Cara Mengaktifkan Equalizer untuk Spotify pada iOS dan Android

Equalizer (atau EQ) adalah penapis yang menyesuaikan kekuatan frekuensi audio tertentu semasa anda mendengar muzik. Sebilangan penyamaan akan menaikkan bass, sementara yang lain akan mengurangkan bass dan meningkatkan high. Tetapan penyamaan yang berbeza akan berfungsi lebih baik atau lebih buruk pada pelbagai jenis muzik.

BERKAITAN: Apa itu Equalizer, dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Muzik yang anda dengarkan biasanya diedit sehingga akan terdengar baik pada berbagai sistem suara yang berbeza, tidak kira sama ada ia dimainkan melalui sambungan radio berkualiti rendah atau pemain CD yang tidak hilang. Tetapi seperti klise lama: jack of all trade, master of none.

Sebilangan orang suka menggunakan tetapan penyamaan tersuai (sama ada pratetap atau yang anda gunakan sendiri) sehingga muzik yang anda ingin dengarkan terdengar seperti yang anda mahukan pada peralatan yang anda gunakan. Walaupun Spotify tidak memiliki kontrol yang paling canggih, masih mungkin untuk mengkonfigurasi penyamaan khusus dalam aplikasi mudah alih. Ini caranya.

Pada iPhone

Sekiranya anda menggunakan iPhone, buka Spotify dan pergi ke Tab Perpustakaan Anda. Ketik ikon roda gigi di sudut kanan atas dan kemudian pilih Main semula.

Seterusnya, pilih Equalizer dan pastikan togol dihidupkan.

 

Nombor di bawah grafik masing-masing sesuai dengan julat frekuensi audio tertentu. Dalam kes Spotify, 60Hz hingga 150Hz sesuai dengan bass, 400Hz hingga 1KHz midrange, dan 2.4KHz hingga 15kHz ke treble. Anda boleh mengubah seberapa kuat setiap kumpulan frekuensi kedengaran berbanding kumpulan lain dengan menyeret mana-mana titik pada grafik ke atas atau ke bawah.

Cara terbaik untuk merasakannya adalah dengan meletakkan salah satu lagu kegemaran anda dan bermain-main dengannya. Kombinasi yang sangat ekstrem seperti yang saya ada di tangkapan skrin yang betul di bawah ini akan terdengar sangat pelik.

 

Sekiranya anda tidak mahu melakukan kerumitan dalam panggilan dalam tetapan penyamaan anda sendiri, atau hanya ingin membuat perkara mudah, anda juga boleh memilih salah satu pratetap Spotify. Ini dinamakan sama ada fungsinya (misalnya Bass Booster atau Bass Reducer) atau jenis muzik yang paling sesuai untuk mereka (misalnya Rock atau Klasik). Cukup ketik pratetap untuk menggunakannya.

Anda juga boleh mengubah suai pratetap agar lebih sesuai dengan persediaan anda.

Pada Android

Di Android, buka Spotify dan ketuk ikon roda gigi di sudut kanan atas. Tatal ke bawah dan kemudian pilih Equalizer.

Terserah kepada setiap pengeluar Android untuk memasang penyamaan mereka sendiri, yang kemudian digunakan oleh Spotify. Di bawah ini anda dapat melihat penyamaan dari Android versi Motorola dan Samsung.

 

Setiap penyamaan ini akan berfungsi sedikit berbeza, tetapi melakukan perkara yang sama. Main-main dengan mereka sehingga anda mendapat suara yang anda mahukan. Sekiranya anda tidak melihat pilihan untuk menggunakan penyamaan, ini bermaksud pengeluar anda belum mengaktifkannya.

Walaupun anda tidak memerlukan penyamaan, jika anda serius untuk menjadikan muzik anda terdengar hebat, mereka patut dijelajahi. Saya tahu bahawa fon kepala yang saya gunakan (earbud Apple's Beats X) cenderung untuk menekankan bass. Dengan memanggilnya kembali sedikit dalam penyamaan Spotify, saya mendapat suara yang lebih semula jadi.