Cara Menggunakan Mod Pembaca Tersembunyi Google Chrome

Chrome 75 mempunyai mod "Pembaca" tersembunyi yang melucutkan halaman web ke minimum sehingga menjadikannya lebih mudah, baik, membaca. Tetapi ia tidak diaktifkan secara lalai - inilah caranya untuk mendapatkannya sekarang.

Google telah bereksperimen dengan fitur ini hidup dan mati dalam versi desktop Chrome selama bertahun-tahun, tetapi kini tersedia dengan bendera tersembunyi dan bukannya pilihan baris perintah tersembunyi. Kami mengharapkan Google bersiap untuk melepaskannya dalam bentuk stabil tanpa perlu ada bendera.

Kemas kini : Google membuang bendera ini dari Chrome pada sekitar akhir tahun 2019. Kami mengesyorkan memasang pelanjutan "mod pembaca" dari Kedai Web Chrome atau beralih ke penyemak imbas lain yang mempunyai mod bacaan terbina dalam. Mozilla Firefox, Microsoft Edge, dan Apple Safari semuanya merangkumi mod pembaca.

Cara Mengaktifkan Mod Pembaca

Perkara pertama yang pertama — anda perlu memastikan pemasangan Chrome anda pada versi 75. Klik butang menu tiga titik di kanan atas, arahkan kursor ke menu "Bantuan", dan kemudian klik "Tentang Chome."

Menu About Chrome akan menunjukkan versi Chrome yang sedang anda jalankan dan harus memeriksa kemas kini secara automatik. Sekiranya kemas kini tersedia, ia akan dimuat turun dan dipasang secara automatik; setelah selesai, klik butang "Lancarkan Semula" untuk menyelesaikan pemasangan.

Sekiranya Chrome masih menggunakan versi 74 dan tidak ada kemas kini yang tersedia, anda perlu menunggu 75 selesai dilancarkan kepada semua pengguna. Ia dilancarkan pada 4 Jun, tetapi binaan stabil dilepaskan secara perlahan dalam empat tahap. Kemungkinan ia belum menyentuh peranti anda, jadi berikannya beberapa hari.

Namun, setelah Chrome dihidupkan 75, anda boleh pergi. Buka tab baru dan masukkan chrome://flags/#enable-reader-modeuntuk melompat terus ke Bendera Mode Pembaca.

Buka dropdown dan ubah pilihan ke "Diaktifkan", kemudian klik butang di bahagian bawah untuk melancarkan semula penyemak imbas anda. Setelah ia mula disandarkan, Mod Pembaca diaktifkan.

BERKAITAN: Berapa kerapkah Google mengemas kini Chrome?

Cara Menggunakan Mod Pembaca Chrome

Mod Pembaca di Chrome sangat senang digunakan. Apabila anda berada di halaman yang ingin anda masukkan ke dalam pandangan pembaca, klik pada butang menu tiga titik di kanan atas, dan kemudian pilih "Distill page." Perlu diingat bahawa kata kerja ini kemungkinan akan berubah apabila ciri tersebut keluar dari status bendera dan menjadi stabil. Tetapi buat masa ini, itulah yang anda cari. Mudah-mudahan, jalan pintas papan kekunci akan tersedia pada satu ketika.

Dalam masa beberapa saat, halaman akan dibuat dengan hanya sekumpulan teks dan gambar yang bersih dari siaran. Tidak ada iklan, tidak ada bar sisi, tidak ada kekacauan. Hanya cara mudah untuk fokus.

Perlu disebutkan bahawa tidak ada cara untuk "mengundurkan halaman" - jika anda ingin melihat halaman penuh sekali lagi, cukup klik butang belakang Chrome. Senang kacang.

Seperti kebanyakan bendera lain, perlu diperhatikan bahawa Mod Pembaca masih belum siap untuk penggunaan sehari-hari - masih jenis kereta. Sebagai contoh, ada beberapa kali ketika saya gagal memberikan gambar untuk saya. Teksnya selalu keluar dengan baik, jadi masih boleh digunakan.