Cara Memilih Bekalan Kuasa Tidak Terputus (UPS) untuk Komputer Anda

Jalur kuasa yang murah mungkin melindungi peralatan daripada lonjakan kuasa, tetapi ia tidak dapat membantu apabila kuasa padam dan sistem anda mengalami kerosakan. Untuk itu, anda mahukan sandaran bateri, juga dikenali sebagai bekalan kuasa (atau UPS) yang tidak terganggu.

Nota Editor: Tidak mahu membaca semuanya? Anda tidak boleh salah dengan model CyberPower1500VA ini dengan harga $ 140 atau kurang. Inilah yang kami gunakan di pejabat How-To Geek, dan walaupun anda boleh mendapatkan sesuatu yang sedikit lebih murah jika anda berbelanja, anda mendapat apa yang anda bayar dan perbezaan kosnya tidak banyak.

Apakah Bekalan Kuasa Tidak Terputus?

Kehilangan daya dan lonjakan kuasa secara tiba-tiba adalah dua penyebab utama kerosakan komputer dan elektronik sensitif yang lain. Bahkan jalur kuasa yang murah akan melakukan pekerjaan yang cukup baik untuk melindungi daripada lonjakan kuasa, tetapi mereka tidak memberikan perlindungan terhadap penurunan voltan saluran, pemadaman, pemadaman, dan masalah bekalan kuasa lain.

Untuk melindungi komputer anda daripada gangguan bekalan kuasa, anda memerlukan sandaran bateri. Unit UPS seperti jalur kuasa yang mengandungi bateri besar di dalamnya, menyediakan penyangga terhadap gangguan bekalan elektrik. Penyangga ini boleh berkisar antara beberapa minit hingga satu jam atau lebih bergantung pada ukuran unit.

Cara mudah untuk memikirkan kegunaan unit UPS adalah dengan berfikir mengenai bekerja pada komputer riba. Anda berada di rumah, komputer riba anda dipasang ke jalur perlindungan lonjakan yang sesuai, dan anda sibuk menyelesaikan beberapa laporan untuk bekerja. Ribut musim panas mematikan kuasa. Walaupun lampu padam, kerja anda di komputer notebook tidak terganggu kerana notebook beralih ke kuasa bateri dengan lancar apabila aliran elektrik dari kabel kuasa lenyap. Anda kini mempunyai banyak masa untuk menyelamatkan kerja anda dan mematikan mesin anda dengan baik.

Komputer desktop, bagaimanapun, tidak mempunyai bateri terpasang, seperti komputer riba. Sekiranya anda bekerja pada desktop semasa pemadaman elektrik itu, sistem akan terhenti serta-merta. Anda bukan sahaja akan kehilangan kerja, tetapi prosesnya memberikan tekanan yang tidak perlu pada mesin anda. Selama bertahun-tahun kami bekerja dengan komputer, sebahagian besar kegagalan perkakasan secara langsung dapat dikaitkan dengan pengalaman komponen perkakasan tekanan semasa proses penutupan dan permulaan (terutamanya jika berlaku lonjakan kuasa atau pemadaman).

Unit UPS, sekurang-kurangnya walaupun dengan unit yang sangat kecil, menyediakan jangka masa di mana komputer anda dapat ditutup dengan baik atau dihantar ke mod hibernasi dan dibawa kembali dalam talian setelah gangguan bekalan elektrik atau keadaan kuasa yang lain diselesaikan. Sekiranya keadaan dapat diselesaikan semasa unit UPS masih mempunyai hayat bateri yang cukup, maka anda boleh menyelesaikan ribut tanpa gangguan. Walaupun anda tidak duduk tepat di depan komputer, banyak unit UPS dilengkapi dengan perisian yang dapat mengesan ketika unit beralih ke kuasa bateri, dan mati secara automatik (dan betul) sekiranya anda tidak hadir.

Sekiranya itu cukup untuk meyakinkan anda, baca terus semasa kami membimbing anda mengenal pasti keperluan UPS anda, mengira keperluan kuasa UPS anda, dan memahami ciri dan jenis reka bentuk pelbagai unit UPS.

Di mana saya memerlukan unit UPS di Rumah Saya?

Pasaran UPS sangat pelbagai. Anda dapat menjumpai unit desktop kecil yang dirancang agar komputer desktop ringan dapat berjalan selama 10 minit, atau unit bersaiz walk-in-freezer yang dikerahkan di pusat data untuk memastikan sekumpulan pelayan terus mengalami ribut.

