Cara Mengkonfigurasi Pelayan Proksi pada iPhone atau iPad

Apabila anda mengkonfigurasi pelayan proksi untuk rangkaian Wi-Fi, iPhone atau iPad anda akan menggunakannya ketika mengakses rangkaian tersebut. Ini kadang-kadang diperlukan untuk mengakses Internet di rangkaian perniagaan atau sekolah, misalnya. Trafik rangkaian anda akan dihantar melalui proksi yang anda konfigurasikan.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara VPN dan Proksi?

Secara amnya, anda akan menggunakan proksi jika sekolah atau pekerjaan anda memberikannya kepada anda. Anda juga dapat menggunakan proksi untuk menyembunyikan alamat IP atau mengakses laman web yang disekat dengan geoblok yang tidak tersedia di negara Anda, tetapi kami mengesyorkan VPN untuk itu. Sekiranya anda perlu menyediakan proksi untuk sekolah atau tempat kerja, dapatkan kelayakan yang diperlukan dari mereka dan baca terus.

Pergi ke Tetapan> Wi-Fi untuk mengakses tetapan proksi pada iPhone atau iPad. Ketik nama rangkaian Wi-Fi yang anda sambungkan. Tatal ke bawah dan anda akan melihat pilihan "Proksi HTTP" di bahagian bawah skrin.

 

Secara lalai, pilihan HTTP Proxy ditetapkan ke "Mati". Ini bermaksud iPhone anda sama sekali tidak akan menggunakan proksi ketika disambungkan ke rangkaian.

Untuk mengaktifkan pengesanan proksi automatik, pilih "Auto". IPhone anda akan menggunakan Protokol Penemuan Auto Proksi Web, atau WPAD, untuk melihat apakah proksi diperlukan pada rangkaian Wi-Fi dan secara automatik mengkonfigurasi tetapan proksi anda jika diperlukan. Ciri ini sering digunakan pada rangkaian perniagaan dan sekolah. Sekiranya rangkaian semasa anda tidak memberikan perincian proksi menggunakan protokol WPAD, iPhone atau iPad anda tidak akan menggunakan proksi, walaupun anda memilih "Auto" di sini.

Untuk menggunakan skrip konfigurasi proksi automatik, kadang-kadang disebut file .PAC, pilih "Auto" dan masukkan alamat skrip konfigurasi auto proksi ke dalam kotak "URL". iOS sebaliknya akan menggunakan skrip konfigurasi automatik proksi dan bukan WPAD untuk mengaktifkan proksi anda.

Sekiranya pentadbir rangkaian atau penyedia perkhidmatan proksi anda mahu anda menggunakan skrip konfigurasi automatik proksi, ini akan memberi anda alamat fail.

 

Untuk menentukan alamat dan port pelayan proksi secara manual, pilih "Manual". Masukkan alamat pelayan proksi di kotak "Server" dan port yang diperlukannya di kotak "Port". Organisasi atau penyedia perkhidmatan proksi anda akan memberikan anda butiran ini.

Sekiranya pelayan proksi memerlukan nama pengguna dan kata laluan - penyedia proksi anda akan memberitahu anda jika ada - aktifkan pilihan "Pengesahan" di sini. Masukkan nama pengguna dan kata laluan yang diperlukan oleh pelayan proksi di kotak "Nama Pengguna" dan "Kata Laluan".

 

Sekiranya iPhone atau iPad anda tidak dapat menyambung ke pelayan proksi — misalnya, jika pelayan proksi mati atau jika anda memasukkan maklumatnya dengan tidak betul — anda tidak akan dapat mengakses laman web dan alamat rangkaian lain.

Sebagai contoh, di Safari anda akan melihat pesan "Safari tidak dapat membuka halaman kerana pelayan tidak dapat dijumpai", dan di App Store anda akan melihat pesan "Tidak Dapat Menyambung ke App Store". Aplikasi lain akan memaparkan mesej ralat rangkaian mereka sendiri.

Anda perlu memperbaiki tetapan proksi anda sebelum dapat terus mengakses Internet di rangkaian Wi-Fi tersebut.

 

Tetapan proksi yang anda konfigurasikan unik untuk setiap rangkaian Wi-Fi. Dengan kata lain, jika anda ingin menggunakan proksi yang sama pada tiga rangkaian Wi-Fi yang berbeza, anda harus mengaktifkannya secara berasingan untuk setiap rangkaian Wi-Fi, memasukkan butiran pelayan tiga kali. Ini kerana anda mungkin perlu menggunakan proksi semasa bersambung ke rangkaian Wi-Fi di tempat kerja anda, tetapi tidak di rumah atau di rangkaian Wi-Fi lain.

Sekiranya anda ingin menyediakan proksi HTTP global yang digunakan ketika disambungkan ke semua rangkaian Wi-Fi, anda harus "mengawasi" iPhone atau iPad anda dan membuat profil konfigurasi yang membolehkan proksi pada semua sambungan. Apple menganggap ini sebagai ciri untuk perniagaan, sekolah, dan organisasi lain, jadi ia memerlukan alat konfigurasi kelas perusahaan.

BERKAITAN: Cara Memasukkan iPhone atau iPad ke dalam "Mod yang Diawasi" untuk Membuka Ciri Pengurusan yang Hebat