Cara Mencari Fail yang Dimuat turun di iPhone atau iPad

Sekiranya anda memuat turun fail ke iPhone atau iPad anda, mengaksesnya mungkin membingungkan berbanding dengan Mac atau PC. Terdapat folder khas di mana iOS dan iPadOS menyimpan muat turun, dan anda boleh mencarinya melalui aplikasi Files.

Pertama, cari aplikasi Files pada iPhone atau iPad anda. Cara terpantas untuk melakukannya adalah dengan Spotlight Search. Leret satu jari ke bawah dari tengah-tengah Skrin utama, dan kemudian ketik "Fail". Ketuk "Fail" dalam hasil carian.

BERKAITAN: Cara Mencari Aplikasi di iPhone atau iPad Anda dengan pantas

Ketuk "Jelajah" di bahagian bawah, dan kemudian ketuk "Di iPhone Saya" atau "Di iPad Saya" bergantung pada perangkat yang Anda gunakan.

Daftar di bawah "Lokasi" akan berbeza-beza bergantung pada aplikasi yang telah anda pasang, tetapi peranti anda akan selalu mempunyai senarai "Di [Perangkat Saya]".

Anda kemudian akan melihat senarai folder yang, sekali lagi, akan berbeza bergantung pada aplikasi yang telah anda pasang. Umumnya, kebanyakan orang menyimpan fail ke folder "Muat Turun", jadi ketuk.

BERKAITAN: Cara Memuat turun Fail Menggunakan Safari pada iPhone atau iPad anda

Anda akan melihat senarai semua fail yang telah anda muat turun. Semasa proses memuat turun, anda dapat menyimpan fail ke folder selain dari "Muat turun". Sekiranya anda tidak melihat fail yang anda cari, ketuk anak panah Kembali di kiri atas, dan kemudian ketuk folder lain.

Sebaik sahaja anda mencari fail yang anda inginkan, anda dapat mengetuknya untuk melihat pratontonnya, atau ketuk dan tahan untuk membuka menu pop timbul. Kemudian, anda boleh memindahkan, menyalin, atau menamakan semula fail, bersama dengan operasi lain.

Setelah selesai, keluar dari aplikasi Fail. Kali berikutnya anda membuka Files, fail yang anda cari akan berada tepat di tempat anda meninggalkannya.

BERKAITAN: Segala-galanya yang Boleh Anda Lakukan Dengan Aplikasi Fail pada iPhone atau iPad anda