Oleh yang demikian, adalah mungkin untuk membelanjakan mana-mana dari seratus dolar untuk unit UPS kelas rendah hingga ribuan. Langkah terpenting dalam proses pemilihan dan membeli UPS anda ialah duduk dan memaparkan keperluan tenaga anda sebelum membelanjakan wang tunai yang anda hasilkan dengan susah payah pada peralatan yang berlebihan (atau lebih teruk, kurang bertenaga) untuk keadaan anda.

Mula-mula, fikirkan semua sistem di rumah atau pejabat anda yang memerlukan perlindungan kuasa tambahan yang disediakan oleh unit UPS, untuk terus berada dalam talian sekiranya berlaku gangguan bekalan elektrik, atau keduanya. Setiap pembaca akan mempunyai persediaan yang berbeza, sebagai contoh, kami akan menggunakan rumah kami sebagai templat untuk membantu anda memikirkan semua keperluan daya yang berbeza-beza yang terdapat di tempat kediaman biasa.

Sistem yang paling jelas adalah komputer desktop anda. Dalam kes kami, kami mempunyai dua komputer desktop di rumah kami - satu di pejabat rumah dan satu di ruang permainan kanak-kanak.

Kurang jelas, tetapi masih penting, adalah sistem komputer sekunder seperti pelayan media rumah atau peranti storan rangkaian yang digunakan untuk sandaran tempatan. Dalam kes kami, kami mempunyai pelayan media / pelayan sandaran di ruang bawah tanah.

Selain komputer utama dan komputer tambahan, adakah peranti elektronik lain yang ingin anda lindungi daripada gangguan bekalan elektrik dan terus dalam talian? Dalam kes kami, kami juga memiliki modem kabel, penghala, dan simpul Wi-Fi yang ingin kami lindungi dari kehilangan kuasa. Tidak ada yang sama dengan "shutdown shutdown" untuk modem kabel, misalnya, tetapi modem kabel tertentu kami tidak stabil dan memerlukan tetapan semula manual setelah pemadaman elektrik. Melampirkannya ke unit UPS yang berdekatan akan menambahkan sedikit overhead untuk keperluan UPS kita tetapi akan memastikan pemadaman kuasa mikro kecil yang berlaku semasa angin kencang dan ribut musim panas tidak akan menghantar anda bergegas ke almari data untuk menetapkan semula perkara sial itu.

Berapa Besar Unit UPS yang Saya Perlu?

Pada tahap minimum, anda memerlukan jus yang mencukupi di unit UPS anda untuk memberi masa yang mencukupi kepada sistem komputer anda untuk ditutup dengan betul. Itu minimum yang boleh diterima mutlak . Sekiranya unit UPS anda tidak mempunyai jus yang mencukupi untuk menyediakan sistem dari saat kuasa terputus hingga saat ia berjaya dimatikan, anda menghadapi risiko kerosakan pada mesin dan kehilangan data.

Jadi bagaimana anda boleh mengira keperluan kuasa sistem? Langkah pertama adalah memeriksa sistem teras dan periferal yang ingin anda teruskan sekiranya berlaku kehilangan kuasa. Dalam kes pelayan rumah kami, kami tidak perlu mengira beban periferal kerana tidak ada periferal (ini adalah pelayan tanpa kepala tanpa keperluan kuasa melebihi perkakasan secara langsung di menara). Sebaliknya, dua komputer kita (di pejabat rumah dan ruang permainan) mempunyai periferal seperti monitor, cakera keras luaran, dan sebagainya. Sekiranya berlaku gangguan bekalan elektrik semasa anda bekerja di komputer, ada baiknya bateri membekalkan monitor supaya anda dapat berinteraksi dengan mesin. Jangan lupa untuk memasukkan beban kuasa periferal ketika mengira keperluan anda.

BERKAITAN: Panduan Cara Geek Mengukur Penggunaan Tenaga Anda

Mari mulakan dengan menentukan keperluan kuasa pelayan rumah kami, kerana ini adalah persediaan paling mudah dari kami. Sekiranya anda ingin menjadi sangat tepat dengan pengiraan anda, anda boleh menggunakan meter kuasa untuk mengukur corak penggunaan sebenar peranti anda.

Sebagai alternatif, anda dapat melihat penarafan bekalan kuasa untuk komputer anda sebagai ukuran daya maksimum yang akan ditarik oleh komputer. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa bekalan kuasa 400w tidak menarik beban berterusan 400w. Pelayan rumah kami mempunyai bekalan kuasa 400 w, tetapi apabila diukur dengan alat ukur Kill-a-Watt, ia mempunyai beban permulaan puncak lebih dari 300 w dan beban operasi yang konsisten hanya sekitar 250 w.

