Apa itu Steam Direct, dan Bagaimana Ia Berbeza dari Greenlight?

Steam Greenlight adalah eksperimen hebat dalam menyokong pembangun permainan PC bebas: cara yang murah dan mudah bagi pencipta untuk mendapatkan akses ke platform pengedaran permainan terbesar di dunia. Malangnya, itu juga merupakan kegagalan besar - untuk setiap permainan "greenlit" yang berjaya akan menjadi hit, seperti Stardew Valley atau Broforce , sepertinya puluhan dan puluhan tajuk yang dibuat dengan buruk dan umumnya tidak diinginkan, banyak yang tidak lengkap atau bersatu dari aset pra-beli.

Hasilnya, Valve telah memperkenalkan pengganti lengkap untuk Greenlight, yang sekarang disebut "Steam Direct." Apa yang berubah? Apa yang belum? Seberapa besar kemungkinan sistem baru memperkenalkan kawalan kualiti yang sangat diperlukan? Mari kita lihat.

Bayaran Penyerahan Sama, Tapi Sekarang untuk Setiap Permainan

Valve telah menambahkan halangan kewangan yang lebih serius untuk memasuki Steam Direct. Greenlight hanya memerlukan sumbangan $ 100 (yang ditujukan kepada badan amal, bukan Valve itu sendiri) untuk meletakkan rintangan kecil dalam cara calon pemaju spam dan pembangun peralatan shovelware. Bayaran untuk Steam Direct juga $ 100, tetapi bukannya membuka akaun pembangun yang kebanyakannya bebas sekatan, ia akan membolehkan pembangun hanya menghantar satu permainan atau aplikasi ke Steam dengan satu ID aplikasi yang unik. Penyerahan permainan tambahan, yang masing-masing akan melalui proses pemeriksaan yang sama (lihat di bawah), juga akan bernilai $ 100.

Ini adalah perbezaan penting. Walaupun pasukan kecil yang berusaha keras untuk membuat projek semangat satu permainan tidak akan mengalami perubahan yang nyata, seseorang hanya membeli banyak aset permainan Unity yang telah dibuat dan berharap dapat menyerahkannya untuk mendapatkan wang cepat di platform Steam tiba-tiba akan melihat pelaburan yang serius. Ini membantu bahawa yuran (atau yuran) akan dapat dipulihkan pada projek yang menghasilkan sekurang-kurangnya $ 1000 dalam penjualan permainan atau pembayaran mikro, jadi pemaju yang serius dan bergantung pada penjualan permainan untuk pendapatan yang dapat didiami akan memiliki sekurang-kurangnya peluang untuk membuat pelaburan kecil itu kembali pada setiap tajuk.

Stim semakin serius mengenai pemeriksaan

BERKAITAN: Cara Menjual Kad Dagangan Steam Anda (dan Dapatkan Kredit Steam Percuma)

Aspek kepolisian Steam Greenlight yang dikendalikan oleh masyarakat bermaksud bahawa Valve berpendapat pendekatan terbuka luas adalah yang terbaik, bergantung pada pengguna Steam sendiri untuk menyaring emas dari kotoran katalog Greenlight besar-besaran. Itu terbukti dapat dimanipulasi dengan mudah, kerana pemaju yang tidak bertanggungjawab akan menghasilkan undi palsu atau menghasilkan wang dari ekonomi kad perdagangan Steam yang baru muncul. Dengan sistem Langsung yang baru, halangan Steam untuk masuk semakin serius.

Sebagai tambahan kepada bayaran $ 100 baru untuk setiap permainan individu, pemaju perlu menyerahkan pengenalan diri dan / atau syarikat, termasuk maklumat cukai yang dapat disahkan. Itu mungkin bermaksud nombor keselamatan sosial untuk pemaju Amerika dan setara tempatan di negara lain — perkara yang sama yang perlu anda kirimkan kepada majikan baru agar pihak berkuasa cukai tempatan mengesahkan pembayaran anda. Itu adalah langkah yang terlalu jauh bagi banyak pengguna yang kurang komited, dan cara yang baik untuk membezakan Steam Direct dari platform yang lebih terbuka seperti Itch.io atau Google Play Store.

Ulasan Manual untuk Setiap Permainan

Walaupun Greenlight pada awalnya hanya membenarkan beberapa permainan tertentu untuk memasuki Play Store sebagaimana judul penuh atau calon Akses Awal, jaring itu akhirnya tersebar luas setelah proses pengundian pengguna diberi lebih banyak pengaruh. Itu menghasilkan banyak, untuk meletakkannya dengan lembut, omong kosong memasuki Akses Awal tanpa niat yang jelas untuk diselesaikan. Menurut dokumen pengenalan untuk Steam Direct, itu tidak akan berlaku lagi: pemeriksaan ringkas Greenlight akan ditahan untuk sistem yang lebih serius di mana setiap permainan yang masuk ke kedai Steam akan dimainkan secara manual oleh Valve pekerja.

Itu tidak bermaksud bahawa permainan berkualiti rendah tidak akan pernah dapat melalui saringan yang lebih baru dan lebih sukar, tetapi ia harus menetapkan tahap kualiti minimum yang tidak dapat dilalui oleh banjir tajuk baru dalam beberapa tahun terakhir. Seperti yang dinyatakan pada awal tahun ini, jumlah katalog Steam meningkat sebanyak 40% dalam satu tahun pada tahun 2016, sebahagian besarnya berkat sejumlah besar tajuk Greenlight. Dengan Steam Direct, jumlah itu akan menurun secara mendadak, semoga dengan peningkatan yang setara dalam kualiti relatif.

Apa Makna Ini Bagi Pemain?

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Bayaran Balik untuk Permainan Steam

Pembangun permainan akan mengalami beberapa perubahan serius dalam cara Steam berfungsi, tetapi melainkan jika anda banyak melabur dalam sistem pengundian Greenlight, pemain seperti anda mungkin tidak akan melihat banyak perubahan segera di etalase Steam. Sebilangan kecil permainan Akses Awal dan Selesai mungkin akan memasuki bahagian "pelepasan baru" sekurang-kurangnya beberapa bulan ke depan, dan kami boleh berharap bahawa pelepasan yang lebih sedikit itu lebih layak untuk dimainkan sebenarnya. Walaupun tidak, polisi pengembalian dana Steam - yang tidak berlaku ketika Greenlight mulai turun ke lubang alat penyodok - akan membantu mengurangkan masalah gigi.

Yang dikatakan, Greenlight adalah kegagalan kerana mudah dimanipulasi oleh pemaju yang tidak bertanggungjawab. Valve nampaknya berusaha untuk memastikan kerentanan itu minimum dengan Steam Direct, tetapi kita harus memberikannya waktu untuk melihat apakah pembangun menemui keretakan dalam sistem baru.

Kredit gambar: Rock Paper Shotgun