Cara Memasang Kemas kini Oktober 2020 Windows 10 (20H2)

Kemas kini Windows 2020 pada Oktober 2020 (20H2) dikeluarkan pada 20 Oktober 2020 — jenis. Seperti biasa, Microsoft secara perlahan melancarkan kemas kini ke sebilangan kecil PC dalam satu masa, membiarkan orang memilih untuk memasangnya dan melihat bagaimana ia berfungsi pada PC mereka.

Sekiranya anda tidak terburu-buru, kami mengesyorkan anda menunggu sehingga Pembaruan Windows secara automatik menawarkan kemas kini ke PC anda. Ini memastikan kemas kini set stabil mungkin sebelum anda mendapatkannya. Berikut adalah senarai rasmi Microsoft mengenai masalah yang diketahui semasa kemas kini.

Cara Mendapatkan Kemas kini dari Kemas Kini Windows

Pada 20 Oktober 2020, Microsoft mengatakan kemas kini ini akan muncul di Windows Update — untuk beberapa peranti.

Untuk mencarinya, pergi ke Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Kemas kini Windows. Klik "Semak Kemas Kini."

Sekiranya kemas kini tersedia, anda akan melihat mesej yang mengatakannya dan anda boleh mengklik "Muat turun dan pasang" untuk memasangnya. Windows akan memuat turun kemas kini. Apabila muat turun selesai, Windows akan memberitahu anda dan anda boleh memilih masa yang anda inginkan untuk menyelesaikan pemasangan dan but semula komputer anda.

Sekiranya anda tidak melihat kemas kini, anda mungkin perlu menunggu lebih lama lagi — Windows meletakkan "perlindungan selamat" pada peranti dengan masalah keserasian sehingga mereka tidak akan memasang kemas kini sehingga masalahnya diperbaiki.

BERKAITAN: Apa Yang Baru dalam Kemas kini Windows 2020 Oktober 20 (20H2), Tersedia Sekarang

Cara Memaksa Peningkatan ke Kemas kini Oktober 2020

Microsoft mengesyorkan menunggu sehingga Pembaruan Windows menawarkan kemas kini pada PC anda. Sekiranya anda tidak melihat kemas kini, kemungkinan PC anda mempunyai masalah keserasian yang harus diperbaiki sebelum anda memasang kemas kini.

Tetapi, jika anda ingin memasang kemas kini, itu adalah pilihan yang boleh anda buat.

Amaran : Kami mengesyorkan agar tidak melakukan ini, kerana anda melewatkan sebahagian daripada proses ujian. Anda mungkin mengalami masalah pepijat atau masalah lain.

Untuk melangkau proses peluncuran Microsoft secara beransur-ansur, kunjungi halaman Muat turun Windows 10 Microsoft. Klik "Muat turun Sekarang" untuk memuat turun Pembantu Kemas Kini dan jalankan fail EXE yang dimuat turun.

Anda akan melihat mesej yang memberitahu anda versi Windows 10 yang anda jalankan. Ia akan mengatakan versi terbaru Windows 10 adalah versi 2009, iaitu Kemas kini Oktober 2020.

Untuk meneruskan pembaruan, klik "Kemas kini Sekarang" untuk memasangnya. Ini melangkau sebarang "Pembekuan" Kemas kini Windows yang mungkin perlu untuk mengelakkan peningkatan PC anda. Ia akan memuat turun kemas kini dan akhirnya akan meminta anda memulakan semula PC anda.

Sekiranya anda menghadapi masalah, anda boleh kembali ke versi lama Windows 10 dari Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Pemulihan. Walau bagaimanapun, anda mesti melakukan ini dalam sepuluh hari pertama setelah memasang kemas kini. Inilah cara menyahpasang kemas kini Oktober 2020 — atau kemas kini Windows 10 besar lainnya.

BERKAITAN: Cara Menyahpasang Kemas kini Windows 10 Oktober 2020