Sekiranya anda ingin menjadi sangat konservatif dalam keperluan anggaran kuasa anda, dapatkan penilaian maksimum PSU dan periferal (dengan cara ini anda akan berakhir dengan hayat bateri tambahan dan bukannya hayat bateri terlalu sedikit). Sebagai alternatif, anda dapat meningkatkan ketepatan pengiraan anda dengan menggunakan alat ukur dan memperuntukkan lebih banyak anggaran anda untuk ciri unit UPS yang anda mahukan dan lebih sedikit untuk membeli bateri yang lebih besar.

Tidak kira sama ada anda menggunakan kaedah yang kurang tepat atau lebih tepat, anda akan mempunyai nilai watt. Untuk contoh pengiraan kami, kami akan menggunakan 400w sebagai nilai kami.

Pengiraan kaedah ringkas yang boleh anda gunakan untuk menentukan berapa banyak UPS seperti berikut:

1.6 * Beban Watt = Ampert Volt Minimum (VA)

Volt-Amperes adalah ukuran standard yang digunakan untuk menggambarkan kapasiti unit UPS. Dengan menggunakan persamaan di atas, kita melihat bahawa penarafan minimum VA yang kita mahukan untuk keperluan 400w kita adalah sistem undian 640 VA.

Oleh itu, berapa lama sistem minimum itu akan dijalankan? Lagipun, anda mendapat sistem sandaran bateri untuk komputer anda agar semuanya berjalan ketika kuasa habis.

Malangnya, tidak ada pengiraan aturan praktis yang sangat cepat untuk menentukan masa berjalan seperti yang ada untuk menentukan VA minimum yang diperlukan. Sebenarnya, sangat sukar untuk menggali maklumat yang diperlukan (terutamanya penilaian kecekapan), lebih berguna jika menggunakan jadual anggaran pengeluar (yang mana bagaimanapun, kita berada di pihak konservatif). Anda boleh melihat alat pengiraan / pemilihan pengeluar unit UPS yang lebih popular di sini:

  • Pemilih UPS APC
  • Penasihat UPS CyberPower
  • Panduan Pemilih Tripp Lite

Secara praktikal, setelah anda menetapkan syarat minimum VA untuk persediaan anda, maka anda boleh pergi dan mula membandingkan masa larian bagi unit UPS yang memenuhi syarat VA minimum tersebut dengan sistem dinilai lebih tinggi untuk menentukan berapa banyak lagi yang anda ingin belanjakan untuk mendapatkan masa larian tambahan.

Tiga Jenis Utama Unit UPS

Setakat ini kita telah mengenal pasti di mana kita memerlukan unit UPS dan bagaimana mengira berapa besar unit UPS yang kita perlukan. Sebagai tambahan kepada kedua-dua faktor tersebut, penting untuk memahami bagaimana teknologi UPS utama di pasaran berbeza antara satu sama lain dan mengapa dua unit yang diberi nilai 1000 VA mungkin mempunyai perbezaan harga $ 100 atau lebih (dan apa yang anda dapat dengan wang tambahan itu).

Terdapat tiga jenis reka bentuk UPS prinsip yang ada. Reka bentuk yang paling murah dikenali sebagai UPS Offline / Standby. Sekiranya unit UPS yang anda lihat tidak menyebutkan jenis unitnya, maka kemungkinan besar UPS Standby.

A unit siap sedia UPS mengecas bateri dan kemudian menunggu kuasa utama untuk menurunkan. Apabila itu berlaku, UPS Siaga secara mekanik beralih ke sandaran bateri. Peralihan ini mengambil masa sekitar 20-100 milisaat, yang pada amnya berada dalam ambang toleransi kebanyakan elektronik.

A unit Line-Interactive UPS mempunyai reka bentuk yang serupa dengan unit siap sedia UPS, tetapi termasuk pengubah khas. Transformer khas ini menjadikan unit UPS Line-Interactive lebih baik dalam menangani brownouts dan power sags. Sekiranya anda tinggal di kawasan yang sering mengalami masalah kecerahan atau voltan saluran (contohnya lampu sering redup tetapi anda tidak kehilangan kuasa), ia pasti bernilai sedikit kenaikan kos untuk membeli UPS Interaktif Talian.

