Mengapa Menyalakan Semula Penghala Anda Memperbaiki Banyak Masalah (dan Mengapa Anda Perlu Menunggu 10 Detik)

Internet tidak aktif, tetapi anda tahu apa yang harus dilakukan: cabut penghala atau modem anda, tunggu sepuluh saat, kemudian pasangkan kembali. Ini adalah sifat kedua pada ketika ini, tetapi mengapa ia berfungsi? Dan adakah keajaiban untuk nombor sepuluh kedua?

Dan soalan yang lebih besar lagi: adakah cara untuk anda berhenti melakukan ini?

Penghala boleh merasa misteri, tetapi tidak. Dan jika anda tahu apa yang salah, anda biasanya dapat menyelesaikan masalahnya.

Penghala Anda Adalah Komputer

Anda mungkin tidak memikirkannya dengan cara ini, tetapi penghala anda adalah komputer. Di dalam kotak plastik itu terdapat CPU, memori, dan penyimpanan tempatan, semuanya menjalankan sistem operasi. Dan seperti komputer, perkara boleh berlaku dari semasa ke semasa. Mungkin bug menyebabkan kebocoran memori, mungkin CPU terlalu panas, atau mungkin panik kernel yang penuh telah meruntuhkan seluruh sistem.

Apakah penyelesaian paling mudah untuk masalah komputer seperti ini? Menghidupkan dan mematikannya semula.

BERKAITAN: Mengapa Membooting Semula Komputer Memperbaiki Banyak Masalah?

Penghala anda adalah sama: setiap sebab reboot komputer dapat menyelesaikan masalah berlaku. Sama seperti di komputer anda, anda sebenarnya tidak menyelesaikan apa pun yang menyebabkan penghancur penghala, tetapi anda membiarkannya berjalan semula dengan betul.

Pasti, ini tidak menyelesaikan masalah sistematik, tetapi secara amnya menyelesaikan masalah dalam jangka pendek.

Adakah Anda Perlu Menunggu 10 Saat?

Itu menjawab mengapa mencabut plag membantu, tetapi mengapa anda perlu mencabut selama 10 atau 30 saat? Adakah anda pernah mencabut alat hanya untuk melihat lampu penunjuk kuasa menyala selama beberapa saat? Ada sebab yang berlaku, dan ini berkaitan dengan jawapan kami di sini.

Sebilangan besar elektronik menggunakan kapasitor yang bebas, yang pada dasarnya adalah bateri kecil. Anda pernah melihatnya sebelum ini jika anda pernah memisahkan komputer atau alat.

Mereka tidak menyimpan banyak tenaga, tetapi kadang-kadang cukup untuk memastikan cip memori berjalan selama beberapa saat. Menunggu 10 saat memastikan bahawa setiap kapasitor dikeringkan sepenuhnya, dan dengan itu setiap memori akan dihapus. Ini memastikan bahawa semua tetapan pada penghala anda diset semula, termasuk apa-apa yang mungkin menyebabkan kemalangan di tempat pertama.

Seperti yang telah kami ketahui, terdapat banyak sebab mengapa router anda mungkin perlu diset semula. Tidak semua masalah ini memerlukan pembuangan 10 saat, sebab itulah beberapa masalah dapat diselesaikan tanpa menunggu. Sekiranya anda menyelesaikan masalah baru, penantian 10 saat mungkin adalah perbezaan antara bekerja dan tidak berfungsi.

Apa yang Menyebabkan Penghancur Router?

Seperti mana-mana perkakasan, terdapat pelbagai sebab yang mungkin menyebabkan penghala rosak dan memerlukan restart. Berikut adalah beberapa sebab yang berpotensi:

  • Kerosakan run-of-the-mill . Sebagai komputer, penghala anda boleh hancur kerana bug di firmware memakan terlalu banyak memori atau menyebabkan keran panik.
  • Konflik Alamat IP . Penghala anda menguruskan alamat IP peribadi dan awam, dan kadang-kadang ia merosakkan. Sekiranya dua peranti di rangkaian anda memiliki alamat IP yang sama, atau jika penghala anda tidak memiliki alamat IP umum yang terkini, sambungan anda mungkin putus. Memulakan semula penghala menetapkan semula penetapan IP ini supaya semuanya dapat berfungsi semula.
  • Terlalu panas . Seperti komputer mana pun, penghala anda boleh terlalu panas - terutama jika anda menyimpannya di tempat tertutup untuk menyembunyikannya dari pandangan - menyebabkannya hancur.

