Alat Pengekstrakan dan Pemampatan Fail Terbaik untuk Windows

Sekiranya anda pengguna Windows, anda mungkin perlu memasang alat untuk membuat dan mengekstrak fail arkib. Windows hanya dilengkapi ciri sokongan untuk fail ZIP, tetapi alat pihak ketiga menambah sokongan untuk jenis arkib umum lain seperti RAR dan 7z. Mereka juga menawarkan ciri enkripsi terbina dalam, yang membolehkan anda melindungi arkib yang anda buat dengan frasa laluan dengan selamat.

7-Zip: Yang Terbaik Untuk Kebanyakan Orang

WinZip dan WinRAR mungkin nama rumah tangga, tetapi kami mengesyorkan agar tidak menggunakannya. Alat-alat ini adalah aplikasi perisian komersial yang memaksa anda untuk membelanjakan wang daripada hanya menjalankan tugas mereka dan keluar dari jalan keluar. WinZip berharga minimum $ 30, sementara WinRAR berharga $ 29. Sebaliknya, kami mengesyorkan alat 7-Zip sumber terbuka.

7-Zip bukanlah aplikasi yang paling moden dan berkilau. Ia tidak mempunyai bahagian pemasaran yang besar di belakangnya, jadi anda tidak akan melihat iklan untuk 7-Zip dalam talian. Sebagai gantinya, ini adalah aplikasi sumber terbuka yang boleh digunakan secara percuma yang menjalankan tugasnya tanpa aduan. Ia berfungsi pada semua versi moden Windows, dari Windows XP hingga Windows 10.

7-Zip menyokong pelbagai jenis arkib yang berbeza. 7-Zip boleh membuat dan mengekstrak fail 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP, dan WIM. Ia juga boleh mengekstrak (tetapi tidak membuat) AR, ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DMG, EXT, FAT, GPT, HFS, IHEX, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, QCOW2, RAR , Fail RPM, SquashFS, UDF, UEFI, VDI, VHD, VMDK, WIM, XAR dan Z. Itu mungkin lebih banyak format daripada yang anda perlukan.

BERKAITAN: Tanda Aras: Apakah Format Pemampatan Fail Terbaik?

Format program 7z sendiri menawarkan pemampatan tertinggi dalam penanda aras kami, tetapi memberi anda kebebasan memilih format 7z untuk pemampatan maksimum atau membuat arkib ZIP untuk keserasian maksimum. Dan, apabila anda menemui fail arkib dalam talian, 7-Zip mungkin dapat membukanya.

7-Zip termasuk pengurus failnya sendiri, yang boleh anda gunakan untuk menavigasi sistem fail anda dan mengekstrak fail. Namun, ia juga terintegrasi dengan File Explorer atau Windows Explorer, yang membolehkan anda mengklik kanan fail dengan mudah dan menggunakan menu 7-Zip untuk mengekstrak atau memampatkannya dengan pelbagai cara.

BERKAITAN: Cara Membuat Arkib Zip atau 7z Terenkripsi pada Mana-mana Sistem Operasi

Semasa memampatkan ke fail ZIP atau 7z, 7-Zip membolehkan anda menetapkan kata laluan yang menyulitkan fail dengan enkripsi AES-256 yang selamat. Ini menjadikan kaedah mudah untuk menyulitkan fail anda dengan cepat dan selamat. Sebagai contoh, anda mungkin mahu menyulitkan penyata cukai atau dokumen kewangan lain sebelum menyimpannya di suatu tempat.

BERKAITAN: Cara Mengganti Ikon Jelek 7-Zip dengan Orang Yang Lebih Baik

Sebilangan orang berpendapat bahawa ikon 7-Zip kelihatan tua, usang, dan umumnya jelek. Sekiranya anda tidak menyukai penampilan 7-Zip secara lalai, anda boleh mengganti ikon dan menjadikan 7-Zip kelihatan lebih baik dengan Pengurus Tema 7-Zip.

