Apakah Papan Tulis Microsoft, dan Bagaimana Anda Menggunakannya?

Tidak ada cara visual yang lebih baik untuk mengekspresikan idea anda daripada menulisnya di papan putih. Sekiranya anda kehilangannya, lihat Papan Tulis Microsoft! Ia mencipta semula dinamika dinding melamin yang disukai dengan pen digital, pasca, dan banyak lagi.

Sebilangan besar orang berpendapat bahawa bekerja dari rumah boleh menjadi produktif dan menyeronokkan, tetapi kehilangan sesi sumbang saran kumpulan yang penting untuk mengembangkan dan menyempurnakan idea. Papan putih memudahkan untuk mengungkapkan idea anda, berkolaborasi dalam reka bentuk, dan mengajar konsep baru kepada orang lain. Kadang-kadang, mereka hanya menyediakan tempat yang berguna untuk orang membuang pemikiran mereka di kawasan bersama.

Papan Tulis Microsoft adalah aplikasi percuma yang bertujuan untuk mencipta kembali pengalaman ini. Tidak ada yang mengalahkan perkara sebenar, tentu saja. Walau bagaimanapun, papan putih digital mungkin membolehkan anda melakukan lebih banyak perkara yang anda boleh lakukan di papan fizikal.

Microsoft memahami kemungkinan ini dan menyediakan templat, serta memungkinkan anda menambahkan gambar dan dokumen. Ia tidak sama dengan bekerja di pejabat, tetapi ia menawarkan banyak faedah, dan lebih sedikit kekurangannya.

Aplikasi Papan Tulis tersedia untuk Windows, iPhone, dan iPad. Anda memerlukan akaun Microsoft percuma atau langganan M365 / O365 berbayar untuk menggunakannya. Terdapat juga versi web yang boleh anda gunakan untuk membuat papan putih sederhana atau melihat yang dikongsi, tetapi aplikasi ini hampir tidak berfungsi seperti aplikasi.

Setelah memuat turun dan membuka aplikasi Papan Tulis, cukup klik "Buat Papan Tulis Baru" untuk memulakan.

Papan kosong yang baru akan dibuka dan anda akan melihat lima kawalan yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Ini melakukan perkara berikut:

 1. Membawa anda kembali ke halaman permulaan, di mana anda boleh menukar ke papan lain atau membuat yang baru.
 2. Menunjukkan pilihan perkongsian untuk dewan.
 3. Membawa anda ke butiran akaun anda, di mana anda boleh log keluar atau beralih ke akaun lain.
 4. Membuka tetapan aplikasi Papan Tulis.
 5. Membuka alat penciptaan.

Kami akan memberi tumpuan kepada alat penciptaan, seperti di bawah.

Anda mungkin menyedari tidak ada butang Simpan. Ini kerana Papan Tulis menyimpan karya anda secara automatik semasa anda meneruskannya.

Cara Menulis dan Melukis

Untuk memulakan, klik alat Tinta di sebelah kiri.

Bar alat sekarang akan memaparkan alat Tinta (atau pena, kepada anda dan saya).

Terdapat enam alat, ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Inilah yang dilakukan oleh setiap alat ini:

 1. Menutup alat Dakwat.
 2. Pena yang boleh anda gunakan untuk melukis di papan.
 3. Alat Pemadam.
 4. Pembaris untuk melukis garis lurus di sudut mana pun.
 5. Alat Lasso untuk memilih elemen di papan tulis.
 6. Tindakan Buat asal dan buat semula.

Klik pen untuk mula melukis atau menulis di papan tulis anda. Sekiranya anda menggunakan skrin sentuh, anda boleh menggunakan jari atau stylus. Pada skrin tanpa sentuh, anda boleh menggunakan tetikus atau pad jejak anda.

Untuk mengubah warna atau lebar pen, klik titik hitam di bahagian atas kuali dan pilih dari pilihan di menu.

Setelah anda menukar warna atau lebar pen, ia akan tetap seperti itu setiap kali anda kembali ke alat Tinta, tidak kira papan yang anda masuki. Ini memberi anda kemampuan untuk memilih pilihan yang anda inginkan sehingga tersedia setiap masa anda menggunakan Papan Papan.

Pembaris membantu anda melukis garis lurus di sudut mana pun. Klik alat, dan pembaris muncul.

Anda boleh mengubah sudut dengan menggunakan dua jari untuk memutarnya (pada skrin sentuh) atau dengan menatal roda pada tetikus anda (pada layar bukan sentuh). Pilih pen dan lukiskan garis di tepi garis panduan untuk garis lurus yang sempurna.

