Apakah Perbezaan Antara 127.0.0.1 dan 0.0.0.0?

Sebilangan besar dari kita pernah mendengar tentang '127.0.0.1 dan 0.0.0.0' tetapi mungkin tidak banyak memikirkannya, tetapi jika kedua-duanya sebenarnya menunjukkan lokasi yang sama, maka apa sebenarnya perbezaan antara keduanya? Siaran Soal Jawab SuperUser hari ini membantu menyelesaikan perkara bagi pembaca yang keliru.

Sesi Pertanyaan & Jawapan hari ini diberikan oleh SuperUser — subdivisi Stack Exchange, kumpulan laman web Soal Jawab yang didorong oleh komuniti.

Foto milik Kate Gardiner (Flickr).

Soalan

Pembaca SuperUser Sagnik Sarkar ingin mengetahui apa perbezaan antara 127.0.0.1 dan 0.0.0.0 adalah:

Saya faham bahawa 127.0.0.1 menunjukkan localhost dan 0.0.0.0 juga berlaku (betulkan saya jika saya salah). Jadi, apa perbezaan antara 127.0.0.1 dan 0.0.0.0?

Apakah perbezaan antara 127.0.0.1 dan 0.0.0.0?

Jawapan

Penyumbang SuperUser DavidPostill mempunyai jawapan untuk kami:

Apakah Perbezaan Antara 127.0.0.1 dan 0.0.0.0?

  • 127.0.0.1 adalah alamat gelung balik (juga dikenali sebagai localhost).
  • 0.0.0.0 adalah alamat meta yang tidak dapat dirutekan yang digunakan untuk menetapkan sasaran yang tidak sah, tidak diketahui, atau tidak berlaku (pemegang tempat 'tanpa alamat tertentu').

Dalam konteks entri laluan, biasanya bermaksud laluan lalai.

Dalam konteks pelayan, 0.0.0.0 bermaksud semua alamat IPv4 pada mesin tempatan . Sekiranya hos mempunyai dua alamat IP, 192.168.1.1 dan 10.1.2.1, dan pelayan yang berjalan di host mendengar pada 0.0.0.0, ia dapat dicapai di kedua-dua IP tersebut.

Apakah Alamat IP 127.0.0.1?

127.0.0.1 adalah alamat protokol Internet loopback (IP) yang juga disebut sebagai localhost . Alamat tersebut digunakan untuk membuat sambungan IP ke mesin atau komputer yang sama yang digunakan oleh pengguna akhir.

Konvensyen yang sama ditakrifkan untuk komputer yang menyokong pengalamatan IPv6 menggunakan konotasi :: 1. Menjalin hubungan menggunakan alamat 127.0.0.1 adalah amalan yang paling biasa; namun, menggunakan mana-mana alamat IP dalam lingkungan 127… * akan berfungsi dengan cara yang sama atau serupa. Konstruk loopback memberikan komputer atau peranti yang mampu membuat rangkaian keupayaan untuk mengesahkan atau membuat timbunan IP pada mesin.

Sumber: 127.0.0.1 - Apa Kegunaannya dan Mengapa Penting?

Alamat Khas

Nombor rangkaian kelas A 127 diberikan fungsi loopback , iaitu, datagram yang dihantar oleh protokol tahap yang lebih tinggi ke alamat rangkaian 127 harus kembali ke dalam host. Tidak ada datagram yang dihantar ke alamat 127 yang seharusnya muncul di rangkaian mana pun.

Sumber: Nombor Rangkaian

Sekiranya itu adalah Kelas Seluruh, Apakah Nilai Nilai Timbang Sebaliknya untuk Tiga Oktet Terakhir?

Tujuan rangkaian loopback adalah pengujian pelaksanaan protokol TCP / IP pada host. Oleh kerana lapisan bawah dilitar pintas, penghantaran ke alamat gelung balik membolehkan lapisan yang lebih tinggi (IP dan ke atas) diuji secara berkesan tanpa kemungkinan masalah pada lapisan bawah menampakkan diri. 127.0.0.1 adalah alamat yang paling biasa digunakan untuk tujuan pengujian.

Sumber: IP Terpelihara, Gelung Balik dan Alamat Peribadi

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat soalan Ask Ubuntu : Apa itu Loopback Device dan Bagaimana saya menggunakannya?

Apakah Alamat IP 0.0.0.0?

