Cara Mengelakkan Nags Sokongan Akhir Windows 7

Windows 7 akan segera menggerogoti anda untuk menaik taraf ke Windows 10 — sekali lagi. Secara khusus, anda akan melihat mesej yang memberitahu anda bahawa Microsoft secara rasmi akan berhenti menyokong Windows 7 pada 14 Januari 2020. Inilah cara untuk mengelakkannya.

Kemas kini : Mulai 22 April 2019, nags mula muncul pada sistem Windows 7. Anda hanya boleh mengklik "Jangan ingatkan saya lagi" dan tutup tetingkap untuk menghentikan omelan.

Mengapa Windows 7 Akan Mengganggu Anda

Microsoft hanya akan menyokong Windows 7 dengan patch keselamatan sehingga 14 Januari 2020. Itulah tarikh "akhir sokongan" atau "akhir hayat" (EOL). Selepas tarikh ini, Windows 7 secara teknikal akan meninggalkan "sokongan lanjutan". Perniagaan boleh membayar sokongan tambahan, tetapi rata-rata PC pengguna akan tersekat tanpa masalah keselamatan.

Ini bermaksud mesin Windows 7 akan semakin rentan, dan pembangun perisian akhirnya akan meninggalkan PC lama tersebut dan berhenti menulis perisian yang berfungsi pada Windows 7.

Mesej penuh berbunyi:

Selepas 10 tahun, sokongan untuk Windows 7 hampir berakhir.

14 Januari 2020 adalah hari terakhir Microsoft akan menawarkan kemas kini keselamatan dan sokongan teknikal untuk komputer yang menjalankan Windows 7. Kami tahu sukar, itulah sebabnya kami menghubungi lebih awal untuk membantu anda membuat sandaran fail anda dan mempersiapkan apa yang akan datang.

Kami sangat mengesyorkan menaikkan tarafnya ke sistem operasi yang disokong pada 14 Januari 2020. Anda menggunakan sistem operasi yang disokong sehingga saat itu — jadi jangan sembunyikan rahsia dan gunakan PC anda. Dan siapa yang ingin terganggu?

BERKAITAN: Windows 7 Hanya Tinggal Satu Tahun Patch Keselamatan

Microsoft Akan Membiarkan Anda Membungkam Nags Kali Ini

Microsoft telah belajar pelajarannya - jenis. Walaupun mesej "Dapatkan Windows 10" (GWX) yang asal terus berulang-ulang kali, pemberitahuan sokongan akhir ini kelihatannya sangat menjengkelkan.

Mesej pop timbul terbaru ini tidak cuba memasang perisian pada sistem anda. Sebenarnya, tawaran peningkatan Windows 10 percuma sudah berakhir — walaupun masih ada cara rasmi tetapi rahsia untuk menaik taraf ke Windows 10 secara percuma.

Semua mesej yang dilakukan adalah memberitahu anda bahawa Windows 7 tidak akan lagi disokong pada 14 Januari 2020, dan memberikan pautan ke laman web Microsoft dengan lebih banyak maklumat.

Lebih penting lagi, terdapat kotak centang "Jangan Ingatkan Saya Lagi" di sudut kiri bawah tetingkap. Aktifkan kotak pilihan ini dan semoga Microsoft berhenti mengganggu anda. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mengaktifkan kotak pilihan ini dan hanya menutup tetingkap, anda akan melihat pemberitahuan akhir hayat berulang kali.

Bleeping Computer mempunyai perincian teknikal lengkap mengenai bagaimana mesej ini berfungsi, termasuk proses pemasangan kemas kini ( C:\Windows\System32\sipnotify.exe) dan tugas berjadual yang dibuatnya. Ini kelihatan seperti peningkatan besar dari taktik agresif dan menyesatkan Microsoft kali terakhir.

