Semua Cara Lokasi Anda Dapat Dihubungi di iPhone

IPhone anda boleh dikonfigurasi untuk berkongsi lokasi masa nyata anda dengan mana-mana individu. Ini juga menandai lokasi anda dalam foto yang anda ambil, dan banyak aplikasi meminta akses lokasi. Inilah cara untuk mengawal.

Cari iPhone Saya

Ciri Cari iPhone Saya membolehkan anda mengesan iPhone jika hilang. Sesiapa sahaja yang mempunyai akses ke akaun Apple ID anda dapat mengakses ciri ini, jadi penting untuk membuat kata laluan yang unik dan memastikan orang lain tidak mempunyai akses ke akaun anda.

Sekiranya anda telah mengatur Family Sharing, ahli keluarga anda juga dapat melacak lokasi iPhone anda dengan tetapan lalai. Untuk melacak iPhone anda, seseorang perlu menggunakan aplikasi "Cari Saya" untuk iPhone, iPad, dan Mac atau alat "Cari Saya" di iCloud.com Apple.

Untuk mengendalikan Cari iPhone Saya, buka aplikasi Tetapan, ketuk nama Anda di bahagian atas layar Tetapan, dan ketuk "Cari Saya." Anda boleh mengawal sama ada Cari iPhone Saya diaktifkan dari sini dan juga memilih sama ada lokasi anda dikongsi dengan ahli keluarga yang dipaparkan di sini.

BERKAITAN: Cara Menghidupkan atau Mematikan Cari iPad Saya

Berkongsi Lokasi Dengan Orang

Anda juga boleh memilih untuk berkongsi lokasi anda dengan orang lain yang tidak berada dalam kumpulan keluarga anda. Sebagai contoh, rakan mungkin berkongsi lokasi mereka antara satu sama lain supaya mereka dapat bertemu dengan lebih mudah. Ciri ini dulu disebut "Cari Teman Saya", tetapi sekarang perkongsian lokasi keluarga dan rakan digabungkan ke dalam aplikasi Cari Saya.

Untuk memeriksa sama ada anda telah berkongsi lokasi iPhone dengan siapa pun, buka aplikasi "Cari Saya" di iPhone anda. Ketik ikon "Orang" di bahagian bawah tetingkap dan lihat orang dalam senarai. Ahli keluarga anda akan muncul di sini, begitu juga dengan siapa sahaja anda telah berkongsi lokasi anda.

Untuk mengeluarkan seseorang dari senarai ini, sapu ke kiri mereka dan ketik ikon tong sampah merah.

Aplikasi yang Anda Nyatakan Akses Lokasi

Aplikasi yang anda beri akses lokasi juga dapat mengakses lokasi anda. Untuk melihat aplikasi mana yang memiliki akses ke lokasi Anda, buka Tetapan> Privasi> Perkhidmatan Lokasi.

Tinjau senarai di sini untuk melihat aplikasi mana yang mempunyai akses ke lokasi anda. Aplikasi yang "Selalu" memiliki akses ke lokasi Anda dapat mengaksesnya bahkan di latar belakang, sementara aplikasi yang ditetapkan ke "Sementara Menggunakan" hanya dapat mengakses lokasi Anda saat Anda menggunakannya. Anda juga boleh memaksa aplikasi untuk meminta anda setiap kali menginginkan akses lokasi.

Ada alasan yang baik bagi beberapa aplikasi untuk selalu memiliki akses ke lokasi anda — misalnya, aplikasi cuaca dapat memberikan cuaca terbaru berdasarkan lokasi Anda saat ini — tetapi anda harus berhati-hati dengan aplikasi yang anda berikan akses ke lokasi anda.

Untuk mengubah izin lokasi aplikasi, ketuk di dalam senarai di sini dan pilih pilihan baru: Tidak Pernah, Tanya Waktu Berikutnya, Semasa Menggunakan Aplikasi, atau Selalu.

BERKAITAN: Cara Membuat Aplikasi iPhone Sentiasa Meminta Akses Lokasi

Foto Dengan Data Lokasi

Ramai orang tidak mengetahui perkara ini, tetapi foto anda dapat memberikan lokasi anda.

Begini cara kerjanya: Semasa anda mengambil foto, kamera anda secara automatik menambahkan data geografi ke foto tersebut. Oleh itu, apabila anda melihat foto anda pada masa akan datang, anda dapat melihat di mana anda mengambil gambar.

Beberapa perkhidmatan membersihkan data lokasi ini secara automatik dari foto semasa anda memuat naiknya. Namun, tidak semua terjadi — dan, jika Anda mengirim foto secara langsung kepada seseorang melalui SMS, e-mel, atau kaedah lain, orang itu kemungkinan dapat melihat data lokasi di foto Anda dan menentukan di mana foto itu diambil.

Anda boleh menghentikan Kamera iPhone menyimpan maklumat lokasi dalam foto yang anda ambil. Anda juga boleh membuang data lokasi semasa berkongsi foto. Dari aplikasi Foto, ketuk butang Bagikan, ketuk "Pilihan" di bahagian atas layar berbagi, dan nonaktifkan pilihan "Lokasi".

BERKAITAN: Cara Melihat Tepat Di mana Foto Diambil (dan Pastikan Lokasi Anda Peribadi)

Beacon Penjejakan Bluetooth

Beacon Bluetooth yang berdekatan juga dapat digunakan untuk mengesan anda semasa anda bergerak. Sebagai contoh, mereka dapat digunakan untuk melacak pergerakan pembeli di pusat membeli-belah, mengumpulkan banyak data untuk menargetkan iklan. Berfikirlah dengan teliti sebelum memberi akses Bluetooth ke aplikasi yang memintanya, kerana aplikasi tersebut dapat menggunakannya untuk mengesan lokasi telefon anda ketika anda berada di dekat suar tersebut.

Anda boleh memeriksa aplikasi mana yang sudah memiliki akses ke radio Bluetooth telefon anda dengan menuju ke Tetapan> Privasi> Bluetooth.

BERKAITAN: Mengapa Aplikasi iPhone dan iPad Meminta Menggunakan Bluetooth

Menara Sel

Pembawa selular anda dapat menentukan lokasi kasar anda. Ini berfungsi melalui triangulasi — dengan mengukur kekuatan isyarat relatif telefon anda ke tiga menara selular yang berbeza, pembawa anda dapat memperoleh idea yang baik tentang lokasi telefon anda berbanding dengan semua menara. Ia serupa dengan cara GPS berfungsi. Sekiranya anda menggunakan telefon dan mempunyai sambungan selular, tidak ada cara untuk mengelakkannya.

Pembawa selular didapati menjual data lokasi ini kepada syarikat pihak ketiga yang teduh, tetapi berjanji akan berhenti.

Pada tahun 2020, FCC mencadangkan denda AT&T, Spring, Verizon, dan T-Mobile lebih dari $ 200 juta kerana menjual lokasi pelanggan mereka.

BERKAITAN: Bolehkah Ada Yang Mengesan Lokasi Tepat Telefon Saya?