Mengapa Anda Tidak Perlu Memasang Firewall Pihak Ketiga (Dan Bila Anda Lakukan)

Firewall adalah perisian keselamatan yang penting, dan seseorang sentiasa berusaha menjual yang baru kepada anda. Walau bagaimanapun, Windows hadir dengan firewall padatnya sendiri sejak Windows XP SP2, dan lebih dari cukup baik.

Anda juga tidak memerlukan suite keselamatan Internet sepenuhnya. Yang perlu anda pasang pada Windows 7 adalah antivirus - dan Windows 8 akhirnya dilengkapi dengan antivirus.

Mengapa Anda Pasti Memerlukan Firewall

Fungsi utama firewall adalah untuk menyekat sambungan masuk yang tidak diminta. Firewall dapat menyekat pelbagai jenis sambungan dengan bijak - sebagai contoh, mereka boleh membenarkan akses ke perkongsian fail rangkaian dan perkhidmatan lain ketika komputer riba anda disambungkan ke rangkaian rumah anda, tetapi tidak apabila disambungkan ke rangkaian Wi-Fi awam di kedai kopi.

Firewall membantu menyekat sambungan ke perkhidmatan yang berpotensi rentan dan mengawal akses ke perkhidmatan rangkaian - terutamanya perkongsian fail, tetapi juga jenis perkhidmatan lain - yang hanya boleh diakses di rangkaian yang dipercayai.

Sebelum Windows XP SP2, ketika Windows Firewall dinaik taraf dan diaktifkan secara lalai, sistem Windows XP yang disambungkan terus ke Internet menjadi terinfeksi setelah rata-rata empat minit. Cacing seperti cacing Blaster cuba berhubung terus dengan semua orang. Kerana tidak mempunyai firewall, Windows membiarkan cacing Blaster masuk.

Firewall akan dilindungi daripada ini, walaupun perisian Windows yang mendasarinya rentan. Walaupun versi Windows moden rentan terhadap worm seperti itu, sangat sukar untuk menjangkiti komputer kerana firewall menyekat semua lalu lintas yang masuk.

Mengapa Windows Firewall Biasanya Cukup Baik

Windows Firewall melakukan tugas yang sama dengan menyekat sambungan masuk seperti firewall pihak ketiga. Firewall pihak ketiga seperti yang disertakan dengan Norton mungkin muncul lebih kerap, memberitahu anda bahawa mereka bekerja dan meminta input anda, tetapi firewall Windows sentiasa melakukan pekerjaan tanpa bersyukur di latar belakang.

Ia diaktifkan secara lalai dan masih boleh diaktifkan melainkan anda telah melumpuhkannya secara manual atau memasang firewall pihak ketiga. Anda boleh menemui antara muka di bawah Windows Firewall di Panel Kawalan.

Apabila program ingin menerima sambungan masuk, ia mesti membuat peraturan firewall atau memunculkan dialog dan meminta izin anda.

Sekiranya anda hanya mempunyai firewall untuk menyekat sambungan masuk, tidak ada yang salah dengan firewall Windows.

Bila Anda Mahukan Firewall Pihak Ketiga

Secara lalai, firewall Windows hanya melakukan perkara yang sangat penting: menyekat sambungan masuk. Ia mempunyai beberapa ciri yang lebih maju, tetapi terdapat dalam antara muka yang tersembunyi dan sukar digunakan.

Sebagai contoh, kebanyakan firewall pihak ketiga membolehkan anda mengawal aplikasi mana yang boleh disambungkan ke Internet dengan mudah. Mereka akan muncul kotak ketika aplikasi pertama kali memulakan sambungan keluar. Ini membolehkan anda mengawal aplikasi mana di komputer anda yang dapat mengakses Internet, menyekat aplikasi tertentu agar tidak tersambung. Ini mungkin sedikit menjengkelkan, tetapi ia memberi anda lebih banyak kawalan jika anda pengguna yang berkuasa.

Catatan Editor: Sekiranya anda mahukan firewall dengan banyak ciri, GlassWire adalah firewall pihak ketiga yang sangat kami gemari. Daripada hanya menjadi firewall, ia juga menunjukkan grafik aktiviti rangkaian yang indah kepada anda, memungkinkan anda meneliti aplikasi mana yang disambungkan ke mana, dan berapa lebar jalur yang digunakan setiap aplikasi.

GlassWire juga memiliki kotak alat pemeriksaan keselamatan rangkaian seperti pengesanan perubahan fail sistem, pengesanan perubahan daftar perangkat, pengesanan perubahan info aplikasi, pemantauan spoofing ARP. Ia bukan hanya firewall, tetapi sistem pengesanan pencerobohan penuh.

Mereka mempunyai versi percuma yang berfungsi dengan baik, tetapi kami mencadangkan untuk membayar versi lengkap, yang mempunyai lebih banyak ciri daripada yang dapat kami senaraikan. Ia sangat berbaloi.

Ciri-ciri Windows Firewall Canggih

Firewall Windows sebenarnya mempunyai lebih banyak ciri daripada yang anda jangkakan, walaupun antara muka tidak mesra:

  • Windows menawarkan antara muka konfigurasi firewall lanjutan di mana anda boleh membuat peraturan firewall lanjutan. Anda boleh membuat peraturan yang menyekat program tertentu daripada menyambung ke Internet atau hanya membenarkan program berkomunikasi dengan alamat tertentu.
  • Anda boleh menggunakan alat pihak ketiga untuk memperluas firewall Windows, memaksanya meminta izin anda setiap kali program baru ingin menyambung ke Internet.

Bandingkan antara muka ini dengan GlassWire dan keputusannya cukup jelas: Sekiranya anda hanya mahukan asas, ikuti Windows Firewall. Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang lebih maju, GlassWire jauh lebih baik daripada Windows Firewall "Advanced".

Firewall pihak ketiga adalah alat pengguna kuasa - bukan perisian keselamatan yang penting. Firewall Windows kukuh dan boleh dipercayai. Walaupun orang dapat bertanya mengenai kadar pengesanan virus Microsoft Security Essentials / Windows Defender, firewall Windows berfungsi dengan baik untuk menyekat sambungan masuk seperti firewall lain.