Cara Menyegerakkan Kenalan Anda Antara Semua Perangkat Anda: iPhone, Android, dan Web

Berapa kali anda melihat catatan Facebook dari rakan yang meminta nombor kerana mereka mendapat telefon baru dan kehilangan kenalan? Inilah cara anda dapat mengelakkan telefon baru sepenuhnya  , siapa yang tidak? - tidak kira sama ada anda menggunakan Android atau iOS (atau kedua-duanya).

Dua Pilihan Utama: iCloud dan Google

Sekiranya anda menggunakan peranti Android dan perkhidmatan Google, ini mudah: cukup gunakan Kenalan Google. Ia digabungkan ke dalam semua Google dan berfungsi seperti daya tarikan. Ini juga sesuai jika anda menggunakan gabungan peranti Android dan iOS, kerana Kenalan Google dapat diselaraskan dengan hampir semua platform.

Namun, jika anda menggunakan peranti Apple secara eksklusif, anda mempunyai pilihan: gunakan iCloud Apple, atau gunakan Kenalan Google. iCloud direka untuk berfungsi dengan lancar dengan peranti iOS, dan jika anda menggunakan aplikasi iCloud atau Apple Mail di mana sahaja untuk e-mel anda, itu adalah pilihan yang jelas. tetapi jika anda mempunyai iPhone dan / atau iPad dan menggunakan Gmail di web untuk e-mel anda, sebaiknya gunakan Kenalan Google — dengan cara itu, kenalan anda diselaraskan antara telefon, tablet, dan berasaskan web anda e-mel.

Ada semua itu? Baiklah, inilah cara untuk menyegerakkan kenalan anda dengan mana-mana perkhidmatan.

Cara Menyegerakkan Kenalan anda dengan iCloud di iPhone

Untuk menyegerakkan kenalan anda dengan iCloud, masuk ke menu Tetapan pada iPhone anda, kemudian pergi ke Akaun & Kata Laluan.

 

Buka menu iCloud, kemudian pastikan Kenalan dihidupkan. (Sekiranya anda tidak mempunyai akaun iCloud, anda harus mengetuk "Tambah Akaun" terlebih dahulu — tetapi kebanyakan pengguna mungkin sudah menyiapkan akaun iCloud.)

Itu sahaja yang ada. Sekiranya anda log masuk ke iCloud pada peranti lain dan mengulangi proses yang sama, kenalan anda harus sentiasa selari.

Cara Menyegerakkan Kenalan anda dengan Kenalan Google di Android

Bergantung pada versi Android yang anda gunakan, menyegerakkan kenalan mungkin berfungsi sedikit berbeza, jadi kami akan memecahnya sesederhana mungkin.

Terlepas dari ponsel apa yang Anda gunakan, berikan tarikan pemberitahuan, kemudian ketuk ikon roda untuk melompat ke Tetapan. Dari sini, perkara sedikit berbeza.

Dari sana, sedikit berbeza dari versi ke versi:

  • Android Oreo: Pergi ke Pengguna & Akaun> [Akaun Google Anda]> Penyegerakan Akaun> Kenalan Diaktifkan
  • Android Nougat:  Pergi ke Akaun> Google> [Akaun Google Anda]  > Aktifkan Kenalan
  • Samsung Galaxy Phones:  Pergi ke Awan dan Akaun> Akaun> Google> [Akaun Google Anda]  > Aktifkan Kenalan

Mulai sekarang, apabila anda menambahkan kenalan di telefon anda, ia akan diselaraskan secara automatik dengan akaun Google anda dan semua telefon masa depan yang anda log masuk.

Cara Menyegerakkan Kenalan anda dengan Kenalan Google di iPhone

Sekiranya anda pengguna iOS yang menghabiskan masa di awan Google (atau mempunyai pilihan peranti campuran), maka anda juga dapat menyegerakkan kenalan Google anda dengan iPhone anda.

Pertama, masuk ke menu Tetapan, kemudian pilih Akaun dan Kata Laluan.

Ketik pilihan Tambah Akaun Baru, kemudian Google.

Log masuk dengan akaun Google anda, kemudian alihkan pilihan Kenalan ke Hidup. Ketik Simpan apabila anda selesai.

Cara Memindahkan Kenalan Anda dari Google ke iCloud

Sekiranya anda memutuskan untuk menjauhkan diri dari Kenalan Google dan sekarang mengenai kehidupan iCloud itu, mendapatkan kenalan dari satu perkhidmatan ke perkhidmatan yang lain sebenarnya tidak semudah yang sepatutnya. Seseorang akan  menganggap bahawa jika anda mempunyai kedua-dua akaun iCloud dan Gmail anda untuk menyegerakkan kenalan di iPhone anda, kedua-duanya akan tetap selaras antara satu sama lain, tetapi itu tidak berfungsi. Sama sekali.

Sebenarnya, saya salah menganggap selama berbulanbulan bahawa kenalan Google saya juga diselaraskan ke iCloud ... sehingga saya benar-benar memeriksa kenalan iCloud saya. Ternyata, tidak.

Sekiranya anda ingin memindahkan kenalan Google anda ke iCloud, anda mesti melakukannya secara manual dari komputer anda. Ini adalah kaedah paling mudah.

Pertama, log masuk ke akaun Kenalan Google anda di web. Sekiranya anda menggunakan Pratonton Kenalan baru, anda perlu beralih ke versi lama sebelum meneruskan.

Dari sana, ketik butang Lagi di bahagian atas, kemudian pilih Eksport.

Pada skrin Eksport, pilih vCard, kemudian klik butang Eksport. Simpan fail.

Sekarang log masuk ke akaun iCloud anda dan pilih Kenalan.

Klik ikon roda gigi kecil di sudut kiri bawah, kemudian pilih Import vCard. Pilih vCard yang baru anda muat turun dari Google.

Memberikan beberapa minit untuk import, yang  poof -Semua kenalan Google anda kini dalam iCloud.

Cara Memindahkan Kenalan Anda dari iCloud ke Google

Sekiranya anda berpindah dari iPhone ke peranti Android, anda juga perlu memindahkan kenalan anda dari iCloud ke Google. Anda mesti melakukannya dengan menggunakan komputer, kerana jauh lebih mudah.

Pertama, log masuk ke akaun iCloud anda di web, kemudian klik pada Kenalan.

Dari sana, klik ikon roda gigi di sudut kiri bawah, kemudian pilih Eksport vCard. Simpan fail.

Sekarang, log masuk ke Kenalan Google.

Klik butang Lagi, kemudian Import. Catatan: Versi lama Kenalan Google kelihatan berbeza, tetapi fungsinya masih sama.

Pilih fail CSV atau vCard, kemudian pilih vCard yang anda muat turun. Beri masa beberapa minit untuk diimport dan anda sudah bersedia.

Tidak ada lagi  telefon baru, siapa yang memilih untuk anda.