Apakah Perbezaan Antara Penstriman di YouTube dan Twitch?

Twitch telah lama menjadi raja streaming video dalam talian yang tidak dapat dipertikaikan. YouTube kini sudah mulai mengejar ketinggalan, dengan sistem langsung mereka menjadi sedar dan berfungsi dengan baik. Jadi apa perbezaan antara streaming dengan Twitch dan YouTube?

Cara Penonton Mencari Kandungan Anda

Di Twitch, penonton mencari saluran kebanyakannya dengan melihat-lihat permainan yang ingin mereka tonton. Sekiranya anda bermain permainan itu, mereka mungkin melihat anda. Ketika mereka menonton aliran permainan tertentu, Twitch memaparkan saluran dalam urutan menurun dari jumlah penonton yang menonton aliran itu. Ini menimbulkan kecenderungan yang sangat memihak kepada streamer yang wujud kerana orang cenderung memilih aliran yang dihuni sebelum melihat aliran yang kurang berpenduduk.

Masalah lain dengan sistem penyemakan imbas Twitch ialah kekurangan lakaran kecil. Twitch memilih lakaran kecil secara rawak, dan tidak ada yang membezakan anda daripada saluran lain. Ini mengakibatkan segala sesuatu kelihatan homogen.

Di YouTube, keadaan lebih baik. Masih tidak mudah bagi para pemain untuk menemui aliran anda — terutamanya jika tidak popular — tetapi algoritma YouTube dapat berfungsi untuk anda dengan mencadangkan aliran anda kepada orang lain. Sekiranya anda juga membuat video biasa dan mempunyai sekurang-kurangnya beberapa pelanggan, kemungkinan penonton menyertai aliran anda meningkat sedikit. Selain itu, kerana sesiapa sahaja dapat menonton video kapan saja mereka mahu, menggunakan video standard untuk menarik penonton ke aliran anda berfungsi lebih berkesan daripada streaming langsung. Ini bermaksud anda tidak perlu melakukan streaming terus untuk menarik minat orang; anda boleh membuat beberapa video berkualiti dan mendapat kesan yang sama.

Mengenai gambar kecil, kerana aliran di YouTube berfungsi seperti video biasa yang sangat panjang, anda boleh memuat naik gambar kecil tersuai kepadanya. Namun, ini membawa kepada beberapa lakaran kecil umpan klik, seperti yang ditunjukkan oleh carian ringkas untuk "aliran Fortnite".

Garis Panduan Keseluruhan dan Kandungan

Twitch sebahagian besarnya berfokus pada permainan. Mereka telah membuka bahagian "IRL" mereka baru-baru ini, yang menjadi popular pada tahun lalu, tetapi untuk sebahagian besar, mereka masih merupakan perkhidmatan streaming permainan. YouTube jauh lebih fleksibel, dengan kandungan hampir semua perkara yang anda fikirkan untuk disiarkan secara langsung.

Peraturan setiap laman web juga berbeza. Twitch cenderung jauh lebih ketat daripada YouTube dan nampaknya tidak mempunyai masalah untuk melarang orang kerana alasan yang kadang-kadang tidak dapat dijelaskan. Sebagai contoh, orang-orang telah dilarang dari Twitch kerana sumbangan yang tidak wajar dihantar dari penonton, kerana mengatakan bahawa mereka tidak menyukai penstriman popular, dan bahkan kerana menyuarakan kebimbangan mereka dengan platform tersebut. Nasib baik, kebanyakan larangan di Twitch bersifat sementara, hanya berlangsung selama beberapa minggu kecuali anda melakukan kesalahan serius.

YouTube, sebaliknya, tidak begitu peduli. Jauh lebih sukar untuk dilarang dari YouTube daripada Twitch. Bahkan YouTube mempunyai sistem "tiga teguran" untuk kebanyakan kesalahan. Masalah yang paling ketara di YouTube adalah demonetisasi iklan dan teguran hak cipta pada video. Anda boleh mengatakan apa sahaja yang anda mahukan di strim anda, dan YouTube mungkin tidak akan keberatan. Perkara-perkara itu mungkin masih bertentangan dengan peraturan - tentu saja, penguatkuasaan YouTube terhadap peraturan tersebut lebih lemah.

Wang yang Anda Boleh Dapatkan

Mari pecahkannya:

Berkedut

  • Pelanggan: Setiap pelanggan membawa masuk $ 5 sebulan. Twitch mengambil 50%, jadi streamer mendapat $ 2.50 setiap pelanggan. Ini hanya kontrak standard walaupun dan mungkin berbeza untuk pita yang lebih besar. Streamer besar di platform boleh mempunyai ribuan, bahkan puluhan ribu pelanggan.
  • Sumbangan: Sampai kepada penderma untuk berapa banyak yang mereka bayar, tetapi secara amnya sekitar $ 1- $ 10 untuk kebanyakan sumbangan. 100% wang sumbangan masuk ke streamer. Pita besar dapat memperoleh lebih dari $ 1,000 setiap hari dari sumbangan.
  • Bits: Bits adalah sistem sumbangan terbina dalam Twitch. Mereka biasanya kurang digunakan dan membayar dalam jumlah yang lebih kecil. Twitch mengambil potongan 29%.
  • Iklan: Ini berfungsi sama seperti YouTube, muncul di awal aliran. Ini tidak akhirnya membayar banyak tetapi masih mewakili sebahagian besar.

Y ouTube

  • Super Chat: Ini pada dasarnya adalah sistem sumbangan bawaan YouTube. YouTube mengambil 30%, berbanding 0% Twitch untuk kebanyakan sumbangan.
  • Ahli: Ahli ke YouTube apa yang menjadi pelanggan Twitch. YouTube kembali mengambil 30%, yang lebih sedikit daripada Twitch, tetapi sistem ahli tidak digunakan di mana-mana yang hampir sama dengan langganan Twitch.
  • Iklan:   Bagi sesetengah orang, ini lebih buruk di YouTube daripada di Twitch. Iklan juga tidak ada untuk saluran yang dianggap oleh YouTube sebagai "demonetisasi".

Dengan mengambil kira semua perkara, Twitch cenderung membayar lebih banyak daripada YouTube. Sebahagian besarnya, ini berlaku untuk budaya laman web. Di Twitch, adalah normal bagi penstriman besar untuk mendapatkan banyak pelanggan dan beratus-ratus sumbangan setiap jam, sementara di YouTube jauh lebih jarang, dengan hanya beberapa "Super Chats" dan beberapa iklan di sana sini.

Secara keseluruhan, Twitch dan YouTube adalah platform yang baik untuk streaming dan dapat menyokong anda dalam karier sebagai pencipta kandungan. Walaupun begitu, anda harus mengalirkan lokasi penonton anda, bukan di platform mana yang paling anda sukai.