BERKAITAN: Naik taraf Sekarang atau Tingkatkan Malam Ini: Bagaimana Microsoft Telah Melancarkan Windows 10 secara agresif kepada Semua Orang

Cara Mengeluarkan Nag dari Sistem Anda

Mesej nag ini masuk sebagai sebahagian daripada KB4493132, kemas kini yang akan dipasang secara automatik oleh Windows Update jika PC anda mengaktifkan kemas kini automatik. Untuk menghentikan nag muncul, yang harus Anda lakukan adalah mengelakkan pemasangan kemas kini — atau menghapusnya jika sudah dipasang. Kemas kini bertajuk "Pemberitahuan Sokongan Windows 7 SP1."

KB4493132 pertama kali dikeluarkan pada 19 Mac 2019. Mungkin sudah ada di PC Windows 7 anda. Namun, ia akan tetap tidak aktif hingga 18 April 2019, ketika pesan nag akan mula muncul. Kami tidak melihat kemas kini dalam mesin maya Windows 7, jadi Microsoft perlahan-lahan melancarkannya.

Untuk mengelakkan pemasangan kemas kini, cukup pilih untuk tidak memasang kemas kini dari Pembaruan Windows. Sembunyikan jika anda melihatnya. Sekiranya Windows 7 diatur untuk memasang kemas kini secara automatik, anda dapat mengaturnya untuk memberitahu Anda tetapi tidak memasangnya secara automatik — atau hapus kemas kini selepas itu.

Untuk menyembunyikan kemas kini, pergi ke Panel Kawalan> Sistem dan Keselamatan> Kemas kini Windows dan klik jumlah kemas kini yang tersedia. Klik kanan KB4493132 jika anda melihatnya dalam senarai dan pilih "Sembunyikan Kemas kini."

Sekiranya anda sudah memasang kemas kini ini, anda boleh menyahpasangnya. Kepala ke Panel Kawalan> Program> Lihat Kemas Kini Terpasang, cari KB4493132 dalam senarai (anda boleh mencarinya menggunakan kotak carian), dan nyahpasangnya.

Atau, lebih baik lagi, anda tidak boleh risau. Nag akan muncul sekali pada 18 April, tetapi anda boleh mencentang kotak yang mengatakan bahawa anda tidak mahu melihatnya lagi dan menutup tetingkap. Kemudian anda selesai, dan anda tidak perlu melihatnya lagi - pada PC khusus itu. Begitulah teori. Mudah-mudahan, Microsoft tidak menjadi semakin agresif dari masa ke masa dan mematuhi kehendak pengguna yang mengklik kotak pilihan.

Anda Perlu Meningkatkan Menjelang 14 Januari 2020

Anda tidak perlu membuang Windows 7 dengan segera. Ia masih disokong secara rasmi oleh Microsoft dengan kemas kini keselamatan sehingga 14 Januari 2020.

Kami mengesyorkan untuk mematikan Windows 7 selepas tarikh tersebut. Windows 7 tidak lagi akan disokong dengan kemas kini keselamatan, yang bermaksud lebih mudah diserang. Windows 10 sudah menjadi sistem operasi yang lebih selamat, walaupun Windows 7 masih mendapat kemas kini. (Dan ya, anda masih boleh mendapatkan Windows 10 secara percuma, jika anda mahu.)

Ini tidak bermakna anda harus menaik taraf ke Windows 10. Sekiranya anda mempunyai PC yang agak lama, anda mungkin ingin membeli PC Windows 10 yang baru.

Dan, jika anda tidak mahu menggunakan Windows 10, tidak mengapa — anda harus mempertimbangkan Chromebook, Mac, iPad, atau hanya memasang Linux pada PC anda sekarang. Apa sahaja yang anda lakukan, kami mengesyorkan menggunakan sistem operasi yang selamat yang kini disokong dengan kemas kini. Tetapi, sementara Windows 8.1 masih disokong dengan kemas kini selama beberapa tahun lagi, kami mengesyorkan Windows 10 berbanding Windows 8.1.

BERKAITAN: Semua Cara Anda Masih Boleh Meningkatkan ke Windows 10 secara Percuma