Apa itu Adobe Creative Cloud, dan Adakah Ia Berbaloi?

Adobe Creative Cloud menggabungkan semua aplikasi terkemuka dalam industri Adobe dalam satu perkhidmatan. Ketahui apa yang termasuk langganan, dan siapa yang harus menggunakannya.

Setiap Program Adobe, Perkhidmatan Bawah Satu

Sekiranya anda bekerja dalam reka bentuk, media, pemasaran, atau fotografi, kemungkinan anda telah menggunakan satu atau lebih program dalam rangkaian perisian Adobe Creative. Aplikasi seperti Photoshop, Premiere, dan Lightroom adalah standard industri untuk kreatif.

Walau bagaimanapun, lesen perisian individu Adobe dulu sangat mahal — terutamanya jika anda seorang freelancer atau profesional bebas.

Creative Cloud (CC) adalah cara Adobe untuk menyediakan pelbagai programnya sebagai perkhidmatan. Daripada pembelian sekali sahaja, anda membayar yuran langganan bulanan. Bayarannya berbeza bergantung pada berapa banyak aplikasi yang anda gunakan. CC juga merangkumi perkhidmatan tambahan untuk meningkatkan aliran kerja kreatif anda, seperti penyimpanan awan 100 GB, laman web portfolio yang dapat disesuaikan melalui Portofolio Adobe, dan akses ke pustaka fon Adobe yang luas.

Pilihan dan harga bagi individu adalah:

  • Semua aplikasi ($ 52,99 sebulan / $ 599,88 setahun): Anda mendapat akses ke seluruh rangkaian aplikasi Creative Cloud, termasuk Premiere Pro, After Effects, Illustrator, dan Adobe XD.
  • Pelan Fotografi ($ 9,99 sebulan / $ 119,88 setahun): Pilihan ini memberi akses kepada jurugambar ke Lightroom, Photoshop, dan penyimpanan awan 20 GB. Anda juga boleh memilih rancangan yang merangkumi penyimpanan TB sebanyak 1 TB dengan harga $ 19.99 sebulan.
  • Aplikasi tunggal:  Anda juga boleh melanggan setiap aplikasi secara individu. Pelan aplikasi tunggal berkisar antara $ 4,99 hingga $ 20,99 sebulan, bergantung pada perisian yang anda pilih. Langganan ini juga termasuk penyimpanan awan 100 GB dan akses ke Adobe Font.

Rancangan Cloud Kreatif Individu sangat sesuai jika anda seorang profesional kreatif yang bergantung pada satu atau lebih program Adobe.

Sekiranya anda pemilik perniagaan yang juga memerlukan ciri seperti pengurusan aliran kerja dan penyuntingan video kolaboratif, lihat rancangan perniagaan Adobe.

Apa yang Dimasukkan oleh Adobe Creative Cloud?

Selain program penyuntingan video dan gambar Adobe yang telah wujud selama beberapa dekad, anda juga mendapat akses ke aplikasi dan perkhidmatan yang cukup baru. Ini boleh menjadi kaedah yang baik untuk mempelajari kemahiran baru.

Berikut adalah beberapa perkhidmatan baru Adobe yang mungkin tidak anda kenali:

  • Spark: Aplikasi ini membolehkan anda membuat kandungan berasaskan web dengan cepat di kedua-dua telefon bimbit dan web. Spark Page membolehkan anda membuat laman web responsif. Anda juga boleh menghasilkan grafik untuk media sosial dengan Spark Post, atau membuat cerita video pendek dengan Spark Video.
  • Premiere Rush: Sebagai alternatif kepada Premiere Pro, program ini adalah untuk pencipta kandungan dalam talian yang ingin mengedit video dengan cepat. Ia mempunyai antara muka yang diperkemas dengan lebih sedikit ciri Projek Premiere Rush juga dapat dibuka di Premiere Pro untuk penyuntingan selanjutnya. Aplikasi mudah alih bersepadu juga disertakan.
  • XD:  Alat reka bentuk Antara Muka Pengguna / Pengalaman Pengguna (UI / UX) ini untuk web dan mudah alih terutama bagi mereka yang sebelumnya menggunakan Photoshop dan Illustrator untuk mereka bentuk antara muka.
  • Portofolio:  Alat ini membolehkan anda membina laman web yang diperibadikan untuk memamerkan hasil kerja anda - terutama apa sahaja yang anda buat dengan perisian Adobe. Ini disertakan dengan kebanyakan rancangan Adobe Creative Cloud.
  • Font:  Sebilangan besar rancangan juga menyediakan akses ke pustaka fon Adobe yang komprehensif, yang sesuai dengan setiap program di CC.

Walaupun tidak mungkin satu orang memerlukan setiap perkhidmatan di Creative Cloud, ada baiknya membiarkan pilihan anda terbuka. Anda boleh memasang atau menyahpasang setiap program Adobe secara berasingan.

Adakah Adobe Creative Cloud Bernilai?

Terdapat kes yang perlu dibuat bahawa lebih mahal untuk membayar langganan jangka panjang, daripada membayar satu lesen perisian tetap. Walau bagaimanapun, kemas kini, perkhidmatan cloud dan akses ke ciri baru yang konsisten menjadikan Adobe Creative Cloud nilai yang hebat. Pelan semua aplikasi sesuai untuk profesional kreatif dan pencipta kandungan, kerana kebanyakan menggunakan beberapa kombinasi program ini.

Sekiranya anda pernah bertukar kerjaya atau tidak memerlukan aplikasi lain, anda boleh menamatkan langganan anda. Terdapat juga beberapa alternatif yang berpatutan untuk suite Adobe yang mungkin anda ingin lihat.

Pelajar atau guru yang mempunyai kelayakan juga harus melihat harga pelajar Adobe. Pelan akses semua berharga $ 19.99 sebulan untuk tahun pertama, dan kemudian $ 29.99 untuk tahun kedua dan seterusnya. Untuk memenuhi syarat, yang anda perlukan hanyalah alamat e-mel universiti atau dokumen yang membuktikan gabungan institusi anda.

Adobe juga menawarkan percubaan CC percuma, jadi anda boleh mencuba perkhidmatan tersebut sebelum anda melanggan.

BERKAITAN: Alternatif Lebih Murah untuk Photoshop