Terdapat lebih banyak sebab yang berpotensi, tetapi ini adalah sebab yang paling biasa. Dan ada beberapa penyelesaian yang agak mudah untuk mereka.

Satu Penyelesaian: Kemas kini perisian tegar anda

Apabila komputer anda mempunyai pepijat yang berterusan, penyelesaian perisian sering menjadi penyelesaiannya. Perkara yang sama berlaku untuk penghala anda: ia juga memerlukan kemas kini.

BERKAITAN: Cara Memastikan Penghala Rumah Anda Mempunyai Kemas Kini Keselamatan Terkini

Kami telah menggariskan cara mengemas kini penghala anda pada masa lalu, jadi kami tidak akan mencantumkannya lagi di sini. Tetapi prosesnya tidak sesukar yang anda fikirkan: biasanya anda hanya perlu membuka penyemak imbas web anda, taipkan alamat IP penghala anda, dan cari butang Kemas kini.

Sekiranya ada alasan yang didokumenkan bahawa penghala anda terus mogok, semoga kemas kini firmware semestinya memperbaikinya. Cubalah.

Penyelesaian lain: Periksa terlalu panas

Komputer mengalami kerosakan semasa mereka terlalu panas, dan penghala anda adalah sama. Sekiranya terasa panas semasa mencabut plag, pertimbangkan untuk menyelesaikannya dengan panas.

Penghala anda mungkin mempunyai ventilasi; pastikan ia tidak ditutup, seperti yang anda lakukan untuk komputer anda. Sekiranya penghala anda penuh dengan habuk, pertimbangkan untuk membersihkannya dengan udara termampat.

BERKAITAN: Cara termudah untuk Memperbaiki Masalah Wi-Fi: Pindahkan Penghala Anda (Serius)

Adalah idea yang baik untuk memastikan penghala anda berada di tempat terbuka, bukan di kabinet kecil yang dikelilingi oleh elektronik lain. Saya tahu, router jelek, tetapi mereka benar-benar perlu berada di tempat terbuka - ini akan membantu pengurusan haba dan memberi anda rangkaian isyarat yang lebih baik, jadi ia benar-benar menang-menang.

Penyelesaian Sementara: Reboot Penghala Anda secara automatik

Sementara itu, semasa anda berusaha menyelesaikan masalah, anda dapat menyelesaikan beberapa masalah reboot anda dengan menghidupkan semula router anda mengikut jadual - semoga, semoga anda perlu melakukannya secara manual lebih jarang.

BERKAITAN: Cara Memulakan Semula Router Anda Secara Automatik pada Jadual, Cara Mudah

Anda mempunyai beberapa pilihan di sini. Anda boleh memasang penghala anda pada pemasa keluar run-of-the-mill, yang akan memotong kuasa pada masa yang anda tentukan, dan membiarkan daya mengalir kembali pada waktu yang anda tentukan. Dengan cara itu, anda boleh menetapkan penghala untuk menghidupkan semula sekali atau dua kali sehari untuk memastikan keadaan bergerak.

Sekiranya anda sedikit lebih suka menggunakan geek, anda boleh menetapkan skrip untuk dijalankan pada penghala anda yang menghidupkannya sekali-sekala, mencapai perkara yang sama.

Sekali lagi, ini bukan penyelesaian yang benar, tetapi ini adalah jalan keluar hack-y yang baik yang akan membuat anda tidak perlu menghidupkannya semula secara manual sepanjang masa ... sekurang-kurangnya sehingga anda menemui penyelesaian yang sebenar.

Sekiranya Semua Gagal, Dapatkan Penghala Baru

BERKAITAN: Mengapa Anda Perlu Meningkatkan Penghala Anda (Walaupun Anda Mempunyai Alat Lebih Lama)

Sekiranya tidak ada yang membantu, mungkin sudah waktunya untuk menggigit peluru dan menaik taraf ke penghala baru. Sama seperti komputer yang tidak akan berhenti menghadapi masalah, kadang-kadang ia adalah masa untuk terus bergerak. Anda akan membuang sekeping perkakasan yang selalu terputus dari kehidupan anda, dan anda akan mendapat akses ke semua jenis ciri baru. Serius: teknologi tanpa wayar telah berkembang sejak beberapa tahun kebelakangan ini, jadi jika anda menggunakan sesuatu yang lebih tua, anda pasti akan mendapat nilai wang anda dengan menaik taraf menjadi sesuatu yang lebih moden.

Dan anda tidak perlu lagi melakukan ritual unplug-waiting-replug lagi.

Kredit gambar: Idea Casezy / Shutterstock.com, Danny Iacob / Shutterstock.com