Mengapa Kebanyakan Program Masih 32-bit pada Windows versi 64-bit?

Komputer anda mungkin menjalankan Windows versi 64-bit. Tetapi lihatlah Pengurus Tugas dan anda akan melihat bahawa banyak aplikasi di sistem anda masih 32-bit. Adakah ini masalah?

Sebilangan besar komputer moden - yang pasti dijual sejak sekitar Windows 7 hari - berkebolehan 64-bit dan dihantar dengan versi Windows 64-bit. Sekiranya anda tidak pasti mengenai PC anda sendiri, mudah untuk memeriksa sama ada anda menjalankan Windows 32-bit atau 64-bit. Terdapat banyak perbezaan antara versi Windows 64-bit dan 32-bit-cukup jika PC dan aplikasi anda menyokongnya, anda seharusnya menjalankan versi 64-bit. Walaupun setiap aplikasi yang anda jalankan adalah aplikasi 32-bit, menjalankan OS 64-bit tetap akan menjadi lebih selamat dan boleh dipercayai.

Tetapi, bagaimana dengan aplikasi tersebut? Perkara menjadi agak sukar, di sana. Perkara pertama yang perlu diketahui ialah versi Windows 64-bit dapat menjalankan aplikasi 32-bit, tetapi versi Windows 32-bit tidak dapat menjalankan perisian 64-bit. Kedutan kecil lain - dan yang hanya berlaku untuk sebilangan kecil orang - adalah bahawa versi 32-bit Windows dapat menjalankan aplikasi 16-bit lama, tetapi aplikasi 16-bit itu tidak akan berjalan pada versi Windows 64-bit . Oleh itu, mari kita selidiki lebih sedikit dan lihat bila perkara itu penting bagi anda.

BERKAITAN: Bagaimana Saya Tahu jika Saya Menjalankan Windows 32-bit atau 64-bit?

Cara Memeriksa Aplikasi Anda Yang Masih 32-bit

BERKAITAN: Pemula Geek: Apa Yang Perlu Tahu Setiap Pengguna Windows Mengenai Menggunakan Pengurus Tugas Windows

Anda boleh menggunakan Pengurus Tugas untuk melihat program mana yang 64-bit dan 32-bit mana. Untuk membukanya, klik kanan mana-mana kawasan terbuka di bar tugas, dan kemudian klik "Task Manager" (atau tekan Ctrl + Shift + Escape).

Pada tab "Proses", lihat di bawah lajur "Nama". Sekiranya anda menggunakan Windows 8 atau 10 versi 64-bit, anda akan melihat teks "(32-bit)" selepas nama mana-mana aplikasi 32-bit. Sekiranya anda menggunakan Windows 7 versi 64-bit, anda akan melihat teks "* 32" sebagai gantinya. Dalam semua versi, aplikasi 64-bit tidak mempunyai teks tambahan setelah namanya.

Windows juga memasang aplikasi 32-bit dan 64-bit di tempat yang berbeza-atau sekurang-kurangnya, cuba. Aplikasi 32-bit biasanya dipasang ke C:\Program Files (x86)\folder pada Windows versi 64-bit, sementara program 64-bit biasanya dipasang ke C:\Program Files\folder.

Ini lebih merupakan garis panduan. Tidak ada peraturan yang memaksa aplikasi 32-bit dan 64-bit ke dalam folder masing-masing. Sebagai contoh, klien Steam adalah program 32-bit, dan ia dipasang dengan betul ke dalam C:\Program Files (x86)\ folder secara lalai. Tetapi, semua permainan yang anda pasang melalui Steam dipasang ke C:\Program Files (x86)\Steamfolder secara lalai — malah permainan 64-bit.

Sekiranya anda membandingkan dua folder Fail Program yang berbeza, anda akan mendapati bahawa kebanyakan program anda mungkin dipasang ke folder C: \ Program Files (x86). Mereka mungkin program 32-bit.

Adakah Menjalankan Aplikasi 32-bit pada Windows 64-bit adalah Idea Buruk?

BERKAITAN: Mengapa Versi 64-bit Windows Lebih Selamat

Di permukaan, nampaknya menjalankan aplikasi 32-bit dalam persekitaran 64-bit tidak baik — atau kurang dari yang ideal. Bagaimanapun, aplikasi 32-bit tidak memanfaatkan sepenuhnya seni bina 64-bit. Dan itu benar. Sekiranya mungkin, menjalankan versi aplikasi 64-bit memberikan ciri keselamatan tambahan kepada aplikasi yang kemungkinan akan diserang. Dan aplikasi 64-bit dapat mengakses lebih banyak memori secara langsung daripada 4 GB yang dapat diakses oleh aplikasi 32-bit.