Satu unit Online UPSadalah jenis unit UPS yang paling mahal, kerana memerlukan litar tambahan yang ketara. Unit UPS Dalam Talian sepenuhnya mengasingkan peranti yang terpasang padanya dari kuasa dinding. Alih-alih melompat pada tindakan pertama pada masalah pemadaman kuasa atau masalah voltan seperti unit Standby dan Line-Interactive, unit UPS Dalam Talian secara berterusan menyaring kuasa dinding melalui sistem bateri. Kerana elektronik yang terpasang habis sepenuhnya dari bank bateri (yang terus-menerus ditinggalkan oleh bekalan kuasa luaran), tidak pernah ada satu milidetik gangguan kuasa apabila terdapat masalah kehilangan kuasa atau masalah voltan. Oleh itu, unit UPS Dalam Talian secara efektif merupakan firewall elektronik antara peranti anda dan dunia luar, menggosok dan menstabilkan semua elektrik yang pernah anda hadapi.Berharap untuk membayar premium 200-400 peratus untuk unit UPS Dalam Talian daripada Unit Talian-Interaktif yang serupa.

Ciri Sekunder yang Mungkin Anda Mahukan

Walaupun unit UPS berkesan hanya bateri yang canggih, terdapat banyak ciri kecil yang dapat meningkatkan pengalaman UPS anda. Sekarang setelah anda mengetahui cara mengukur dan membandingkan elemen asas UPS, mari kita lihat ciri tambahan yang ingin anda pertimbangkan semasa memilih unit UPS.

Keserasian perisian / OS tambahan: Unit UPS bukan hanya kabel kuasa dengan bateri lama yang besar terpasang. Sebarang unit UPS bernilai wang akan merangkumi beberapa kaedah untuk berinteraksi dengan komputer yang dilampirkan. Bagi kebanyakan unit, ini adalah kabel USB sederhana yang dijalankan antara UPS dan komputer, sehingga apabila unit beralih ke kuasa bateri, ia dapat memberi amaran kepada komputer yang terpasang dan memulakan proses penutupan.

Semasa membeli unit UPS anda, pastikan unit yang anda cari dapat 1) berkomunikasi dengan peranti terpasang dan 2) berkomunikasi secara khusus dengan sistem operasi pilihan anda. Sekiranya anda menggunakan Windows, ini tidak akan menjadi masalah, tetapi jika anda menggunakan macOS atau Linux, anda tidak mahu mengetahui selepas pembelian bahawa semua loceng dan peluit perisian yang hebat yang anda lihat dalam salinan iklan adalah Windows -sendiri.

BERKAITAN: Gunakan UPS Anda untuk Mematikan PC Anda dengan Rapi Semasa Pemadaman Kuasa

Untuk contoh bagaimana perisian UPS berinteraksi dengan sistem operasi, lihat tutorial kami mengenai penyediaan perisian PowerChute APC.

Bilangan outlet: Unit UPS umumnya mempunyai gabungan outlet bateri dan luar bateri (tetapi masih dilindungi lonjakan). Pastikan ada tempat yang mencukupi untuk keperluan anda. Beberapa jenama merangkumi ciri-ciri yang berkaitan dengan outlet seperti outlet periferal yang secara automatik mematikan periferal untuk menjimatkan tenaga.

Penapis kabel: Sekiranya anda tahu unit ini akan digunakan untuk modem dan penghala kabel anda, misalnya, anda ingin memeriksa semula spesifikasi untuk memastikan bahawa unit UPS termasuk port yang dilindungi / disaring lonjakan untuk kabel Ethernet dan Coax anda. (Catatan: Port Ethernet pada unit UPS terkenal tidak stabil, jadi lebih baik mengasingkan sumber Ethernet, misalnya penghala penghala atau rangkaian, dengan perlindungannya sendiri dan bukannya bimbang untuk mengasingkan setiap kabel sebelum mencapai komputer atau peranti. .)

Paparan: Tidak semua unit UPS mempunyai paparan (dan anda mungkin tidak peduli jika milik anda), tetapi ia sangat berguna. Unit lama dan unit kelas rendah yang lebih baru tidak termasuk paparan. Oleh itu, anda terhad untuk menerima maklum balas dari unit melalui komunikasi melalui kabel USB / bersiri atau (lebih menjengkelkan) seperti bunyi bip dari unit. Skrin paparan padat yang dapat memberitahu anda maklumat tambahan seperti baki masa berjalan, kesihatan bateri, dan berita lain sangat berguna.

Kebisingan / Peminat: Unit UPS kecil umumnya tidak mempunyai kipas. Unit yang lebih besar sering dilakukan, dan ada baiknya membaca ulasan dan mencari-cari di dalam talian untuk melihat sama ada peminat sepi seperti yang didakwa oleh pengeluar. Walaupun bunyi kipas tidak menjadi masalah jika anda menambahkan unit UPS ke pelayan rumah yang disimpan di ruang bawah tanah, ini adalah masalah besar jika anda menambahkan unit UPS ke persediaan home theater anda.

