Apa itu YouTube Premium, dan Adakah Ia Berharga?

YouTube Premium adalah perkhidmatan langganan bulanan yang menjanjikan untuk meningkatkan pengalaman menonton anda di platform video terbesar di internet. Inilah yang anda dapat untuk wang anda, jadi anda boleh memutuskan sama ada ia berbaloi.

Apa itu YouTube Premium?

YouTube Premium adalah perkhidmatan langganan berbayar di laman web ini. Ia menawarkan tontonan tanpa iklan semua video, main balik di luar talian, dan kandungan berdaftar eksklusif yang terutama dibuat oleh personaliti terkenal YouTube.

Untuk pelanggan AS, pada masa ini harganya $ 11,99 sebulan, dan ini termasuk langganan YouTube Music Premium.

Ekosistem YouTube

Skema penamaan Google selalu menjadi huru-hara, dan perkara yang sama berlaku untuk YouTube. Anda mungkin biasa dengan perkhidmatan yang disebut YouTube Red. Sebelum tahun 2018, itu adalah tahap langganan laman web ini. Namun, ini berubah menjadi YouTube Premium berikutan penjenamaan semula YouTube Music sebagai aplikasi yang sepenuhnya terpisah.

Oleh kerana terdapat begitu banyak jenama dan perkhidmatan di bawah panji YouTube, berikut adalah panduan berguna untuk membantu anda membezakannya:

  • YouTube Premium:  Perkhidmatan langganan berbayar utama laman web ini.
  • YouTube Music:  Perkhidmatan streaming muzik yang berasingan dengan aplikasinya sendiri yang membolehkan anda mendengar muzik secara percuma. Ini pesaing Google untuk Spotify dan Apple Music.
  • YouTube Music Premium: YouTube Music  versi langganan ($ 9,99). Tidak seperti versi percuma, ia memungkinkan bermain latar belakang, muat turun luar talian, dan audio kadar bit yang lebih tinggi dalam aplikasi Muzik. Anda juga boleh mendapatkannya sebagai sebahagian daripada langganan Premium YouTube anda. Pada masa ini ia merangkumi akses ke Muzik Google Play, tetapi akan segera menggantikannya.
  • TV YouTube:  Perkhidmatan TV langsung yang serupa dengan Hulu yang membolehkan anda menonton TV langsung dan merakam DVR berasaskan awan.
  • YouTube Kids:  Aplikasi yang direka khas untuk kanak-kanak, yang hanya mengandungi kandungan yang sesuai dengan usia. Ciri-ciri YouTube Premium juga berlaku untuk ini.

BERKAITAN: Saya Mencuba Muzik YouTube Lagi dan Masih Sedih

Kelebihan Premium

Sekiranya anda berfikir untuk melanggan YouTube Premium, ia mempunyai banyak ciri yang perlu dipertimbangkan. Berikut adalah senarai faedah semasa perkhidmatan:

  • Paparan tanpa iklan : Anda dapat melihat semua yang ada di laman web ini tanpa iklan. Anda juga mendapat tontonan tanpa iklan di platform mana sahaja yang anda log masuk dengan akaun Google anda, termasuk web, telefon pintar, Roku, atau peranti penstriman lain.
  • Asal YouTube Anda mendapat akses ke kandungan asli, terutamanya dari pencipta berprofil tinggi, bersama dengan beberapa rancangan tv, dokumentari, dan filem.
  • Main latar:  Jika anda menggunakan telefon bimbit, audio dari video yang anda tonton akan terus dimainkan walaupun anda berada di luar aplikasi atau paparan telefon anda ditutup. Di Android, anda juga dapat melihat video gambar-dalam-gambar semasa anda menggunakan aplikasi lain di telefon anda.
  • Muat turun video: Anda boleh memuat turun video atau senarai main untuk ditonton di luar talian di telefon pintar atau tablet anda.
  • YouTube Music Premium:  Anda juga mendapat akses ke perkhidmatan ini dan semua ciri yang disertakan dengannya.

Google mungkin menambahkan ciri tambahan ke Premium di masa depan, jadi nantikan!

Menyumbang kepada Pencipta

Salah satu aspek yang paling tidak dibincangkan dalam YouTube Premium ialah pembahagian hasil.

Sekiranya anda sudah menyekat iklan di YouTube dengan penyekat iklan, perkhidmatan Premium mungkin terdengar tidak berguna. Walau bagaimanapun, penyekat iklan menghalang pencipta di platform daripada menerima pendapatan dari pandangan anda. Bagi banyak orang, pendapatan iklan adalah salah satu sumber pendapatan utama mereka.

Premium menawarkan cara bagi penonton untuk mendapat pengalaman tanpa iklan, sambil tetap menyumbang kepada pencipta kandungan kegemaran mereka.

Untuk mengira ini, YouTube menggabungkan sebahagian daripada semua pendapatan yang diperoleh dari perkhidmatan tersebut. Ia kemudian mengagihkan jumlah tersebut kepada pencipta berdasarkan jumlah masa tontonan yang mereka terima dari pelanggan Premium. Jadi, saluran yang paling banyak anda tonton mendapat bahagian pai yang lebih besar.

Oleh kerana peraturan pengewangan yang ketat di YouTube, banyak video yang akan dihapus kira. Walau bagaimanapun, seorang pencipta masih dapat memperoleh pendapatan dari pelanggan Premium, walaupun videonya tidak layak untuk iklan.

BERKAITAN: Cara Bermula Membuat Video YouTube

Adakah Premium Berbaloi?

Ia bergantung pada seberapa kerap anda menggunakan perkhidmatan ini. Sekiranya anda sering menggunakan aplikasi mudah alih, main latar dan muat turun luar talian adalah ciri hebat yang boleh dimiliki. Dengan begitu banyak saluran YouTube yang kini menganjurkan kandungan panjang, pilihan untuk mendengar video yang panjang ketika anda tidak berada di dalam aplikasi sangat berguna. Sangat bagus untuk mendengar semasa anda memandu atau memasak makan malam.

Sekiranya anda paling kerap menonton YouTube dari desktop anda, utiliti itu pasti ada dalam penyekat iklan. Pendapatan iklan video menurun akhir-akhir ini, yang menyebabkan pencipta meletakkan lebih banyak iklan dalam kandungan mereka. Sekiranya anda ingin menonton video tanpa gangguan sementara masih menyokong mereka yang membuatnya, Premium adalah satu-satunya cara untuk melakukannya.

Satu perkara yang perlu dipertimbangkan ialah perpustakaan Originals agak kecil. Sekiranya anda tidak berminat untuk menonton kandungan Premium dari pencipta, anda mungkin akan mendapati pilihannya cukup menarik.

BERKAITAN: Apa Yang Sebenarnya Berlaku dengan Muzik YouTube? Merah vs Premium vs Muzik Premium