Bolehkah Anda Memindahkan Pemasangan Windows ke Komputer Lain?

Sekiranya anda baru-baru ini membina atau membeli PC baru, anda mungkin tertanya-tanya sama ada anda boleh memindahkan cakera keras lama anda ke komputer baru - dengan itu memindahkan keseluruhan pemasangan anda dalam satu pertukaran. Tetapi ia tidak semudah yang disangka.

Sistem Linux pada amnya memuatkan semua pemacu mereka pada waktu boot, yang bermaksud mereka jauh lebih mudah alih - sebab itulah Linux boleh dimuatkan dari pemacu dan cakera USB langsung yang sesuai. Sistem Windows tidak berfungsi seperti ini. Semasa anda memasang Windows, ia akan terikat dengan perkakasan pada PC itu, dan jika anda memasukkannya ke dalam PC baru, anda akan menghadapi beberapa masalah.

Masalah Teknikal: Pemacu Peranti

BERKAITAN: 8 Alat Sandaran Dijelaskan untuk Windows 7 dan 8

Sekiranya anda benar-benar cuba memindahkan pemacu Windows ke komputer lain dan melakukan boot daripadanya - atau memulihkan sandaran imej sistem Windows pada perkakasan yang berbeza - biasanya tidak akan dapat boot dengan betul. Anda mungkin melihat ralat mengenai masalah dengan "lapisan abstraksi perkakasan" atau "hal.dll", atau mungkin juga layar biru semasa proses boot.

Ini kerana apabila anda memasang Windows pada komputer, ia akan dilengkapi dengan pemacu khusus untuk motherboard komputer dan chipset tersebut. Pemacu untuk pengawal storan, yang membolehkan papan induk berkomunikasi dengan cakera keras, sangat penting. Apabila Windows melakukan boot pada perkakasan yang berbeza, ia tidak tahu bagaimana mengendalikan perkakasan itu dan tidak dapat boot dengan betul.

Masalah Pelesenan: Pengaktifan Windows

BERKAITAN: Bagaimana Pengaktifan Windows Berfungsi?

Pengaktifan Windows adalah satu lagi rintangan dalam proses tersebut. Kebanyakan orang memasang Windows pada komputer yang mereka beli. Versi Windows yang diprapasang ini adalah salinan OEM ("pengeluar peralatan asal"), dan direka untuk dikunci ke perkakasan yang pada asalnya dipasang. Microsoft tidak mahu anda dapat memindahkan salinan OEM Windows tersebut ke komputer lain.

Sekiranya anda membeli salinan runcit Windows dan memasangnya sendiri, keadaannya tidak begitu buruk. Proses pengaktifan Windows dirancang untuk memastikan anda hanya memasang salinan Windows tersebut pada satu PC pada satu masa, jadi menukar motherboard komputer - atau bahkan beberapa perkakasan dalaman lain - akan mengakibatkan sistem Windows dinonaktifkan. Syukurlah, anda hanya boleh memasukkan semula kunci pengaktifan anda.

Hasilnya: Memindahkan Pemasangan Windows Disulitkan

Bagaimanapun, memindahkan pemasangan Windows ke komputer lain adalah mungkin ... dalam beberapa kes. ia memerlukan sedikit perubahan, tidak dijamin berfungsi, dan umumnya tidak disokong oleh Microsoft.

Microsoft membuat alat "Persiapan Sistem," atau "sysprep," untuk tujuan ini. Ia direka untuk organisasi besar dan pengeluar PC, memberi mereka cara untuk membuat gambar Windows dan kemudian mendua, atau menyebarkannya, pada pelbagai PC yang berbeza. Organisasi mungkin menggunakan kaedah ini untuk menyebarkan gambar Windows dengan pelbagai tetapan dan perisian yang dipasang di semua PCnya, atau pengeluar komputer mungkin menggunakan trik ini untuk memasang versi Windows yang disesuaikan pada komputernya sebelum menjualnya. Ia tidak dirancang untuk pengguna Windows atau peminat, dan ia tidak akan berjalan sama sekali pada salinan Windows yang dinaik taraf - hanya satu yang dipasang dengan bersih. Seperti yang dinyatakan oleh laman sokongan Microsoft:

