Adakah iPhone Saya Kalis Air?

IPhone moden tahan air, tetapi kekuatan perlindungannya berbeza dari model ke model. Mengganti bateri atau skrin peranti anda mungkin mempengaruhi perlindungan ini, bergantung pada siapa yang melakukan perbaikan.

Juga penting untuk memahami bahawa "tahan air" dan "kalis air" bukan perkara yang sama. Inilah yang perlu anda ketahui.

IPhone mana yang tahan air?

IPhone 11 Pro dan 11 Pro Max masing-masing mempunyai penilaian IP68. Menurut Apple, peranti ini dapat menahan kedalaman hingga 4 meter selama 30 minit. Ini adalah telefon paling kalis air yang pernah dihasilkan oleh Apple.

IPhone XS dan XS Max masuk beberapa saat, dengan penilaian IP68. Apple mendakwa peranti ini dapat bertahan pada kedalaman 2 meter hingga 30 minit.

IPhone 7, 8, X, dan masing-masing model Plus / Max masing-masing mencapai penarafan IP67 untuk kedalaman 1 meter hingga 30 minit.

IPhone 6s tidak mempunyai sebarang tahap tahan air atau debu, tetapi menunjukkan tahap ketahanan air yang tinggi dalam ujian pengguna. Ada kemungkinan Apple menguji teknologi tahan air yang secara rasmi menjadikannya iPhone 7. Kedua-dua revisi iPhone SE tidak mempunyai ketahanan air.

BERKAITAN: Bagaimana Penarafan Ketahanan Air Berfungsi untuk Alat

Memahami Ketahanan Splash, Air, dan Debu

Kalis air dan tahan air tidak sama dengan elektronik pengguna. Banyak jam tangan tahan air, tetapi tidak dapat menahan lebih dari sekadar percikan air. Model iPhone paling terkini tahan air, tetapi ada syarat yang melekat pada penilaian tersebut, seperti kedalaman dan jangka masa pendedahan.

Apple tidak mempunyai cara untuk menguji ketahanan air setiap iPhone yang keluar dari kilang. Pada masa yang sama, ada laporan di media telefon yang bertahan dari pendedahan yang melampaui penilaian IP6X yang mereka tetapkan dalam ujian.

Anda juga akan menemui kisah-kisah yang tidak melukis gambar yang cerah, termasuk iPhone baru yang gagal serta-merta setelah hanya sebentar. Jangan mempercayai penilaian IP secara membuta tuli; iPhone anda tidak dijamin tahan air walaupun ada usaha terbaik Apple.

Setiap iPhone baru sejak iPhone 7 dihantar dengan beberapa bentuk ketahanan air dan debu yang disokong oleh ujian yang dilakukan di makmal. Dengan kedatangan keluarga iPhone 11, ketahanan air ini semakin meningkat. Perlindungan ini ditentukan oleh penilaian IP (Ingress Protection) IP67 atau IP68.

Nombor pertama menentukan seberapa berkesan peranti ini dalam menghalang pepejal seperti habuk dan pasir. Dalam contoh ini 6 adalah penilaian tertinggi, yang bermaksud bahawa semua model iPhone kerana iPhone 7 benar-benar kedap. Anda tidak seharusnya menghadapi masalah dengan habuk atau zarah kecil memasuki unit paparan atau casis.

Nombor kedua (7 atau 8) menentukan seberapa berkesan alat ini untuk mencegah cecair masuk. Penarafan IP67 menjamin peranti dapat tenggelam pada kedalaman 1 meter hingga 30 minit dan tetap berfungsi. Penarafan IP68 bermaksud peranti dapat menahan kedalaman melebihi 1 meter, walaupun tempoh ujian dan kedalaman tepat diserahkan kepada pengeluar.

Kerosakan Air Tidak Dilindungi oleh Waranti

Walaupun penilaian IP67 dan IP68, jaminan iPhone anda tidak melindungi kerosakan air. Ini bermakna jika iPhone anda mengalami kerosakan akibat kerosakan cecair, Apple tidak akan mematuhi jaminan satu tahun terhad mereka.

Sekiranya anda mempunyai polisi AppleCare + dengan perlindungan kerosakan yang tidak disengajakan, anda seharusnya dapat membayar yuran tetap untuk mengganti peranti anda tanpa mengira apa yang menyebabkan kerosakan.

Kehadiran penunjuk hubungan cecair (LCI) akan menunjukkan sama ada iPhone anda bersentuhan dengan cecair yang berpotensi merosakkan peranti atau tidak. Anda dapat melihat petunjuk ini di dalam dulang SIM mana-mana iPhone 5 atau lebih baru, dan di port fon kepala dan pengecasan model iPhone dan iPod yang lebih awal.

Hasilnya, Apple mengesyorkan agar anda tidak melakukan aktiviti berikut:

  • Berenang, mandi, atau menggunakan iPhone anda di sauna atau bilik wap
  • Mendedahkan peranti ke air bertekanan atau berkelajuan tinggi (mis. Mandi, berselancar)
  • Membersihkan peranti dengan udara bertekanan
  • Merendam peranti dengan sengaja dengan alasan apa pun
  • Merosakkan atau membongkar peranti
  • Menggunakan iPhone di luar julat suhu atau kelembapan yang dicadangkan

Dengan kata lain, Apple secara terang-terangan mengesyorkan agar tidak merosakkan iPhone anda di bawah air. Ketahanan air iPhone nampaknya merupakan barisan pertahanan terakhir. Walaupun iPhone telah diuji untuk menahan penarafan air IP67 atau IP68, tidak wajar sengaja iPhone anda basah. Faktor lain juga boleh mempengaruhi ketahanan air.

Adakah iPhone Saya Tahan Air Selepas Pembaikan?