Namun, ini adalah perbezaan yang tidak mungkin anda perhatikan menjalankan aplikasi biasa di dunia nyata. Contohnya, anda tidak akan dikenakan hukuman prestasi dengan menjalankan aplikasi 32-bit. Dalam versi Windows 64-bit, aplikasi 32-bit berjalan di bawah sesuatu yang dinamakan lapisan keserasian Windows 32-bit pada Windows 64-bit (WoW64) — subsistem penuh yang mengendalikan aplikasi 32-bit yang dijalankan. Program Windows 32-bit anda akan berjalan sama seperti pada versi Windows 32-bit (dan dalam beberapa kes, lebih baik lagi), jadi tidak ada kelemahan untuk menjalankan program-program ini pada OS 64-bit.

BERKAITAN: Mengapa Versi 64-bit Windows Lebih Selamat

Walaupun setiap program yang anda gunakan masih 32-bit, anda akan mendapat keuntungan kerana sistem operasi anda sendiri berjalan dalam mod 64-bit. Versi 64-bit Windows lebih selamat.

Tetapi Program 64-bit Akan Lebih Baik, Betul?

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, ada kelebihan untuk menjalankan versi aplikasi 64-bit, jika ada. Pada Windows versi 64-bit, program 32-bit hanya dapat mengakses memori 4 GB, sementara program 64-bit dapat mengakses lebih banyak lagi. Sekiranya program mungkin diserang, ciri keselamatan tambahan yang digunakan untuk program 64-bit dapat membantu.

Banyak aplikasi menawarkan versi 32-bit dan 64-bit. Chrome, Photoshop, iTunes, dan Microsoft Office adalah beberapa program Windows yang paling popular, dan semuanya tersedia dalam bentuk 64-bit. Permintaan permainan selalunya 64-bit sehingga mereka dapat menggunakan lebih banyak memori.

Walaupun begitu, banyak aplikasi belum membuat lompatan, dan kebanyakan tidak akan melakukannya. Anda masih boleh menjalankan kebanyakan program Windows 32-bit berusia sepuluh tahun pada Windows versi 64-bit hari ini, walaupun pembangunnya belum mengemas kini sejak Windows versi 64-bit muncul.

Pembangun yang ingin menyediakan versi 64-bit program mereka harus melakukan kerja tambahan. Mereka harus memastikan kod yang ada menyusun dan berjalan dengan betul sebagai perisian 64-bit. Mereka harus menyediakan dan mendukung dua versi program yang terpisah, kerana orang yang menjalankan Windows versi 32-bit tidak dapat menggunakan versi 64-bit.

Dan dalam banyak aplikasi, orang tidak akan melihat perbezaannya. Mari kita contoh Evernote versi desktop Windows sebagai contoh di sini. Walaupun mereka menyediakan Evernote versi 64-bit, pengguna mungkin tidak akan melihat perbezaan sama sekali. Program 32-bit dapat berjalan dengan baik pada versi Windows 64-bit, dan tidak ada kelebihan yang ketara dengan versi 64-bit.

Ringkasnya, jika anda mempunyai pilihan, pasti ambil versi aplikasi 64-bit anda. Sekiranya anda tidak mempunyai pilihan, dapatkan versi 32-bit dan jangan risau.

Mendapatkan Aplikasi 64-bit

Cara anda mendapatkan aplikasi 64-bit apabila tersedia berbeza-beza berdasarkan aplikasi. Kadang-kadang, apabila anda pergi ke halaman muat turun untuk aplikasi, halaman akan mengesan sama ada anda menggunakan versi Windows 32-bit atau 64-bit dan secara automatik mengarahkan anda ke pemasang yang betul. Apple iTunes berfungsi dengan cara ini.

Pada masa lain, anda akan memuat turun aplikasi pemasangan tunggal yang mengandungi versi aplikasi 32-bit dan 64-bit. Semasa anda melancarkan pemasang, ia akan mengesan pada ketika itu sama ada anda menggunakan Windows versi 32-bit atau 64-bit dan memasang fail-fail tersebut. Photoshop untuk Windows berfungsi dengan cara ini.

Dan pada masa yang lain, anda sebenarnya akan mendapat pilihan di halaman muat turun aplikasi untuk memuat turun versi yang anda mahukan. Kadang-kadang versi itu akan menyebut "64-bit", kadang-kadang akan disebut "x64", dan kadang-kadang keduanya Apabila anda melihat pilihan seperti ini, teruskan dan muat turun versi 64-bit.

Pada akhirnya, yang penting ialah tidak memastikan anda menjalankan aplikasi 64-bit — memastikan anda menjalankan aplikasi yang sesuai untuk anda. Sekiranya terdapat versi aplikasi 64-bit, gunakannya. Sekiranya tidak, menggunakan versi 32-bit tidak mengapa. Untuk kebanyakan aplikasi, anda tidak akan melihat perbezaannya.