"Sekiranya anda bermaksud memindahkan gambar Windows ke komputer lain, anda mesti menjalankan sysprep / generalisasi, walaupun komputer mempunyai konfigurasi perkakasan yang sama. Perintah sysprep / generalize menghilangkan maklumat unik dari pemasangan Windows anda, yang membolehkan anda menggunakan semula gambar tersebut pada komputer yang berbeza. Pada masa berikutnya anda boot gambar Windows, pas konfigurasi khusus dijalankan ... Apa-apa kaedah untuk memindahkan gambar Windows ke komputer baru, baik melalui pencitraan, penduaan cakera keras, atau kaedah lain, mesti disiapkan dengan perintah sysprep / generalize. Memindahkan atau menyalin gambar Windows ke komputer lain tanpa menjalankan sysprep / generalisasi tidak disokong. "

Beberapa peminat telah mencuba menggunakan “sysprep / generalize” pada pemasangan Windows sebelum mencuba memindahkannya ke PC baru. Ia boleh berfungsi, tetapi oleh kerana Microsoft tidak menyokong ini, terdapat banyak perkara yang boleh menjadi salah sekiranya anda cuba melakukannya di rumah. Tidak ada yang dijamin.

Alat pencitraan cakera lain telah berusaha untuk memenuhi tujuan ini juga. Sebagai contoh, Acronis menawarkan alat yang dipanggil Acronis Universal Restore yang direka untuk digunakan dengan perisian pencitraan cakera Imej Sejati Acronis. Pada dasarnya, ia menggantikan lapisan abstraksi perkakasan (HAL) dan pemacu pengawal cakera keras dalam pemasangan Windows yang ada.

Ini akan menyahaktifkan Windows, dan anda harus melalui proses pengaktifan Windows sekali lagi setelah melakukannya. Sekiranya anda mempunyai salinan runcit (atau "versi penuh") Windows, anda hanya perlu memasukkan semula kunci pengaktifan anda. jika anda membeli salinan Windows sendiri (atau "pembangun sistem") Windows, secara lisensinya secara teknikal tidak membenarkan anda memindahkannya ke PC baru. Namun, Anda mungkin dapat mengaktifkannya kembali menggunakan "Pengaktifan Telefon" Microsoft, yang dirancang untuk mereka yang tidak memiliki akses internet. Cubalah dan lihat apakah ia sesuai untuk anda. Sekiranya salinan OEM Windows itu terpasang di komputer, Microsoft pasti tidak akan membiarkan anda mengaktifkannya semula.

Sebaiknya Anda Melakukan Pemasangan Bersih

Anda boleh mencuba main-main dengan sysprep, Acronis Universal Restore, atau kaedah lain yang membolehkan pemasangan Windows anda boot pada komputer lain. Tetapi, secara realistik, anda lebih baik tidak mengganggu - mungkin lebih banyak masa dan usaha daripada yang bernilai. Sekiranya anda berpindah ke komputer lain, biasanya anda perlu memasang semula Windows atau menggunakan pemasangan Windows baru yang disertakan dengan komputer. Pasang semula program penting anda dan pindahkan fail anda dari komputer lama daripada cuba memindahkan keseluruhan sistem Windows.

Sekiranya anda memerlukan pemulihan fail dari cakera keras komputer mati, anda tidak perlu melakukan boot ke pemasangan Windows. Anda boleh memasukkan cakera keras itu ke komputer lain dan mengakses fail dari pemasangan Windows baru anda.

Sekiranya konfigurasi yang tepat dari sistem Windows itu sangat penting bagi anda, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menukar pemasangan Windows pada komputer tersebut ke imej mesin maya, yang membolehkan anda mem-boot gambar tersebut dalam mesin maya pada komputer lain.

BERKAITAN: Cara Memulihkan Fail Dari Komputer Mati

Windows sebenarnya tidak dirancang untuk dipindahkan antara perkakasan tanpa pemasangan semula sepenuhnya, dan itulah sebabnya lebih baik membuat sandaran fail anda dengan sesuatu seperti Sejarah Fail atau alat sandaran fail lain daripada membuat sandaran imej sistem. Sandaran imej sistem itu hanya bagus pada PC yang pada asalnya dibuat. Anda boleh mengekstrak fail individu dari sandaran imej sistem, tetapi tidak semudah itu.

Kredit Gambar: Justin Ruckman di Flickr