Cara memuat turun filem dan rancangan TV untuk menontonnya di kapal terbang (atau di mana sahaja di luar talian)

Sambungan Internet yang kukuh tidak tersedia di mana-mana. Sekiranya anda ingin menonton filem streaming dan rancangan TV di kapal terbang, di kereta bawah tanah, atau di suatu tempat di padang belantara jauh dari menara selular, anda boleh memuat turunnya lebih awal.

Tidak setiap perkhidmatan menawarkan ciri muat turun, tetapi beberapa perkhidmatan membolehkan anda memuat turun video lebih awal sehingga anda dapat membawanya bersama. Ini juga dapat menjimatkan banyak data selular yang berharga, terutamanya jika anda berkeliaran di peringkat antarabangsa. Mari lihat beberapa pilihan anda.

Amazon Prime

Aplikasi Video Amazon yang tersedia untuk iPhone dan iPad, peranti Android, dan Kindle Fires milik Amazon membolehkan anda memuat turun video ke peranti anda sehingga anda dapat menontonnya di luar talian.

Cukup muat turun aplikasi dan log masuk dengan akaun Amazon anda. Cari filem atau rancangan TV yang ingin anda tonton dan ketik butang "Muat turun" di sebelah kanannya. Video yang diunduh akan muncul di bahagian "Muat turun" aplikasi kemudian, sehingga Anda dapat membuka aplikasi dan menontonnya - walaupun tanpa sambungan Internet.

Ciri ini hanya tersedia di aplikasi Video Amazon untuk iOS, Android, dan Amazon Fire OS. Anda tidak dapat melakukan ini dari laman web, jadi anda tidak boleh melakukannya di komputer riba. Anda memerlukan telefon pintar atau tablet – dan bukan tablet Windows.

YouTube Red

YouTube menawarkan ciri ini, tetapi hanya jika anda membayar untuk YouTube Red (yang sebenarnya bukan masalah buruk jika anda menggunakan Muzik Google Play, yang disertakan - anda mendapat perpustakaan muzik Google Play Music dan juga YouTube Red dengan harga yang sama anda akan membayar Spotify atau Apple Music.)

Untuk memuat turun video, buka aplikasi YouTube di iPhone, iPad, atau perangkat Android dan ketuk butang menu di sebelah video. Ketik "Simpan Luar Talian" dan anda akan diminta untuk memilih resolusi mana anda mahu memuat turun video. Resolusi yang lebih tinggi menawarkan video berkualiti lebih baik, tetapi mengambil lebih banyak ruang pada peranti anda.

Anda akan menemui video yang anda simpan untuk kegunaan luar talian di bawah tab profil. Ketik "Video Luar Talian" dan anda akan melihat senarai video yang boleh anda tonton di luar talian.

Fitur ini hanya tersedia di aplikasi YouTube untuk iPhone, iPad, dan perangkat Android. Anda tidak dapat melakukan ini dari laman web YouTube, jadi anda tidak boleh melakukannya di komputer riba.

Penyewaan dan Pembelian Video

Amazon dan YouTube sama-sama menawarkan ciri ini sebagai sebahagian daripada rancangan penstriman mereka, yang senang. Walau bagaimanapun, anda boleh mendapatkan akses ke pilihan video yang jauh lebih luas jika anda bersedia membayar setiap video - sama ada sebagai sewa sementara atau sebagai pembelian yang anda dapat menonton sebanyak yang anda mahukan.

Ini juga senang kerana beberapa perkhidmatan ini membolehkan anda memuat turun video ke PC Windows, Mac, atau Chromebook. Anda boleh menyimpan video dan menontonnya di komputer riba atau tablet Windows, sementara Amazon dan YouTube hanya menawarkan ciri ini di aplikasi mudah alih mereka.

Anda mempunyai beberapa pilihan di sini, termasuk:

  • iTunes (Windows, Mac, iOS) : iTunes Apple tersedia untuk Windows dan disertakan pada Mac, iPhone, dan iPad. Ini membolehkan anda menyewa filem, membeli episod individu atau sepanjang musim rancangan TV, atau membeli filem. Sekiranya anda memilih untuk menyewa filem, anda mempunyai masa tiga puluh hari untuk mula menontonnya. Selepas anda mula menontonnya, anda akan mempunyai 24 jam untuk menyelesaikannya. jika anda merancang untuk melakukan perjalanan, anda boleh menyewa beberapa filem dari iTunes, memuat turunnya ke PC Windows, Mac, iPhone, atau iPad anda dan menontonnya dalam masa 30 hari tanpa sambungan Internet. Sekiranya anda membeli episod rancangan TV atau keseluruhan filem, anda boleh memuat turunnya dan menontonnya pada bila-bila masa yang anda inginkan tanpa tamat tempoh.

  • Video Amazon (iOS, Android, Kindle Fire) : Selain perpustakaan video percuma yang tersedia dengan Amazon Prime, Amazon membolehkan anda menyewa dan membeli filem dan episod rancangan TV individu. Namun, anda tidak dapat memuat turun video yang dibeli ke komputer anda untuk ditonton di luar talian - anda hanya boleh memuat turunnya ke aplikasi Video Amazon di iOS, Android, atau Kindle Fire.
  • VUDU (iOS, Android) : VUDU Walmart juga membolehkan anda menyewa dan membeli filem dan rancangan TV juga, tetapi video hanya dapat diunduh ke iPhone, iPad, dan perangkat Android. Pengguna komputer riba tidak bernasib baik.
  • Kedai Microsoft Windows (Windows 10) : Windows 10 termasuk Windows Store, dan Windows Store merangkumi keseluruhan bahagian "Filem & TV" yang menawarkan penyewaan dan pembelian video. Video yang anda bayar kemudian dapat ditonton di aplikasi Filem & TV yang disertakan dengan Windows 10. Ini adalah alternatif utama iTunes untuk membeli dan menonton video di luar talian di PC Windows.

  • Filem & TV Google Play (Android, iOS, Chrome OS) : Pada peranti Android, aplikasi Filem & TV Google Play menyediakan penyewaan filem dan rancangan TV. Aplikasi Filem & TV Google Play juga tersedia di iPhone dan iPad, dan kedua platform ini membolehkan anda memuat turun video di luar talian dan menontonnya di aplikasinya. Google menawarkan aplikasi Chrome Filem & TV Google Play yang membolehkan anda memuat turun dan menonton video di luar talian, tetapi ciri ini hanya berfungsi di Chromebook. Ini satu-satunya pilihan untuk peranti Chrome OS.

Rak DVD atau Blu-ray Anda Sendiri

BERKAITAN: Tukar DVD ke MP4 / H.264 dengan HD Decrypter dan Handbrake

Terakhir, jika anda mempunyai filem atau rancangan TV pada cakera DVD fizikal atau Blu-ray, anda boleh "merobek" mereka ke fail video digital yang dapat anda bawa dengan lebih mudah. Simpan fail ini di komputer riba, telefon pintar, atau tablet dan anda dapat menontonnya tanpa membawa cakera dengan anda.

Anda boleh merobek DVD dan Blu-ray dengan pelbagai program, tetapi kami sangat menyukai Handbrake - percuma, dan mengandungi pratetap untuk merobek fail yang serasi dengan iPhone, iPad, Android dan banyak lagi.

Netflix belum menawarkan ciri ini, tetapi khabar angin menunjukkan Netflix sedang mengusahakannya. Sekiranya dan ketika Netflix menawarkan ciri ini, kemungkinan akan berfungsi dengan cara yang serupa dengan aplikasi Amazon Video dan YouTube.

Kredit Gambar: Ulrika