Bateri yang boleh diganti pengguna: Adakah unit ini mempunyai bateri yang dapat diganti oleh pengguna, dan berapa harganya? Bateri UPS tidak tahan selamanya (3-5 tahun adalah kitaran hidup yang cukup biasa untuk bateri UPS). Apabila bateri akhirnya gagal, dan ia akan habis, anda juga perlu membeli bateri baru (jika anda boleh menukarnya sendiri) atau membeli unit baru. Kecuali UPS yang sangat rendah, anda harus selalu mencari unit dengan bateri yang boleh diganti oleh pengguna. Tidak ada alasan sama sekali untuk memusnahkan unit $ 100 + kerana tidak dapat menukar bateri 12V sederhana di dalamnya.

Terharu? Inilah Yang Kami Cadangkan

Kami telah membahas banyak perkara dalam artikel ini. Kami benar-benar memahami jika anda merasa sedikit tidak mendalam dan pada ketika ini anda hanya ingin mendapatkan cadangan yang tegas dari rakan yang berpengetahuan.

Walaupun kami sangat mengesyorkan anda mendapatkan unit UPS yang anda perlukan dengan ciri yang anda mahukan (dan tidak ada cara untuk membuatnya sempurna tanpa melakukan matematik yang kami gariskan di atas bersama dengan beberapa perbandingan perbandingan yang teliti), itu tidak bermakna kami tidak mempunyai cadangan yang kuat berdasarkan pengalaman kami.

Apabila mendapat nilai terbaik per minit masa berjalan bersama dengan pelbagai ciri, sangat sukar untuk mengalahkan unit UPS CyberPower. Walaupun APC mungkin merupakan syarikat yang mempunyai sejarah dan kehadiran yang signifikan dalam industri ini (serta unit UPS yang anda dapati dalam banyak tetapan korporat) mereka hadir dengan tanda harga premium yang biasanya tidak banyak ditunjukkan oleh pengguna rumah . Dolar untuk dolar, kami tidak dapat mengesyorkan unit CyberPower cukup untuk digunakan di persekitaran rumah atau pejabat kecil.

Garis Menara Mini Pintar AVR LCD mereka adalah nilai terbaik dalam industri sekarang, kerana anda mendapat bateri yang besar (yang boleh diganti pengguna dengan mudah kurang dari $ 50), beberapa port perlindungan lonjakan (kuasa, Ethernet , pujuk), perisian pengurusan yang hebat (kedua-duanya perisian desktop yang berdiri sendiri dan perisian pengurusan seluruh rangkaian percuma bergantung pada keperluan anda), dan faktor bentuk yang menarik dengan panel LCD yang mudah dibaca.

Model bermula dari 850VA hingga 1500VA, dengan model 1350VA terlaris dengan harga sekitar $ 122. Kami menggunakan model 1500VA yang sedikit lebih baik ($ 130) pada pelayan rumah dan stesen kerja utama kami. Reka bentuk teras dan ciri yang terdapat di seluruh garis AVR sama, dan faktor bentuk yang lebih kecil dari model 850VA masih menyertakan jumlah port dan ciri yang sama dengan model 1500AV — hanya dengan penurunan masa berjalan kerana bateri lebih kecil.

Sekarang anda mungkin bertanya, “Saya telah menemui beberapa unit UPS yang lebih kecil di bawah $ 80 dengan nilai kuasa yang lebih rendah dan faktor bentuk yang lebih kecil. Mengapa saya tidak boleh mendapatkannya? " Sebilangan besar unit gaya bata yang lebih kecil tidak interaktif garis. Ingatlah dari bahagian di atas yang memperincikan jenis unit UPS bahawa garis interaktif bermaksud bahawa unit ini cukup canggih untuk menangani perubahan daya dan voltan pada talian tanpa melambung ke bateri. Memandangkan sebahagian besar gangguan kuasa adalah jenis ini (dan tidak berlaku pemadaman yang melambung penuh), unit interaktif talian sangat sesuai untuk membetulkan masalah kekaburan dan voltan berlebihan tanpa mengenakan cukai atau menguras bateri. Selanjutnya, jika anda mempunyai pemadaman, unit dengan penarafan 1000VA + pasti akan memastikan anda mempunyai kekuatan yang cukup untuk menyelesaikan setiap kerja yang anda lakukan,matikan sistem dengan anggun, dan dalam kebanyakan situasi (memandangkan pemadaman biasanya pendek) malah akan mempunyai kekuatan yang cukup untuk membuat anda sampai lampu menyala semula.

Berbekalkan maklumat di atas, anda kini bersedia membeli unit UPS yang sangat sesuai untuk keperluan anda, besar atau kecil.