anda dan ia akan kelihatan semula.

Perlu diingat bahawa aplikasi yang ditandai sebagai tidak serasi sebenarnya tidak sesuai dengan peranti anda, jadi beberapa aplikasi mungkin tidak berfungsi dengan baik setelah anda memasangnya.

Trik Memasang Aplikasi Terhad Negara

Beberapa aplikasi hanya tersedia di negara tertentu. Sekiranya anda terlupa memasang apl bank anda sebelum melancong atau anda ingin memasang aplikasi permainan video atau muzik yang tidak tersedia di negara anda, anda mungkin dapat memperbodohkan Google kerana menganggap peranti anda sebenarnya ada di negara lain.

Kami telah menggunakan helah ini pada masa lalu untuk memasang aplikasi khusus AS dari luar AS. Walau bagaimanapun, tidak ada satu pun muslihat yang berkesan semasa kami mencubanya semasa menyusun artikel. Ada kemungkinan Google memastikan akaun kami berada di luar AS kerana kami telah membayar dengan kaedah pembayaran bukan AS di Google Play. Walau bagaimanapun, kami telah memasukkan petua ini dengan harapan mereka masih dapat berfungsi untuk sebahagian daripada anda.

Sekiranya anda berjaya memasang aplikasi terhad negara, aplikasi akan dihubungkan ke akaun anda, yang membolehkan anda memasangnya di peranti lain tanpa memerlukan muslihat pada masa akan datang.

Gunakan VPN untuk Memasang Aplikasi Terhad Negara

Anda boleh menggunakan VPN untuk menipu Google agar menganggap peranti anda berada di negara lain. Ini hanya boleh berfungsi pada peranti tanpa sambungan selular, seperti tablet, kerana Google mungkin menggunakan rangkaian selular yang digunakan oleh peranti anda sebagai lokasinya.

Menggunakan VPN tidak memerlukan akses root. Kami sebelumnya telah menunjukkan cara menyambung ke VPN di Android. Sekiranya anda memerlukan VPN berasaskan AS atau UK percuma, cuba pasang aplikasi TunnelBear. TunnelBear hanya memberi anda sejumlah data percuma setiap bulan, tetapi semestinya lebih dari cukup untuk memasang beberapa aplikasi.

Mulakan semula peranti Android anda, sambungkan ke VPN yang terletak di negara yang sesuai, dan kemudian buka aplikasi Google Play. Peranti anda semoga sekarang kelihatan berada di negara lain, yang membolehkan anda memuat turun aplikasi yang tersedia di negara VPN.

Anda perlu menggunakan sesuatu seperti Tunlr atau aplikasi VPN untuk mengakses perkhidmatan media larangan negara setelah memasang aplikasi media. Walau bagaimanapun, beberapa aplikasi - seperti aplikasi perbankan dalam talian - akan berfungsi seperti biasa di negara lain setelah dipasang.

Gunakan MarketEnabler untuk Memasang Aplikasi Terhad Negara

Sekiranya anda mempunyai telefon pintar dengan sambungan selular, Google akan menggunakan maklumat pembawa anda untuk menentukan negaranya. Sekiranya anda mempunyai akses root, anda boleh memasang aplikasi MarketEnabler. Aplikasi ini membolehkan anda memalsukan pengenal pembawa lain, menjadikan peranti anda kelihatan berada di pembawa di negara lain. Contohnya, jika anda memilih [kami] T-Mobile, telefon anda akan kelihatan di T-Mobile di Amerika Syarikat.

Kemas kini : Mulai 2014, MarketEnabler tidak berfungsi. Pembangunnya menyatakan bahawa ia "tidak akan berfungsi dalam kebanyakan kes". Kami meninggalkan bahagian ini di sini untuk keturunan, dan anda masih boleh memuat turunnya dari halaman Kod Google-nya, tetapi kami tidak menjangkakan banyak daripadanya lagi.

Dengan tipuan VPN atau MarketEnabler, anda mungkin perlu membersihkan data aplikasi Google Play Store untuk membuatnya mengesan negara baru peranti anda. Untuk melakukannya, buka layar Tetapan, ketuk Aplikasi, geser ke senarai Semua, tatal ke bawah ke aplikasi Google Play Store, dan ketuk. Ketik Paksa berhenti, Kosongkan data, dan kemudian Kosongkan cache.

Buka semula Google Play dan semoga lokasi baru anda dijumpai.

Pasang Fail APK Aplikasi

Sekiranya aplikasi ditandai sebagai tidak serasi kerana anda berada di negara yang salah, anda mungkin dapat mencari fail .APK apl dan memuatkannya ke peranti anda.

Perhatikan bahawa memuat turun dan memasang APK rawak dari web adalah risiko keselamatan, sama seperti memuat turun fail EXE rawak dari sumber tidak rasmi adalah risiko keselamatan pada Windows. Anda tidak boleh memuat turun APK dari sumber yang tidak dipercayai. Walau bagaimanapun, beberapa aplikasi ditawarkan dalam bentuk APK secara rasmi.

Anda juga boleh meminta orang yang anda kenal di negara lain mengekstrak fail APK dari peranti mereka dan menghantarnya kepada anda. (AirDroid mempunyai ciri APK ekstrak yang mudah digunakan.)

Tingkatkan Sistem Operasi Android Anda

Sekiranya anda mahukan aplikasi yang memerlukan versi Android yang lebih baru, anda perlu mengemas kini peranti anda ke versi Android terkini untuk mendapatkannya. Sebilangan besar peranti Android tidak menerima kemas kini, tetapi anda dapat melihat pemasangan ROM buatan masyarakat seperti CyanogenMod untuk mendapatkan versi Android yang lebih baru.

Contohnya, jika anda mempunyai telefon yang masih menjalankan Android 2.3, Gingerbread, dan anda ingin memasang penyemak imbas Chrome (hanya tersedia untuk Android 4.0, Ice Cream Sandwich, dan versi Android yang lebih baru), anda mungkin menemui ROM yang dikembangkan oleh masyarakat seperti CyanogenMod yang dapat mengemas kini peranti anda ke versi Android yang lebih baru, yang membolehkan anda memasang dan menggunakan aplikasi.

Adakah anda tahu muslihat lain untuk memasang aplikasi yang tidak serasi? Kaedah VPN dan MarketEnabler untuk mengakses aplikasi terhad negara nampaknya tidak berfungsi untuk kita lagi, tetapi adakah ia sesuai untuk anda? Sekiranya tidak, adakah anda menemui kaedah yang lebih baik? Tinggalkan komen dan kongsi apa yang anda temui!

Kredit Imej: Dru Kelly di Flickr, Johan Larsson di Flickr