0.0.0.0 adalah sintaks alamat yang sah. Jadi ia harus dihuraikan sebagai sah di mana sahaja alamat IP dalam notasi perpuluhan titik-titik tradisional diharapkan. Setelah diuraikan dan ditukar menjadi bentuk angka yang dapat dilaksanakan, maka nilainya menentukan apa yang akan berlaku seterusnya.

Nilai semua-sifar mempunyai makna khas. Jadi itu sah , tetapi mempunyai makna yang mungkin tidak sesuai (dan dengan itu dianggap tidak sah) untuk keadaan tertentu. Ini pada dasarnya adalah pemegang tempat 'tanpa alamat tertentu'. Untuk perkara seperti pengikatan alamat sambungan rangkaian, hasilnya dapat memberikan alamat antara muka yang sesuai untuk sambungan. Jika anda menggunakannya untuk mengkonfigurasi antara muka, ia dapat menghapus alamat dari antara muka. Ia bergantung pada konteks penggunaan untuk menentukan apa yang sebenarnya 'tidak ada alamat tertentu'.

Dalam konteks entri laluan, biasanya bermaksud laluan lalai. Ini berlaku kerana lebih banyak topeng alamat, yang memilih bit untuk dibandingkan. Topeng 0.0.0.0 tidak memilih bit, jadi perbandingan akan selalu berjaya. Oleh itu, apabila laluan seperti itu dikonfigurasikan, selalu ada tempat untuk pergi paket (jika dikonfigurasi dengan tujuan yang sah).

Dalam beberapa kes, hanya '0' juga akan berfungsi dan mempunyai kesan yang sama. Tetapi ini tidak dijamin. Borang 0.0.0.0 adalah cara standard untuk mengatakan 'tidak ada alamat tertentu' (dalam IPv6 iaitu :: 0 atau hanya : :) .

Sumber: Apakah Makna Alamat IP 0.0.0.0?

Dalam Internet Protocol versi 4, alamat 0.0.0.0 adalah meta-address yang tidak dapat dirutekan yang digunakan untuk menetapkan sasaran yang tidak valid, tidak diketahui, atau tidak berlaku. Untuk memberi makna khusus kepada sekeping data yang tidak sah adalah aplikasi isyarat dalam jalur.

Dalam konteks pelayan, 0.0.0.0 bermaksud semua alamat IPv4 pada mesin tempatan . Sekiranya hos mempunyai dua alamat IP, 192.168.1.1 dan 10.1.2.1, dan pelayan yang berjalan di host mendengar pada 0.0.0.0, ia akan dapat dicapai di kedua-dua IP tersebut ( Catatan: Teks khusus ini diulang dari atas sebagai bahagian jawapan keseluruhan ).

Dalam konteks routing, 0.0.0.0 biasanya bermaksud rute lalai, iaitu rute yang menuju ke 'sisa' Internet dan bukannya di suatu tempat di rangkaian tempatan.

Kegunaan Termasuk:

  • Alamat yang diklaim oleh tuan rumah sebagai alamat sendiri apabila belum diberi alamat. Seperti ketika menghantar paket DHCPDISCOVER awal ketika menggunakan DHCP.
  • Alamat yang diberikan oleh host kepada dirinya sendiri apabila permintaan alamat melalui DHCP gagal, dengan syarat stack IP host menyokongnya. Penggunaan ini telah diganti dengan mekanisme APIPA dalam sistem operasi moden.
  • Kaedah untuk menentukan mana-mana IPv4-host sama sekali . Ia digunakan dengan cara ini ketika menentukan laluan lalai.
  • Cara untuk menyatakan secara jelas bahawa sasaran tidak tersedia. Sumber:  127.0.0.1 - Apa Kegunaannya dan Mengapa Penting?
  • Cara untuk menentukan alamat IPv4 sama sekali . Ia digunakan dengan cara ini ketika mengkonfigurasi pelayan (iaitu ketika mengikat soket mendengar). Ini diketahui oleh pengaturcara TCP sebagai INADDR_ANY. [ bind (2) mengikat ke alamat, bukan antara muka. ]

Di IPv6, alamat semua-nol ditulis sebagai :

Sumber: 0.0.0.0 [Wikipedia]

Penemuan / Permintaan DHCP

Apabila pelanggan melakukan boot untuk pertama kalinya, ia dikatakan berada dalam keadaan permulaan , dan menghantar mesej DHCPDISCOVER pada subnet fizikal tempatannya melalui port User Protocol Dataagram (UDP) port 67 (pelayan BootP). Oleh kerana pelanggan tidak mempunyai cara untuk mengetahui subnet yang dimilikinya, DHCPDISCOVER adalah semua subnet yang disiarkan (alamat IP tujuan 255.255.255.255), dengan alamat IP sumber 0.0.0.0. Alamat IP sumber adalah 0.0.0.0 kerana pelanggan tidak mempunyai alamat IP yang dikonfigurasi.

