Cara Membuat dan Memformat Kotak Teks dalam Microsoft Word

Kotak teks membolehkan anda menekankan atau memfokuskan teks tertentu dalam dokumen Microsoft Word. Anda boleh memilih dari pelbagai kotak teks yang sudah diformat, atau melukis dan memformatnya sendiri. Mereka bagus untuk menambahkan perkara seperti tanda kutip, atau bahkan untuk meletakkan teks dan gambar pada perkara seperti brosur.

Word mempunyai sebilangan gaya kotak teks yang telah ditentukan yang boleh anda gunakan, atau anda boleh menggambar sendiri. Terlepas dari cara anda membuat kotak teks, anda kemudian dapat memformatnya sesuai dengan keperluan anda. Inilah cara mereka berfungsi.

Masukkan Kotak Teks terbina dalam

Beralih ke tab "Masukkan" pada Word's Ribbon, dan kemudian klik butang "Kotak Teks".

Ini membuka menu lungsur dengan pilihan gaya kotak teks yang telah ditentukan. Terdapat berbagai gaya dan format untuk dipilih, termasuk kotak teks dengan sempadan, bayangan, warna font dan atribut lain. Klik satu untuk memasukkannya ke dalam dokumen anda. Dan jangan risau, anda akan dapat menyesuaikan format dan warna kemudian.

Apabila anda memasukkan kotak teks, teks di dalamnya dipilih secara automatik, sehingga anda dapat mulai mengetik sesuatu segera untuk menggantikan teks placeholder tersebut.

Kotak teks yang telah ditetapkan juga mengandungi pilihan susun atur yang telah dipilih sebelumnya, termasuk ukuran dan penempatannya pada halaman. Setelah memasukkannya, mudah untuk mengubah saiznya atau memindahkannya ke lokasi lain. Anda boleh menyeret salah satu pegangan di empat penjuru atau sisi untuk mengubah saiz kotak. Pegangan putar di bahagian atas kotak (anak panah bulat) membolehkan anda memutar kotak. Dan untuk memindahkannya ke tempat lain dalam dokumen anda, letakkan kursor anda di tepi kotak sehingga anda melihat anak panah berkepala empat, dan kemudian anda boleh menyeretnya ke mana sahaja anda mahu.

Anda juga boleh mengubah bagaimana (dan jika) teks dokumen biasa membungkus kotak teks anda — seperti yang anda boleh dengan bentuk atau objek lain. Kami mempunyai panduan lengkap untuk bekerja dengan gambar, bentuk, dan grafik di Microsoft Word jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkara itu.

Lukiskan Kotak Teks Anda Sendiri

Anda juga boleh melukis kotak teks anda sendiri sekiranya anda sudah memikirkan ukuran dan penempatan.

Beralih ke tab "Masukkan" pada Word's Ribbon, dan kemudian klik butang "Kotak Teks". Di menu dropdown, klik perintah "Draw Text Box".

Penunjuk anda berubah menjadi simbol rambut bersilang. Tekan dan seret tetikus anda untuk melukis kotak teks anda.

Setelah anda membuat kotak teks baru, anda boleh mula menaip teks anda dengan segera.

Satu perkara yang berbeza dalam melukis kotak teks anda sendiri ialah Word secara lalai meletakkannya di hadapan teks apa pun.

Ini baik-baik saja jika anda hanya melukis dan menyusun kotak teks pada halaman tanpa teks sehingga anda dapat melakukan beberapa susun atur khusus. Tetapi, jika anda mempunyai teks di halaman anda, anda pasti ingin mengklik butang "Layout Options" yang muncul di sebelah kanan kotak teks, dan kemudian memilih salah satu pilihan susun atur yang lain.

BERKAITAN: Bekerja dengan Gambar, Bentuk, dan Grafik

Format Kotak Teks

Untuk memformat kotak teks anda, ada berbagai pilihan pemformatan pada tab "Format" di Pita. Untuk menerapkan gaya kotak teks, arahkan ke gaya untuk melihat bagaimana bentuknya. Klik pada gaya untuk menerapkannya ke kotak teks anda.

Seterusnya, mulailah meneroka pilihan pemformatan lain seperti Shape Fill, Shape Outline, dan Change Shape — semuanya juga tersedia di tab Format.

Pertama, pastikan untuk mengklik di tepi kotak teks untuk memastikan kotak itu dipilih. Kemudian pilih pilihan pemformatan dari tab Format. Di samping itu, anda boleh menggunakan Shadow Effects dan 3-D Effect ke kotak teks anda.

Untuk menukar fon, warna fon atau atribut fon lain, gunakan pilihan pemformatan dalam kumpulan Font di tab Laman Utama. Anda akan menggunakan atribut fon pada teks anda dengan cara yang sama seperti anda memformat teks lain dalam dokumen anda. Cukup pilih teks anda, dan kemudian klik pada pilihan pemformatan untuk menukar font, warna fon, atau ukuran fon, atau menerapkan atribut pemformatan lain termasuk tebal, miring, garis bawah, bayangan, atau sorotan.

Dalam masa yang singkat, anda dapat menyesuaikan kotak teks anda untuk memenuhi keperluan anda.

BERKAITAN: Cara Menambah Sideheads dan Tarik Petikan ke Microsoft Word Documents