Menurut Microsoft, anda juga boleh menggunakan kekunci anak panah pada papan kekunci anda untuk memutar sudut penggaris, tetapi kami berusaha keras untuk menjadikannya berfungsi. Semasa kami mencuba, alat itu memutar pembaris dari 45 darjah hingga 0 darjah, tanpa sudut campur tangan, dan kemudian dengan keras kepala menolak untuk memutar lagi.

Walaupun anda boleh menggunakan pembaris tanpa skrin sentuh atau roda tatal pada tetikus, kami tidak mengesyorkannya.

Seret pembaris ke mana sahaja anda mahu membuat garis lurus di papan. Untuk menyembunyikan pembaris, klik pilihan Pembaris pada bar alat.

Alat Lasso membolehkan anda memilih satu atau lebih elemen di papan tulis. Cukup seret alat di sekitar elemen yang ingin anda pilih. Anda kemudian boleh memindahkannya bersama-sama atau menghapusnya.

Sekiranya anda ingin menulis sesuatu di papan tulis, paling mudah untuk melakukannya dengan jari atau stylus pada skrin sentuh, walaupun anda boleh menggunakan tetikus anda. Papan tulis mempunyai alat yang hebat yang disebut Ink Beautification yang menjadikan cengkaman anda menjadi fon yang elegan dengan satu sentuhan butang.

Tulis beberapa teks, dan kemudian pilih dengan alat Lasso untuk memunculkan menu konteks.

Klik butang Pengindahan Tinta pada menu konteks.

Ini mengubah teks anda menjadi sesuatu yang lebih mudah dibaca, tetapi ia lebih seperti tulisan tangan daripada fon tradisional.

Ink Beautification adalah contoh sempurna bagaimana aplikasi ini kadangkala lebih baik daripada papan putih sebenar.

Setelah selesai melukis atau menulis, klik pilihan Selesai Tinta untuk kembali ke alat penciptaan.

Cara Menambah Imej

Anda boleh menambahkan gambar ke papan anda sebagai alat bantuan memori, tujuan, titik rujukan, atau hanya untuk melihat sesuatu yang menarik untuk dilihat. Untuk menambahkannya, klik pilihan Tambah Gambar pada bar alat.

Kotak dialog fail standard akan dibuka, di mana anda boleh memilih gambar untuk dimasukkan. Apabila anda melakukannya, ia akan muncul di papan tulis.

Klik gambar untuk menyeretnya di papan atau ubah saiznya.

Cara Menambah Post-Its

Bagi kebanyakan orang, papan putih tidak akan menjadi papan putih tanpa catatan Post-it. Untuk menambahkannya ke papan anda, klik pilihan Tambah Catatan pada bar alat.

Nota akan ditambahkan ke papan dengan menu konteks yang membolehkan anda menulis di atasnya, menukar warna, dan sebagainya.

Sama seperti yang anda boleh dengan gambar, cukup klik nota untuk menyeretnya di papan atau ubah saiznya.

Cara Menambah Dokumen

Melampirkan dokumen, seperti spesifikasi atau panduan rujukan, boleh menjadi sangat berharga ketika anda perlu mencari sesuatu semasa membuat sesuatu di papan tulis anda.

Untuk menambahkan item, klik pilihan menu Sisipkan pada bar alat.

Menu muncul dengan pelbagai pilihan yang dapat anda masukkan, termasuk dokumen, tayangan slaid, dan senarai.

Adakah Papan Tulis Microsoft Bagus?

Papan Tulis Microsoft adalah alat yang sangat baik. Sebenarnya, ia mempunyai banyak pilihan, fungsi, dan tetapan yang tidak kita bahas dalam pengenalan ini (tetapi kita akan melakukannya di masa depan). Walau bagaimanapun, asasnya cukup mengagumkan. Lebih penting lagi, mereka semua berfungsi dengan andal dan mudah. Proses membuat papan dan menambahkan sesuatu padanya cepat dan intuitif.

Papan Tulis Microsoft jelas telah dirancang dengan mempertimbangkan skrin sentuh. Dan ini masuk akal apabila anda cuba membuat semula kanvas fizikal berbentuk bebas, seperti papan putih. Namun, anda dapat menggunakannya tanpa layar sentuh, walaupun "menulis" dengan tetikus boleh membuat anda kecewa.

Secara keseluruhan, ini adalah aplikasi yang bagus. Ia melakukan apa yang anda mahu, dan banyak lagi — dan kami tidak cukup menekankan betapa hebatnya alat Pengemasan Tinta. Sekiranya anda ingin bekerja di papan putih, tetapi tidak memilikinya, ini adalah perkara terbaik seterusnya!

Selepas anda menggunakannya sebentar - terutamanya dengan skrin sentuh dan stylus - anda mungkin lebih suka daripada yang sebenarnya.