Sekiranya pelayan DHCP ada di subnet tempatan ini dan dikonfigurasi dan beroperasi dengan betul, pelayan DHCP akan mendengar siaran dan bertindak balas dengan mesej DHCPOFFER. Sekiranya pelayan DHCP tidak wujud di subnet tempatan, mesti ada DHCP / BootP Relay Agent pada subnet tempatan ini untuk meneruskan mesej DHCPDISCOVER ke subnet yang mengandungi pelayan DHCP.

Ejen relay ini boleh menjadi hos khusus (Microsoft Windows Server, misalnya) atau penghala (router Cisco yang dikonfigurasi dengan pernyataan pembantu IP peringkat antara muka, misalnya).

Setelah klien menerima DHCPOFFER, ia bertindak balas dengan pesan DHCPREQUEST, yang menunjukkan niatnya untuk menerima parameter dalam DHCPOFFER, dan beralih ke keadaan yang meminta . Pelanggan boleh menerima beberapa mesej DHCPOFFER, satu dari setiap pelayan DHCP yang menerima mesej DHCPDISCOVER yang asal. Pelanggan memilih satu DHCPOFFER dan hanya bertindak balas terhadap pelayan DHCP tersebut, secara tidak langsung menolak semua mesej DHCPOFFER yang lain. Pelanggan mengenal pasti pelayan yang dipilih dengan mengisi bidang pilihan Pengecam Pelayan dengan alamat IP pelayan DHCP.

DHCPREQUEST juga merupakan siaran, jadi semua pelayan DHCP yang mengirim DHCPOFFER akan melihat DHCPREQUEST, dan masing-masing akan mengetahui sama ada DHCPOFFERnya diterima atau ditolak. Sebarang pilihan konfigurasi tambahan yang diperlukan oleh klien akan dimasukkan ke dalam bidang pilihan pada mesej DHCPREQUEST. Walaupun klien telah ditawarkan alamat IP, ia akan mengirim pesan DHCPREQUEST dengan alamat IP sumber 0.0.0.0. Pada masa ini, pelanggan belum menerima pengesahan bahawa jelas menggunakan alamat IP.

Perbualan pelayan pelanggan untuk pelanggan yang memperoleh alamat DHCP di mana pelanggan dan pelayan DHCP berada di subnet yang sama:

Sumber: Memahami dan Menyelesaikan Masalah DHCP di Catalyst Switch atau Enterprise Network

Laluan Lalai

Dokumen ini menerangkan cara mengkonfigurasi laluan lalai atau jalan keluar terakhir. Perintah IP ini digunakan:

  • ip default-gateway
  • ip lalai-rangkaian
  • laluan ip 0.0.0.0 0.0.0.0

Laluan IP 0.0.0.0 0.0.0.0

Membuat laluan statik ke rangkaian 0.0.0.0 0.0.0.0 adalah cara lain untuk menetapkan pintu masuk jalan terakhir pada penghala. Seperti perintah rangkaian lalai ip , menggunakan laluan statik ke 0.0.0.0 tidak bergantung pada protokol routing. Walau bagaimanapun, perutean IP mesti diaktifkan pada penghala.

Catatan: IGRP tidak memahami laluan ke 0.0.0.0. Oleh itu, ia tidak dapat menyebarkan laluan lalai yang dibuat menggunakan perintah laluan ip 0.0.0.0 0.0.0.0 . Gunakan arahan rangkaian lalai ip untuk meminta IGRP menyebarkan laluan lalai.

Sumber: Mengkonfigurasi Gateway of Last Resort Menggunakan Perintah IP

Ada yang perlu ditambah dengan penjelasannya? Bunyi dalam komen. Ingin membaca lebih banyak jawapan daripada pengguna Stack Exchange yang mahir berteknologi lain? Lihat utas perbincangan lengkap di sini.