Apa itu hidd dan Mengapa Ia Berjalan di Mac Saya?

Anda mengenali sebahagian besar proses yang anda lihat semasa melayari Monitor Aktiviti, tetapi tidak disembunyikan. Namanya samar, dan tidak ada ikon untuk anda kenali. Sekiranya anda bimbang?

BERKAITAN: Apakah Proses Ini dan Mengapa Ia Berjalan di Mac Saya?

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri kami yang sedang berjalan yang menerangkan pelbagai proses yang terdapat di Activity Monitor, seperti kernel_task, mdsworker, installd, dan banyak lagi yang lain. Tidak tahu apa perkhidmatan tersebut? Lebih baik mulakan membaca!

Proses hidd tidak berbahaya, dan sebenarnya adalah sebahagian daripada macOS itu sendiri. Nama kripto bermaksud Daemon Device Interface Manusia. Daemon ini menafsirkan semua pergerakan tetikus dan ketukan papan kekunci anda, yang bermaksud sangat penting jika anda ingin menggunakan Mac anda. Peranti input lain, seperti tablet untuk menggambar dan pengawal permainan, juga dikendalikan oleh daemon ini.

Jarang hidd menimbulkan masalah, tetapi selalu mungkin. Inilah yang perlu dilakukan sekiranya perkara itu berlaku.

Apa yang Harus Dilakukan Sekiranya Hidd Menggunakan Sumber Sistem yang Berlebihan

Ia jarang berlaku, tetapi kadang-kadang pengguna Mac melaporkan bahawa hidd menggunakan CPU atau Memory yang berlebihan. Dalam kebanyakan kes, hanya menghidupkan semula komputer anda akan menyelesaikan masalahnya. Anda juga boleh membunuh hidd secara langsung menggunakan Activity Monitor. Anda sebentar tidak akan dapat menggunakan tetikus dan papan kekunci anda jika anda melakukannya, tetapi macOS akan melancarkan semula daemon tidak lama kemudian dan semuanya akan kembali normal.

Sekiranya penggunaan sumber yang tinggi berterusan, kemungkinan pelakunya adalah perisian pihak ketiga. Sekiranya anda baru-baru ini memasang pemacu untuk peranti input pihak ketiga, atau perisian yang membolehkan anda melakukan perkara seperti menyesuaikan ikatan kunci anda, ini boleh menjadi masalah secara hipotesis. Cuba nyahpasang perisian ini, kemudian lihat apakah itu menyelesaikan masalah tersebut.

hidd Akan Memastikan Mac Anda Terjaga

Sekiranya anda cuba mengetahui apa yang membuat Mac anda tidak tidur, anda akan mendapati hidd disenaraikan sebagai sebab mengapa. Ada alasan yang baik untuk ini: hidd mengendalikan input tetikus dan papan kekunci, dan anda menggunakan tetikus dan / atau papan kekunci anda untuk menjalankan perintah. Anda tidak mahu komputer anda tertidur semasa anda menggunakannya, jadi hidd mencegah Mac anda tertidur selagi anda menaip atau menggerakkan tetikus.

Pada dasarnya tindakan memerhatikan mengubah hasilnya, masalah yang anda kongsi dengan banyak ahli fizik. Apa sahaja yang menjaga Mac anda terjaga, mungkin tidak tersembunyi, jadi teruskan ke perkara seterusnya.

Kredit Foto: gesche4mac, Dondre Green