Cari Pelayan DNS Lebih Cepat dengan Namebench

Salah satu cara untuk mempercepat pengalaman melayari Internet anda adalah menggunakan pelayan DNS yang lebih pantas. Hari ini kita melihat Namebench, yang akan membandingkan pelayan DNS semasa anda dengan yang lain di luar sana, dan membantu anda mencari yang lebih pantas.

Papan nama

Muat turun fail dan jalankan yang boleh dilaksanakan (pautan di bawah).

Namebench bermula dan akan merangkumi pelayan DNS semasa yang telah anda konfigurasikan pada sistem anda. Dalam contoh ini kita berada di belakang penghala dan menggunakan pelayan DNS dari ISP. Sertakan penyedia DNS global dan pelayan DNS serantau yang terbaik, kemudian mulakan Tanda Aras.

Ujian mula dijalankan dan anda akan melihat pertanyaan yang dilaluinya. Penanda aras memerlukan masa sekitar 5-10 minit untuk disiapkan.

Setelah selesai, anda akan mendapat laporan hasilnya. Berdasarkan penemuannya, ia akan menunjukkan kepada anda pelayan DNS apa yang paling cepat untuk sistem anda.

Ia juga memaparkan pelbagai jenis grafik sehingga anda dapat merasakan hasil yang lebih baik.

Anda boleh mengeksport hasilnya ke fail .csv juga sehingga anda dapat membentangkan hasilnya di Excel.

Kesimpulannya

Ini adalah projek percuma yang sedang dalam pengembangan, jadi hasilnya mungkin tidak sempurna, dan mungkin ada lebih banyak fitur yang ditambahkan di masa depan. Sekiranya anda mencari kaedah untuk membantu mencari pelayan DNS yang lebih pantas untuk sistem anda, Namebench adalah utiliti percuma yang hebat untuk membantu anda.

Sekiranya anda mencari pelayan DNS awam yang boleh disesuaikan dan termasuk penapis, anda mungkin ingin melihat artikel kami mengenai cara membantu melindungi anak-anak anda dari kandungan yang dipersoalkan menggunakan OpenDNS. Anda juga dapat melihat cara mempercepat penyemakan imbas web anda dengan Google Public DNS.

Pautan

Muat turun NameBench untuk Windows, Mac, dan Linux dari Kod Google

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Projek di Halaman Wiki Namebench