Cara Membuat Panggilan Video dengan Facebook Messenger

Facebook membenarkan keluarga dan rakan untuk terus berhubung tidak kira di mana mereka berada di dunia. Gunakan ciri sembang video di Facebook Messenger untuk berhubung dengan cepat dengan sehingga 50 orang di kebanyakan peranti moden.

Cara Menggunakan Sembang Video di Facebook Messenger di Mudah Alih

Sekiranya anda menggunakan peranti Android, anda boleh memuat turun aplikasi Messenger terus dari Google Play Store. Apple menyediakan aplikasi Messenger untuk iPhone, iPad, dan Apple Watch melalui Apple App Store.

Setelah aplikasi dipasang pada telefon pintar atau tablet anda, buka dan ketuk bar carian untuk mencari kenalan dengan siapa anda ingin bersembang video. Sekiranya anda pernah menghantar mesej ke atau memanggil rakan di Messenger, mesej tersebut akan muncul di bawah bar carian.

Pilih orang itu, dan kemudian ketik ikon Sembang Video di kanan atas.

Apabila anda menerima panggilan, Messenger segera memberi tahu anda, dan anda boleh menerima atau menolak.

Semasa anda membuat panggilan, anda akan melihat rakan atau ahli keluarga anda di tengah-tengah skrin dan anda berada di kanan atas. Butang di bahagian atas, dari kiri ke kanan, membolehkan anda membuka sembang, menyiarkan sembang video anda ke peranti yang tersedia, beralih antara kamera menghadap belakang dan depan, atau mematikan kamera anda.

Dari baris bawah, anda boleh mengubah warna latar belakang anda, menambahkan rakan ke panggilan video anda, mematikan mikrofon anda, atau mengakhiri panggilan.

Cara Menggunakan Sembang Video di Facebook Messenger di Desktop

Sekiranya anda menggunakan komputer riba dengan kamera web terbina dalam atau desktop dengan kamera web luaran, anda boleh berbual video dengan rakan Facebook melalui Messenger.

Mulakan dengan log masuk ke Facebook di penyemak imbas pilihan anda. Klik "Messenger" di sebelah kiri halaman utama Facebook.

Pautan ke Messenger pada umumnya berada di tempat yang sama dalam susun atur baru (di atas) seperti pada susun atur lama (di bawah).

Klik nama atau avatar orang yang ingin anda hubungi. Kemudian, pilih ikon Sembang Video di kanan atas untuk memulakan panggilan anda.

Apabila rakan anda menjawab, anda akan melihatnya di tengah-tengah skrin dan diri anda di kanan bawah. Klik ikon Kamera Video dan Mikrofon untuk mematikan atau menghidupkan video dan audio anda.

Klik ikon Monitor untuk berkongsi skrin anda. Tekan ikon Penerima Telefon merah untuk menamatkan panggilan.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Kamera Digital sebagai Kamera Web

Sembang video Facebook Messenger adalah pilihan percuma dan mudah diakses yang mungkin ingin anda pertimbangkan untuk terus berhubung dengan rakan dan keluarga.