Cara Membuat Bar Tugas Windows 10 Lebih Telus

Bar tugas di Windows 10 sangat boleh dikonfigurasi, dan Windows 10 sudah termasuk pilihan dalam tetapan pemperibadiannya untuk menjadikan bar tugas menjadi telus. Tetapi, dengan sedikit sihir Registry, anda boleh mengaktifkan tetapan yang memberi bar tugas tahap ketelusan yang lebih tinggi.

Jadikan Task Windows 10 Lebih Telus dengan Mengedit Pendaftaran

Untuk menjadikan bar tugas Windows 10 anda lebih telus, anda hanya perlu membuat penyesuaian pada satu tetapan di Windows Registry.

BERKAITAN: Belajar Menggunakan Registry Editor Seperti Pro

Amaran standard: Registry Editor adalah alat yang kuat dan penyalahgunaannya dapat menjadikan sistem anda tidak stabil atau bahkan tidak dapat dikendalikan. Ini adalah peretasan yang cukup mudah dan selagi anda mematuhi arahan, anda tidak akan menghadapi masalah. Walaupun begitu, jika anda belum pernah bekerja dengannya, pertimbangkan untuk membaca tentang cara menggunakan Registry Editor sebelum anda memulakan. Dan semestinya sandarkan Registry (dan komputer anda!) Sebelum membuat perubahan.

BERKAITAN: Cara Menyesuaikan Taskbar pada Windows 10

Buka Registry Editor dengan menekan Start dan ketik "regedit." Tekan Enter untuk membuka Registry Editor dan beri izin untuk membuat perubahan pada PC anda.

Dalam Editor Pendaftaran, gunakan bar sisi kiri untuk menavigasi ke kekunci berikut:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ Advanced

Seterusnya, anda akan membuat nilai baru di dalam Advancedsubkunci. Klik kanan Advancedsubkunci dan pilih Baru> Nilai DWORD (32-bit). Namakan nilai baru UseOLEDTaskbarTransparency.

Sekarang, klik dua kali nilai baru UseOLEDTaskbarTransparencydi panel kanan untuk membuka halaman sifatnya. Dalam kotak "Data nilai", ubah nilainya menjadi 1 dan kemudian klik OK.

Setelah membuat perubahan, anda boleh menutup Registry Editor. Agar perubahan itu berlaku, anda boleh menghidupkan semula komputer anda atau membuka tab Warna pada tetapan Pemperibadian anda (Windows + I> Pemperibadian> Warna) dan matikan dan kembali pada salah satu tetapan di "Pilih warna "Bahagian.

Di bawah ini, anda dapat melihat perbandingan tetapan ketelusan biasa dan tetapan ketelusan tinggi yang baru saja anda konfigurasikan di Pendaftaran.

Sekiranya anda ingin mematikan tetapan ketelusan tinggi, kembali ke Registry dan tetapkan UseOLEDTaskbarTransparencynilainya ke 0 atau hapus nilainya sama sekali. Anda kemudian perlu memulakan semula Windows atau menukar salah satu tetapan warna sekali lagi untuk memaksa perubahan.

Muat turun Hacks Pendaftaran Satu Klik Kami

Sekiranya anda tidak ingin menyelami Registry sendiri, kami telah membuat beberapa hacks pendaftaran yang boleh anda gunakan. Peretasan "Aktifkan Ketelusan Bar Tugas Tinggi" menciptakan UseOLEDTaskbarTransparencynilai dan menetapkannya menjadi 1. Peretasan "Kembalikan Ketelusan Bilah Tugas Lalai" menetapkan nilai kembali ke 0. Kedua-dua peretasan disertakan dalam fail ZIP berikut. Klik dua kali yang anda mahu gunakan dan klik pada arahan. Apabila anda telah menggunakan hack yang anda mahukan, mulakan semula komputer anda atau beralih salah satu tetapan warna untuk memaksa perubahan.

Hacks Ketelusan Bar Tugas

BERKAITAN: Cara Membuat Hacks Registry Windows Anda Sendiri

Peretasan ini benar-benar hanya Explorersubkunci, dilucutkan ke UseOLEDTaskbarTransparencynilai yang kita bicarakan di bahagian sebelumnya dan kemudian dieksport ke fail .REG. Menjalankan salah satu peretasan menetapkan nilai itu ke nombor yang sesuai. Dan jika anda suka bermain-main dengan Registry, ada baiknya meluangkan masa untuk belajar membuat hacks Registry anda sendiri.

Dan itu sahaja. Sekiranya anda lebih suka tahap ketelusan yang lebih tinggi pada bar tugas Windows 10 anda, hack Registry yang cukup mudah ini adalah semua yang anda perlukan.