Cara Menyembunyikan Ikon di Bar Status Android

Bar status Android boleh menjadi cepat pecah-pecah — terutamanya jika anda menggunakan versi Android bukan stok (seperti pada telefon Samsung atau LG). Nasib baik, dengan alat yang betul, anda dapat membersihkan kawasan ini tanpa kehilangan fungsi.

Mari Tentukan "Status Bar"

Perkara pertama didahulukan. Mari kita bincangkan apa itu Status Bar. Bahagian atas antara muka utama telefon Android anda dipisahkan menjadi dua kawasan yang ditentukan: Bar Pemberitahuan dan Bar Status. Yang pertama adalah tempat semua pemberitahuan anda disimpan ketika mereka masuk, ditunjukkan hanya sebagai ikon untuk memberi tahu anda bahawa ada sesuatu yang memerlukan perhatian anda. Kami tidak akan melakukan apa-apa untuk "separuh" bar ini.

Bar Status adalah tempat anda akan mencari ikon status: Wi-Fi, Bluetooth, rangkaian mudah alih, bateri, masa, penggera, dll. Masalahnya, anda mungkin tidak perlu melihat semua ikon ini sepanjang masa. Contohnya, pada telefon Samsung dan LG, ikon NFC selalu dipaparkan semasa perkhidmatan dihidupkan. Ini tidak masuk akal, kerana tidak ada lagi yang dapat dilihat di sini — tidak seperti data Wi-Fi atau mudah alih, tidak ada kekuatan isyarat yang akan ditampilkan. Tidak seperti Bluetooth, tidak ada status sambungan. Ia hidup atau mati. Mempunyai ikon di sana sepanjang masa hanya konyol dan memerlukan banyak ruang.

Tetapi itu hanya satu contoh, dan anda mungkin dapat melihat ke mana kita menuju ke sini.

Berita baiknya ialah terdapat cara mudah untuk membersihkan Status Bar anda. Ia dipanggil System UI Tuner, dan sebenarnya bahagian Android saham. Sekiranya anda menjalankan peranti bukan stok, itu bukan bahagian asas sistem, tetapi ada cara untuk menggunakan alat ini pula. Kami akan merangkumi kedua-dua kaedah di sini.

Akses dan Gunakan Sistem UI Tuner pada Stok Android

BERKAITAN: Cara Mengaktifkan "System UI Tuner" Android untuk Akses ke Ciri Eksperimen

Kami telah membincangkan cara mengaktifkan Sistem UI Tuner pada peranti stok untuk mengakses ciri eksperimen, dan prosesnya sama. Oleh itu, periksa panduan tersebut untuk mendapatkan maklumat lengkap mengenai penyediaan sesuatu.

Inilah versi cepat dan kotor:

  1. Tarik bayangan pemberitahuan ke bawah.
  2. Tekan lama ikon gear sehingga berputar dan berguling dari skrin.

Dan hanya itu sahaja. Anda akan tahu bahawa anda melakukannya dengan betul kerana setelah itu, menu Tetapan terbuka, pemberitahuan roti bakar memberitahu anda bahawa anda telah mengaktifkan fitur tersebut, dan ikon sepana kecil muncul di sebelah roda gigi.

 

Teruskan dan lompat ke Tetapan dengan menarik semula bayangan pemberitahuan sekali lagi dan mengetuk ikon roda gigi. Tatal hingga ke bahagian bawah halaman "Tetapan", dan kemudian pilih pilihan "Sistem UI Tuner".

Sekiranya ini adalah kali pertama anda melancarkannya, peringatan muncul untuk memberitahu anda bahawa ini adalah perkara eksperimen. Ketuk "Faham" untuk menutup amaran.

Pertama dalam senarai adalah pilihan "Status Bar". Lompat ke sana.

Tetapan ini cukup mudah - matikan togol untuk menyembunyikan ikon itu. Perubahan ini berlaku dalam masa nyata, jadi anda dapat melihat bagaimana perasaan anda terhadapnya dengan cepat.

Mengakses dan Menggunakan Penala UI Sistem pada Varian Android Lain

BERKAITAN: Cara Memperoleh Tuner UI Sistem Android pada Peranti Bukan Stok

Menggunakan Sistem UI Tuner pada peranti bukan stok  sedikit lebih rumit, tetapi masih sukar dilakukan. Ini melibatkan pemasangan utiliti pihak ketiga, jadi periksa panduan kami tentang cara membuatnya dan berjalan. Ketahuilah bahawa jika anda tidak menggunakan telefon bimbit yang di-rooting, prosesnya memerlukan beberapa arahan adb. Jangan risau. Ia sangat mudah dan semuanya dibahas secara terperinci dalam panduan kami.

Setelah anda menyiapkannya, semua yang lain lancar. Jalankan aplikasi "System UI Tuner", dan kemudian buka menu di kiri atas untuk memulakan.

Di menu, pilih pilihan "Status Bar". Sama seperti pada Android stok, anda boleh menjalankan dan mengaktifkan atau mematikan apa sahaja yang anda suka. Perubahan ini semestinya berlaku dalam masa nyata, jadi jika anda tidak menyukai sesuatu, anda boleh mengubahnya dengan mudah.

 

Akhirnya, anda dapat menyingkirkan ikon NFC yang sial itu. Tahniah!