Tiga Cara untuk Mengakses Menu Pilihan Boot Windows 8 atau 10

Windows 8 dan 10 menggabungkan pelbagai pilihan boot ke dalam satu skrin yang dinamakan menu "Advanced Options". Menu ini menyediakan akses ke alat pembaikan dan pilihan untuk mengubah tingkah laku permulaan Windows — seperti mengaktifkan penyahpepijatan, boot ke mod selamat, dan melancarkan persekitaran pemulihan.

Catatan : Kami menunjukkan tangkapan skrin dari Windows 10 dalam artikel ini, tetapi prosesnya hampir sama di Windows 8. Kami akan menunjukkan perbezaan.

Apa yang Anda Boleh Lakukan di Menu Pilihan Lanjutan

Menu "Pilihan Lanjutan" menyediakan sejumlah tindakan yang dapat anda lakukan untuk menyelesaikan masalah atau memperbaiki PC anda:

  • Pemulihan Sistem: Melancarkan utiliti Pemulihan Sistem, yang membolehkan anda memperbaiki jenis kerosakan dan kesalahan tertentu dengan memulihkan tetapan, pemacu, dan aplikasi anda ke titik pemulihan yang dibuat sebelumnya. Lihat panduan kami untuk menggunakan Pemulihan Sistem untuk maklumat lebih lanjut.
  • Pemulihan Imej Sistem: Membolehkan anda mengembalikan imej sandaran PC anda. Lihat panduan kami untuk memulihkan sandaran imej sistem di Windows untuk maklumat lebih lanjut.
  • Pembaikan Permulaan: Melancarkan alat pembaikan permulaan bersepadu Windows, yang cuba memperbaiki masalah permulaan secara automatik. Lihat panduan kami untuk menyelesaikan masalah permulaan dengan alat pembaikan permulaan Windows dan apa yang harus dilakukan apabila Windows tidak dapat boot untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut.
  • Prompt Perintah: Nyalakan semula PC anda dan memuatkan tetingkap Prompt Perintah yang mudah untuk menyelesaikan masalah.
  • Tetapan Permulaan: Membolehkan anda mengakses mod dan alat permulaan alternatif, seperti Safe Mode, Mode Video Resolusi Rendah, dan boot log.
  • Kembali ke versi sebelumnya: Membolehkan anda menyahpasang Windows dan menurunkan versi kembali ke versi sebelumnya yang anda gunakan, asalkan anda menaik taraf dalam 30 hari terakhir. Lihat panduan kami untuk menyahpasang Windows 10 dan menurunkan ke Windows 7 atau 8.1 untuk maklumat lebih lanjut.

Setelah memilih sebahagian besar pilihan ini, Windows dimulakan semula dan kemudian dimuat ke dalam mod (atau memulakan alat) yang anda pilih.

Dan sekarang anda tahu untuk apa anda boleh menggunakan menu "Pilihan Lanjutan", mari kita lihat bagaimana untuk sampai ke sana.

Pilihan Satu: Tahan Shift sambil Mengklik Mulakan Semula

Sekiranya PC anda dapat memulakan Windows secara normal, anda dapat masuk ke menu "Opsi Lanjutan" dengan cepat hanya dengan menekan kekunci Shift sambil mengklik pilihan "Mulakan semula". Anda boleh melakukannya sama ada di skrin log masuk (ditunjukkan di atas) atau pada menu Mula (ditunjukkan di bawah).

Apabila anda melakukan ini, PC anda tidak akan dimulakan semula dengan segera. Sebagai gantinya, ini menunjukkan menu yang membolehkan anda meneruskan sesi Windows, mengakses alat penyelesaian masalah, atau mematikan PC anda. Klik butang "Selesaikan Masalah".

Pada layar "Selesaikan Masalah", klik butang "Pilihan Lanjutan".

Dan, akhirnya, anda akan tiba di menu "Pilihan Lanjutan".

BERKAITAN: Cara Membuat dan Menggunakan Pemacu Pemulihan atau Cakera Pembaikan Sistem pada Windows 8 atau 10

Perhatikan bahawa jika PC anda tidak dapat memulakan Windows secara normal dua kali berturut-turut, ia akan menunjukkan menu "Pilihan Lanjutan" secara automatik. Sekiranya tidak, anda boleh mencuba boot PC anda dengan pemacu pemulihan USB.

Pilihan Kedua: Gunakan Aplikasi Tetapan

Sekiranya anda ingin melewati beberapa gelung tambahan daripada hanya menekan Shift + Restart, anda juga boleh melancarkan menu "Advanced Options" melalui aplikasi tetapan. Tekan Windows + I untuk membuka aplikasi Tetapan, dan kemudian

Klik pilihan "Kemas kini & Keselamatan".

Di panel kiri, beralih ke tab "Pemulihan". Di panel kanan, tatal ke bawah sedikit, dan kemudian klik butang "Mulakan Semula Sekarang" di bahagian "Permulaan Lanjutan".

Sekiranya anda menggunakan Windows 8, anda akan beralih ke tab "Umum", dan kemudian klik butang "Mulakan semula" di bahagian "Permulaan Lanjutan".

Pilihan Tiga: Mengeluarkan Perintah dengan PowerShell (atau Prompt Perintah)

BERKAITAN: Cara Menulis Skrip Batch pada Windows

Anda juga dapat mencapai menu "Advanced Options" dengan mengeluarkan perintah mudah menggunakan PowerShell atau Command Prompt. Kami akan menggunakan PowerShell di sini, tetapi perintahnya sama persis. Anda juga dapat membuat skrip batch dengan perintah ini, sehingga Anda dapat mengakses menu "Advanced Options" di masa depan dengan lebih mudah.

Mulakan PowerShell sebagai pentadbir dengan menekan Windows + X, dan kemudian mengklik pilihan "Windows PowerShell (Admin)" pada menu Power User.

Pada arahan, ketik (atau salin dan tampal) arahan berikut, dan kemudian tekan Enter:

shutdown.exe / r / o

Mesej muncul, memberi amaran bahawa anda akan dilog masuk.

Windows kemudian dimulakan semula secara automatik kira-kira satu minit kemudian, dan menghantar anda ke menu "Pilihan Lanjutan".