Cara Mencari dalam Mesej Teks di iPhone atau iPad

Mesej teks berfungsi sebagai catatan sejarah percakapan yang kita lakukan dengan orang lain, termasuk peristiwa besar, pautan yang kita kongsi, atau sebaliknya. Sedikit yang menyedari bahawa anda dapat dengan mudah mencari sepanjang sejarah pesanan teks anda di iPhone, yang dapat membantu anda dalam keadaan darurat. Ini caranya.

Batasan Carian

Sebelum memulakan carian, ketahui bahawa anda hanya dapat mencari melalui mesej teks yang disimpan sebagai perbualan dalam aplikasi Mesej di iPhone anda. Ini berlaku untuk kedua-dua mesej yang dikirim melalui SMS dan iMessage. Sekiranya anda telah menghapus atau membersihkan perbualan dalam Mesej pada masa lalu, percakapan tersebut tidak akan dapat dicari.

Sekiranya anda telah menyegerakkan mesej anda ke iPad menggunakan iCloud, anda bahkan dapat mencari sejarah mesej anda di dan iPad.

Tetapi jika anda mempunyai banyak sejarah yang tersedia - dan banyak orang mempunyai perbualan yang berlangsung sejak beberapa tahun lalu - maka anda akan mempunyai banyak carian. Terdapat dua cara utama untuk melakukannya.

Cara Mencari Mesej Teks dengan Aplikasi Mesej

Cara terbaik untuk mencari melalui sejarah pesanan teks anda adalah dengan menggunakan aplikasi Mesej. Anda dapat dengan cepat melihat hasil terbanyak dan melihatnya dengan mudah.

Pertama, buka aplikasi Mesej. Jika anda berada dalam tampilan Percakapan, tekan anak panah ke belakang hingga anda berada di skrin utama "Mesej".

Ketik pada bar Cari di bahagian atas skrin, kemudian ketik perkara yang anda ingin cari. Skrin akan berubah menjadi senarai Perbualan teratas yang sesuai dengan carian anda.

Sekiranya anda ingin melihat lebih banyak hasil, ketik "Lihat Semua". Atau jika anda ingin melihat hasilnya dengan teliti, ketik perbualan, dan anda akan dibawa ke kedudukan tersebut dalam sejarah perbualan anda.

Pada bila-bila masa anda boleh mengetuk anak panah belakang dan menyemak hasil carian yang lain, atau anda boleh membersihkan bar carian dan mencari yang lain.

Cara Mencari Mesej Teks Anda dengan Sorotan

Anda juga dapat mencari melalui sejarah pesanan teks anda menggunakan Pencarian Spotlight. Untuk membuka Lampu Sorot, pergi ke Skrin utama dan sapu ke bawah dari tengah layar dengan satu jari.

Di bar carian, taipkan perkara yang anda ingin cari dalam mesej teks anda.

Hasil carian dari pelbagai aplikasi akan muncul di layar (kecuali anda mematikannya di Tetapan). Tatal melalui mereka sehingga anda menemui bahagian Mesej. Di bawah itu, anda akan melihat hasil carian yang relevan dari mesej teks anda.

Sekiranya anda mahu, anda boleh mengetuk hasil untuk dibawa ke perbualan di aplikasi Mesej.

Sekiranya Mesej tidak muncul di hasil pencarian Sorotan Anda, buka Tetapan dan arahkan ke "Siri & Cari", kemudian tatal ke bawah ke aplikasi Mesej dalam daftar dan ketuk di atasnya. Pada bagian berlabel "Dalam Pencarian", ketuk opsi "Tampilkan Dalam Pencarian" hingga tombol dihidupkan.

Selepas itu, hasil Mesej anda akan muncul dalam Pencarian Spotlight sekali lagi. Selamat mencuba sejarah!