Cara Cepat Mencari Teks di Laman Web Semasa

Mencari sesuatu yang spesifik dalam laman web yang panjang atau rumit boleh membuat kekecewaan, seperti mencari jarum di tumpukan jerami. Nasib baik, ada cara mudah untuk melakukan carian dalam halaman menggunakan pintasan papan kekunci hampir universal. Ini caranya.

Untuk mencari dengan cepat dalam laman web ("Cari Di Halaman"), buka halaman yang ingin anda cari di penyemak imbas web kegemaran anda.

Tekan Ctrl + F (pada PC Windows, Chromebook, atau sistem Linux), atau Command + F (pada Mac) pada papan kekunci. "F" adalah singkatan dari "Cari" dan berfungsi di setiap penyemak imbas.

Sekiranya anda menggunakan Google Chrome, gelembung carian akan muncul di sudut kanan atas tetingkap.

Sekiranya anda menggunakan Microsoft Edge, bar carian akan muncul di sudut kiri atas tetingkap.

Sekiranya anda menggunakan Mozilla Firefox, bar carian akan muncul di sudut kiri bawah tetingkap.

Sekiranya anda menggunakan Apple Safari di Mac, bar carian akan muncul di sudut kanan atas tetingkap.

Dan ya, walaupun di Apple Safari di iPad, bar carian akan muncul di bahagian bawah skrin jika anda menekan Command + F pada papan kekunci yang dipautkan.

Sebaik sahaja anda melihat bar carian, klik di medan input teks dan taipkan perkataan atau frasa. Penyemak imbas akan menyoroti semua kejadian pertanyaan carian anda di halaman, dan anda boleh menelusurinya, ke atas dan ke bawah halaman, dengan anak panah di sebelah bar carian. Sangat berguna!

Pintasan Papan Kekunci ini Berfungsi di Aplikasi Lain, Terlalu

Setelah anda mengetahui jalan pintas Cari, anda dapat menerapkannya ke banyak program dan sistem operasi lain, bukan hanya penyemak imbas web.

Sebagai contoh, di Windows, Ctrl + F membuka tetingkap Find di Notepad, dan ia memberikan fokus ke bar carian di File Explorer. Ia juga berfungsi di Office. Pada Mac, anda boleh menggunakan Command + F untuk mencari di Finder atau di aplikasi seperti Apple Music atau Foto.

Cubalah di hampir semua aplikasi yang anda gunakan, dan kemungkinan, ia akan menyokongnya. Ini satu lagi petua berguna untuk menyimpan beg perkakas serba guna.