Perkhidmatan yang diluluskan oleh Apple seharusnya tidak mempengaruhi ketahanan air iPhone anda, tetapi pembaikan pihak ketiga boleh menyebabkan iPhone anda tidak kalis air selepas itu. Di forum iFixit, Justin Berman dari Experimac menyatakan bahawa peringkat tahan air terikat rapat dengan kehadiran jalur pelekat yang terdapat di unit paparan.

Apabila peranti dibuka, meterai tahan air pecah, dan jalur perlu diganti untuk mengekalkan ketahanan air. Sekiranya bateri atau paparan anda diganti oleh Apple, anda pasti baik-baik saja. Pembaikan selalu lebih mahal apabila dilakukan oleh Apple, tetapi secara amnya anda mendapat apa yang anda bayar dalam bentuk alat ganti pihak pertama dan juruteknik yang berkelayakan.

Di mana perkara menjadi sukar adalah ketika anda membawa peranti anda kepada juruteknik pihak ketiga tanpa pentauliahan Apple. Perniagaan ini terdapat di pusat membeli-belah dan di jalan-jalan utama di seluruh dunia, dan mereka biasanya menawarkan harga yang kompetitif untuk korban telefon pintar biasa, seperti skrin yang rosak dan bateri yang gagal.

Sekiranya anda memutuskan untuk membawa iPhone anda ke salah satu peruncit ini, pastikan anda bertanya sama ada jalur pelekat pada unit paparan diganti dengan betul. Anda mesti meminta juruteknik mengikut kata mereka. Satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti adalah dengan risiko telefon anda rosak. Seboleh-bolehnya, bawa ke Kedai Apple atau juruteknik yang diluluskan oleh Apple.

Apa lagi yang boleh mempengaruhi ketahanan air iPhone?

Kerosakan pada iPhone anda boleh mempengaruhi ketahanan airnya. Sekiranya telefon anda terkena ketukan, anda mungkin merosakkan pelekat pelekat yang menahan air dan habuk keluar. Ini lebih mungkin berlaku jika anda tidak menggunakan casing. Apa-apa jenis penyok fizikal atau kerosakan yang mungkin menyebabkan pergerakan komponen di dalam iPhone meningkatkan kemungkinan kerosakan.

Membersihkan telefon anda dengan udara bertekanan juga boleh membahayakan meterai. Apple sentiasa mengesyorkan agar tidak membersihkan iPhone dengan produk sedemikian. Sebaliknya, anda harus menggunakan sapu kapas, kain lembut, dan banyak minyak siku. Anda boleh membersihkan port pengecasan jika iPhone anda tidak dicas dengan betul, tetapi jangan sampai terkena cecair untuk melakukannya.

Terakhir, nasib buruk lama juga boleh mempengaruhi seberapa kalis air iPhone anda. Apple tidak menyokong tuntutan jaminan terhadap kerosakan air dengan alasan. Bahkan model iPhone terbaru dan terhebat boleh datang langsung dari kilang dengan kecacatan, dan kalis air tidak terkecuali.

Walaupun anda mempunyai AppleCare +, anda masih perlu membayar yuran tetap untuk mengganti iPhone 11 anda yang diberi nilai IP68 jika ia menjadi rosak air.

Mahukan iPhone "Water-Proof"? Gunakan Kes

Ketahanan air yang terdapat pada setiap model iPhone tidak boleh dipercayai untuk pendedahan air yang serius. Sekiranya terdapat kemungkinan besar iPhone anda basah, maka anda mungkin ingin melabur dalam casing kalis air.

Banyak syarikat pakar dalam membuat kes kalis air. Adalah idea yang baik untuk menggunakan jenama yang anda percayai kerana anda akan menaruh kepercayaan kepada mereka untuk memastikan keselamatan peranti anda selamat. Pada masa penulisan, kes untuk iPhone 11 baru masih muncul.

Ingat:  Sekiranya kes ini gagal, syarikat yang bertanggungjawab tidak akan mengganti peranti anda. Anda masih mengambil peluang ketika menggunakan produk ini, jadi berhati-hatilah dengan risikonya.

Pemangkin membuat kes iPhone yang kalis air hingga 10 meter (33 kaki) dengan nilai air IP68. Dengan harga sekitar $ 90, anda dapat melindungi peranti anda ketika menyelam, snorkeling, atau mendaki ketika cuaca buruk. Anda juga mendapat perlindungan kejutan "kelas tentera" untuk penurunan hingga 2 meter (6.6 kaki) berkat cangkang polikarbonat.

LifeProof adalah jenama lain yang disegani di pasaran kes lasak. Siri LifeProof FRE membolehkan anda membawa iPhone anda hingga kedalaman hingga 2 meter (6.6 kaki) selama satu jam, dengan perlindungan penurunan 2 meter (6.6 kaki).

Hitcase PRO adalah bekas kalis air dan kalis kejutan untuk berenang, menyelam, dan secara amnya melindungi peranti anda dari bahaya gaya hidup aktif. Selain kalis air 10 meter (33 kaki) dan perlindungan jatuh 5 meter (16 kaki), anda boleh melampirkan lensa proprietari ke Hitcase anda untuk fotografi mudah alih yang lebih baik.

Air dan iPhone Masih Tidak Bercampur

Walaupun kemajuan yang telah dicapai oleh Apple dalam melindungi iPhone dari kerosakan air, kami masih tidak dapat mengesyorkan agar iPhone anda di bawah air. Apple juga menasihati perkara ini, yang tercermin dalam nasihat pelanggan dan syarat jaminan.

Buat masa ini, kami mengesyorkan menggunakan akal sehat, meletakkan iPhone anda dalam sarung pelindung, dan melabur di perumahan kalis air sepenuhnya jika anda akan menembak selfie di flume log dalam masa terdekat.