Cara Membuat Wiki tanpa Pengetahuan Teknikal Menggunakan Laman Google

Wikis adalah kaedah yang baik untuk berkomunikasi dan mengerjakan projek dengan orang lain, tetapi hosting wiki anda sendiri boleh menjadi rumit untuk digunakan. Hari ini kami akan menunjukkan cara menyediakan halaman Wiki anda sendiri dengan Laman Google.

Catatan: secara semula jadi siaran ini ditujukan untuk pemula, jadi pengguna yang lebih maju mungkin harus melangkau yang ini.

Buat Wiki Anda

Kita perlu mendaftar untuk akaun di Google sebelum kita dapat membuat Wiki dengan Laman Google. Setelah anda mempunyai akaun Google, pergi ke Laman Google dan klik butang 'Buat Laman' untuk mula membuat Wiki anda sendiri.

Laman Web Google mempunyai templat yang berbeza yang dapat kita pilih untuk laman web kami. Pilih 'Project Wiki' untuk mula membuat wiki anda.

Nyatakan nama yang paling tepat menggambarkan tujuan wiki anda.

Kita juga boleh membuat wiki yang menarik secara visual dengan pilihan tema.

Google memberi kami pilihan untuk berkongsi wiki kami secara terbuka atau berkongsi wiki dengan sekumpulan orang yang kami bekerjasama.

Menambah rakan dan ahli dalam wiki agak mudah. Pilih "Kongsi laman web ini" dari menu drop-down lebih banyak tindakan dan masukkan alamat e-mel kolaborator yang ingin anda tambahkan.

Anda boleh menjemput orang untuk berkolaborasi di wiki anda dengan menghantar jemputan e-mel.


Kami bahkan boleh memberikan kebenaran yang berbeza untuk setiap orang yang kami jemput untuk mengedit wiki kami.


Mengubah Penampilan Wiki

Terdapat banyak penyesuaian yang dapat kita lakukan dengan Wiki kita. Mulakan dengan mengakses editor pengurusan laman web dengan mengklik menu 'Urus Laman'.

Editor laman web membolehkan kami menyesuaikan susun atur, warna, fon, dan tema laman web.


Klik menu 'Warna dan Font' untuk mengubah warna latar belakang, tajuk, gambar, dan fon laman.


Memasukkan Elemen Halaman yang lain

Tapak Google terintegrasi erat dengan produk Google lain seperti Picasa, Spreadsheet, Document, Presentation, dll. Untuk mula memasukkan elemen-elemen ini ke dalam Wiki anda, mulakan dengan mengklik butang 'Edit Halaman' atau 'Buat Halaman'.

Klik pada menu 'Insert' dan pilih produk Google yang ingin kami masukkan ke dalam wiki kami.


Perkara yang hebat mengenai Laman Google ialah kami dapat memasukkan dokumen Google kami (hamparan, persembahan) atau album foto Picasa ke dalam laman web yang kami buat di Laman Google.


Laman Web Google memudahkan kami membuat Wikis tanpa pengetahuan teknikal. Ia mempunyai antara muka mesra pengguna yang membolehkan kita membuat Wiki yang menarik dan mudah digunakan secara visual, lihat saja laman Wiki ini.

Sekarang anda boleh menggunakan Tapak Google untuk membuat Wiki anda sendiri dan menggunakannya dalam karya anda.

Tapak Google