Versi Firefox mana yang saya gunakan?

Firefox bukan penyemak imbas alternatif yang dulu, tetapi masih menjadi kegemaran di kalangan pengguna kuasa dan penyokong sumber terbuka. Berikut adalah panduan ringkas mengenai bagaimana mengetahui versi Firefox yang anda gunakan… dan apa sebenarnya maksud versi berbeza.

Mencari Nombor Versi

Dalam versi terbaru Firefox pada Windows atau Linux, klik menu "hamburger" di sudut kanan atas (yang mempunyai tiga garis mendatar).

Di bahagian bawah menu drop-down, klik butang "i". Kemudian klik "About Firefox."

Tetingkap kecil yang muncul akan menunjukkan nombor pelepasan dan versi Firefox. Klik "Apa yang baru" untuk melihat nota pelepasan.

Pada Mac, prosesnya sedikit berbeza. Cukup klik "Firefox" di bar menu, kemudian "About Firefox."

Versi Keluaran: Seberapa Stabil Anda?

Firefox hadir dalam empat versi utama: pelepasan standard, versi beta, edisi pembangun, dan versi malam. Inilah maksudnya.

Stabil

Ini adalah versi terbaru Firefox, yang telah dipasang oleh sebahagian besar pengguna. Semua ciri telah diuji secara menyeluruh dan siap digunakan oleh masyarakat umum. Pengguna pelepasan stabil tidak mendapat akses ke tweak dan ciri terbaru, tetapi ia adalah yang anda mahukan jika anda tidak menyukai kejutan dalam alat penting di komputer anda.

Beta

Rilis beta adalah satu "versi" menjelang rilis stabil - pada saat penulisan, build stabil Firefox ada pada versi 53, tetapi beta ada pada versi 54. Versi ini adalah untuk mereka yang menginginkan akses ke fitur baru sedikit lebih pantas. Ciri-ciri yang membuatnya ke beta umumnya sedang dalam proses untuk dilancarkan, walaupun mungkin belum tentu sampai di rilis berikutnya.

Edisi Pembangun

Edisi pemaju Firefox adalah tepat seperti yang dinyatakannya: pelepasan yang lebih awal terutama ditujukan untuk pembangun laman web dan sambungan Firefox. Siaran ini mungkin merangkumi tweak yang lebih penting untuk kedua-dua program dan mesin rendering Gecko, beberapa di antaranya akan lulus ke versi beta dan versi stabil, beberapa di antaranya tidak. Sebilangan besar pengguna akhir tidak perlu mendekati edisi pembangun, kecuali mereka benar-benar berminat dengan ciri baru. Ia jauh lebih stabil daripada keluaran penuh

Setiap malam

Pembinaan setiap malam merangkumi kemas kini canggih dari projek Firefox sumber terbuka, memperbaiki pepijat secara aktif dan menguji ciri baru. Versi penyemak imbas yang baru disusun biasanya tersedia setiap hari minggu, paling tidak. Tetapi pembetulan itu sering disertakan dengan bug pemecah program mereka sendiri, sering membuat kesilapan dalam rendering dan kesesuaian pelanjutan. Siaran setiap malam hanya untuk pengguna akhir yang paling berani yang ingin melihat yang terbaru mutlak dalam pembangunan Firefox, atau untuk pembangun yang perlu melihat bagaimana produk mereka akan berfungsi dengan cabang program yang berpotensi bermasalah.

Versi Mudah Alih

Firefox di desktop tersedia untuk Windows, macOS, dan Linux, tetapi ada juga versi mudah alih yang tersedia. Di Play Store Android, program ini tersedia dalam versi stabil, beta, dan "Aurora" (pembangun), dengan rilis yang umumnya sesuai dengan versi desktop. Pelepasan setiap malam juga tersedia, tetapi ia mesti dimuat turun secara manual di halaman ini dan dipasang sebagai fail APK bukan Play Store.

Oleh kerana iOS adalah platform yang lebih tertutup, hanya pelepasan Firefox yang stabil yang diposkan ke App Store. Pengguna iPhone dan iPad yang ingin menguji versi yang lebih baru perlu mendaftar dalam program TestFlight Apple untuk aplikasi Mozilla.

32-bit vs 64-bit: Berapa Banyak Memori yang Boleh Digunakan oleh Firefox?

Walaupun hampir semua sistem operasi moden telah beralih ke pemprosesan 64-bit sebagai standard de facto, halaman muat turun lalai Firefox masih mengarahkan kebanyakan pengguna ke versi program 32-bit. Ini kerana pelepasan 64-bit yang lebih baru untuk Windows dan Linux masih mempunyai beberapa masalah keserasian dengan pemalam yang lebih lama. Bagi pengguna tenaga yang mahukan Firefox mempunyai akses ke memori sebanyak mungkin, halaman muat turun ini merangkumi pelepasan 64-bit terkini dari versi stabil dari rilis Windows dan Linux. Pada macOS, Firefox adalah aplikasi 64-bit secara lalai.