Apakah Alat Pembuangan Perisian Berbahaya dan Adakah Saya Memerlukannya?

Sebulan sekali, versi baru alat Pembuangan Perisian Berbahaya muncul di Windows Update. Alat ini membuang beberapa perisian hasad dari sistem Windows, terutamanya sistem yang tidak dipasang program antivirus.

Perlu diingat bahawa alat ini bukan pengganti program antivirus yang mantap. Ia tidak berjalan secara automatik di latar belakang setiap masa, dan hanya mengesan beberapa jenis perisian hasad yang khusus dan meluas.

Apakah Alat Penghapusan Perisian Berbahaya?

Microsoft melancarkan versi baru alat ini pada hari Selasa kedua setiap bulan - dengan kata lain, pada "Patch Tuesday." Ia muncul sebagai patch lain dalam Windows Update. Sekiranya komputer anda diatur untuk memasang Windows Update secara automatik, komputer akan dipasang secara automatik. Sekiranya anda memasang kemas kini secara manual, anda mungkin memasangnya sebagai sebahagian daripada proses kemas kini manual - ini dianggap sebagai kemas kini penting, bukan hanya yang disyorkan.

Selepas Windows memuat turun versi terbaru alat Pembuangan Perisian Berbahaya Microsoft, ia akan menjalankannya secara automatik di latar belakang. Alat ini memeriksa jenis malware yang spesifik dan meluas dan menghapusnya jika ia menemukannya. Sekiranya semuanya baik-baik saja, Windows akan menjalankan alat dengan senyap di latar belakang tanpa mengganggu anda. Sekiranya ia menemui jangkitan dan memperbaikinya, alat tersebut akan memaparkan laporan yang memberitahu anda perisian berbahaya mana yang dikesan dan akan dikeluarkan setelah anda menghidupkan semula komputer anda.

BERKAITAN: Mengapa Windows Mempunyai Lebih Banyak Virus daripada Mac dan Linux

Microsoft memperkenalkan alat ini pada zaman Windows XP, ketika Windows sangat tidak aman - rilis pertama Windows XP bahkan tidak mempunyai firewall yang diaktifkan secara lalai. Halaman Alat Penghapusan Perisian Berbahaya Microsoft mengatakan "Alat ini memeriksa komputer anda untuk dijangkiti oleh perisian berbahaya tertentu yang lazim (termasuk Blaster, Sasser, dan Mydoom) dan membantu menghilangkan jangkitan jika dijumpai." Perhatikan tiga jenis perisian hasad yang masih dijelaskan di sini pada tahun 2014 - ini adalah cacing yang meluas yang menjangkiti banyak sistem Windows XP pada tahun 2003 dan 2004, sepuluh tahun yang lalu. Microsoft memperkenalkan alat ini untuk membersihkan cacing yang meluas ini dan jenis malware lain yang popular dari sistem Windows XP tanpa perisian antivirus dipasang.

Adakah saya Perlu Menjalankan Alat Ini?

Anda tidak perlu risau tentang alat ini. Tetapkan Windows untuk memasang kemas kini secara automatik, atau minta Windows mengingatkan anda untuk mengemas kini dan memasangnya bersama dengan kemas kini keselamatan baru yang lain apabila ia muncul setiap bulan. Alat ini akan memeriksa komputer anda di latar belakang dan tidak berdiam diri jika semuanya baik-baik saja.

Yang perlu anda lakukan ialah memastikan kemas kini dipasang dari Windows Update. Anda tidak perlu risau untuk menjalankan alat ini secara manual, walaupun anda boleh. Alat ini tidak terus berjalan di latar belakang dan mengimbas semua yang anda buka, jadi serasi dengan program antivirus lain dan tidak akan mengganggu mereka.

Mengapa Anda Masih Memerlukan Antivirus

Alat ini tidak ada pengganti antivirus. Ini hanya merangkumi jenis malware tertentu, jadi tidak akan membersihkan semua jangkitan. Ia juga dengan cepat mengimbas lokasi normal untuk malware dan tidak akan mengimbas seluruh sistem anda. Lebih buruk lagi, alat ini hanya berjalan sekali setiap bulan dan tidak mengimbas di latar belakang. Ini bermaksud komputer anda boleh dijangkiti dan tidak akan diperbaiki sehingga sebulan kemudian apabila versi baru alat tiba.

BERKAITAN: Microsoft Mengakhiri Sokongan untuk Windows XP pada tahun 2014: Apa yang Perlu Anda Ketahui

Alat Pembuangan Perisian Berbahaya adalah senjata yang digunakan oleh Microsoft untuk membersihkan cacing dan perisian jahat lain dari sistem yang dijangkiti sehingga mereka tidak dijangkiti selama bertahun-tahun. Ini bukan alat yang akan membantu melindungi anda dalam penggunaan komputer anda sehari-hari. Sekiranya anda ingin melihat senarai lengkap perisian hasad yang dihapuskan, anda boleh memuat turun alat tersebut, jalankan secara manual, dan klik pautan "Lihat hasil terperinci imbasan" setelah menjalankan imbasan untuk melihat semua jenis perisian hasad yang berlainan diperiksa untuk.

Microsoft akan terus mengemas kini alat ini untuk Windows XP hingga 14 Julai 2015, walaupun mereka mengakhiri sokongan untuk Windows XP pada 8 April 2014. Tetapi ia bukan pengganti untuk mempunyai sistem operasi yang ditambal dan menggunakan program antivirus yang mantap.

Menjalankan Alat dan Melihat Log secara manual

Anda tidak perlu menjalankan alat secara manual. Sekiranya anda mengesyaki komputer anda dijangkiti, lebih baik anda mengimbasnya dengan program antivirus khusus yang dapat mengesan lebih banyak perisian hasad. Sekiranya anda benar-benar mahu menjalankan alat ini secara manual, anda boleh memuat turunnya dari halaman muat turun Microsoft dan menjalankannya seperti fail .exe yang lain.

Apabila anda menjalankan alat dengan cara ini, anda akan melihat antara muka grafik. Alat ini melakukan imbasan Pantas apabila anda menjalankannya di latar belakang, tetapi anda juga dapat melakukan Imbasan penuh atau Imbasan disesuaikan untuk mengimbas keseluruhan sistem atau folder tertentu jika anda menjalankannya secara manual.

Setelah alat dijalankan - sama ada secara manual atau automatik di latar belakang - ia akan membuat fail log yang dapat anda lihat. Fail ini terletak di% WINDIR% \ debug \ mrt.log - itu C: \ Windows \ debug \ mrt.log secara lalai. Anda boleh membuka fail ini di Notepad atau penyunting teks lain untuk melihat hasil imbasan. Sekiranya anda melihat fail log yang kebanyakan kosong tanpa laporan masalah, alat ini tidak mengesan masalah.

Oleh itu, itulah sebabnya Alat Pembuangan Perisian Berani terus muncul di Windows Update. Anda tidak semestinya perlu memperhatikan alat ini. Selagi anda menjalankan program antivirus yang baik, ia akan membuat pemeriksaan cepat di latar belakang setiap bulan dan tidak mengganggu anda.