PeaZip: Yang Terbaik Sekiranya Anda Mahukan Sesuatu yang Lebih Cantik atau Lebih Kuat

Sebilangan orang tidak dapat mendapatkan antara muka 7-Zip, walaupun setelah menggunakan 7-Zip Theme Manager untuk mencantikkannya. Sekiranya anda mendapati bahawa 7-Zip kelihatan terlalu tarikh dan mempertimbangkan untuk mencapai dompet anda untuk membayar lesen WinRAR atau WinZip, jangan. Sebaliknya, cubalah PeaZip. Seperti 7-Zip, percuma dan sumber terbuka.

PeaZip mempunyai antara muka yang lebih moden di luar pintu. Ini juga merangkumi banyak ciri canggih yang tidak akan diperlukan oleh kebanyakan orang, tetapi beberapa orang akan sangat menghargai. Sebagai contoh, PeaZip membolehkan anda membuat tugas berjadual yang secara automatik memampatkan fail pilihan anda dalam arkib mengikut jadual, yang mungkin berguna untuk membuat sandaran. Ia mempunyai sistem pemalam yang membolehkan anda memasang pemalam seperti UNACE, yang membolehkan anda membuka arkib WinAce ACE. PeaZip juga menawarkan sokongan untuk format arkib seperti ZIPX dan ARC, format arkib yang lebih baru yang mungkin tidak anda temui di alam liar, tetapi yang tidak disokong oleh 7-Zip.

PeaZip adalah alat yang hebat, tetapi kami tetap mengesyorkan 7-Zip secara keseluruhan. Sekiranya anda memerlukan ciri PeaZip yang lebih hebat atau lebih suka penampilan antaramuka, kami menggalakkan anda untuk mencuba alat ini.

Sokongan ZIP Built-In Windows: Yang Terbaik Sekiranya Anda Tidak Dapat Memasang Perisian

Tidak semua orang boleh memasang perisian, atau bahkan memuat turun aplikasi mudah alih seperti 7-Zip Portable. Sekiranya anda perlu membuat dan mengekstrak fail arkib hanya dengan perisian yang dipasang pada Windows pada sistem yang dikunci, anda boleh melakukannya.

Terdapat beberapa had utama. Pertama, anda hanya boleh bekerja dengan fail ZIP. Windows boleh membuat arkib ZIP dan mengekstrak arkib ZIP, tetapi hanya itu — tidak ada format lain. Anda juga tidak dapat menyulitkan arkib ZIP anda dengan frasa laluan atau melakukan perkara lain yang menarik.

Ciri ini mudah digunakan jika anda memerlukannya. Untuk melihat kandungan fail .zip, klik dua kali padanya. Windows membukanya seolah-olah folder. Anda boleh menyalin dan menampal fail atau menyeret dan melepaskannya ke atau dari fail ZIP untuk mengekstrak fail dari fail ZIP, atau untuk menambahkan fail baru ke fail ZIP. Anda juga boleh memadam atau menamakan semula fail di sini dan fail tersebut akan dikeluarkan dari fail ZIP atau dinamakan semula di dalamnya.

Untuk mengekstrak fail ZIP dengan cepat, klik kanan dan pilih pilihan "Ekstrak Semua". Windows muncul kotak yang membolehkan anda memilih tempat fail akan diekstrak.

Untuk membuat fail ZIP, pilih satu atau lebih fail atau folder dalam pengurus fail anda, klik kanannya, dan kemudian pilih Kirim ke> Folder terkompresi (zip). Windows membuat fail ZIP baru yang mengandungi fail yang anda pilih, dan kemudian anda boleh menamakannya semula menjadi apa sahaja yang anda suka.

Ciri bawaan ini bukan alat yang paling kuat atau mudah, tetapi akan berfungsi dengan cepat - dengan andaian anda hanya memerlukan sokongan untuk fail ZIP dan tidak ada ciri mewah.