Cara Mengawal Jarak Garis dan Perenggan di Microsoft Word

Terdapat banyak sebab anda mungkin mahu mengubah jumlah ruang antara baris dalam perenggan, atau antara perenggan itu sendiri. Word menawarkan beberapa nilai pratetap yang berguna untuk digunakan, tetapi anda juga dapat mengawal sepenuhnya dengan menentukan jarak yang tepat. Ini caranya.

Mengubah jarak baris atau perenggan dalam dokumen bukanlah sesuatu yang mungkin perlu anda lakukan dengan kerap. Tetapi seperti yang diketahui oleh siapa sahaja yang harus menyerahkan kertas dengan jarak dua tempat yang wajib, boleh jadi perbezaan antara lulus dan gagal. Di luar kuliah, anda mungkin masih menghadapi garis panduan jarak garis oleh majikan, pelanggan, atau penerbit. Walaupun dalam dokumen anda sendiri, jarak yang betul dapat menjadikan dokumen anda lebih mudah dibaca atau menyerlahkan bahagian-bahagian dokumen yang anda mahukan perhatian pembaca anda. Sekiranya jarak lalai di Word tidak cukup tepat untuk anda, Word menjadikannya mudah untuk diubah.

Apakah Jarak Garis dan Perenggan?

Keduanya sama seperti kedengarannya. Jarak jarak adalah jumlah ruang kosong di antara dua baris teks. Jarak perenggan adalah jumlah ruang kosong antara dua perenggan. Dan seperti menggunakan font yang betul atau margin yang betul, mengawal jarak adalah bahagian penting dalam pemformatan dokumen.

BERKAITAN: Cara Menyematkan Font dalam Dokumen Microsoft Word

Dan pelik kerana mungkin terdengar pada awalnya, kedua-dua jarak baris dan perenggan diterapkan pada tingkat perenggan. Jarak jarak mengawal bagaimana semua baris perenggan dijarakkan. Jarak perenggan mengawal berapa banyak ruang yang ada sebelum dan sesudah perenggan tersebut.

Di Word, jarak baris paling sering diukur dalam gandaan ukuran font apa pun yang digunakan perenggan. Sebagai contoh, katakan anda menggunakan fon 12 titik untuk teks dalam perenggan anda. Sekiranya anda memilih jarak satu baris, jarak antara garis akan menjadi 12 titik. Sekiranya anda memilih jarak dua kali, jarak antara garis akan menjadi 24 titik. Walau bagaimanapun, jika anda ingin memperbaikinya, anda juga dapat menentukan ukuran titik yang tepat untuk digunakan.

Perenggan berfungsi sedikit berbeza. Secara lalai, Word menambah lapan titik ruang setelah satu perenggan dan tidak ada ruang tambahan sebelum perenggan itu, dan anda boleh mengubah kedua-dua nilai tersebut sesuka hati.

Mari kita perhatikan lebih dekat bagaimana melakukan semua ini.

Gunakan Preset Pantas untuk Perubahan Mudah

Word mempunyai beberapa pilihan pratetap biasa untuk anda pilih. Ingat bahawa jarak baris dan perenggan diterapkan pada tahap perenggan. Sekiranya anda meletakkan titik penyisipan dalam perenggan, anda akan mengubah perkara untuk perenggan tersebut. Sekiranya anda memilih teks dari beberapa perenggan, anda akan mengubah semua perenggan tersebut.

Pilih semua perenggan yang ingin anda ubah (atau letakkan titik penyisipan anda di mana sahaja dalam satu perenggan yang ingin anda ubah). Pada tab Laman Utama, klik butang "Jarak Garis dan Perenggan".

Ini membuka menu lungsur dengan pratetap untuk jarak baris (di bahagian atas) dan jarak perenggan (di bahagian bawah).

Jarak garis ditunjukkan dalam gandaan. "2.0" adalah jarak dua kali, "3.0" adalah jarak tiga, dan seterusnya. Pilih gandaan yang anda inginkan, dan Word menerapkannya pada perenggan yang dipilih. Sekiranya anda ingin memilih jarak yang lain, atau kembali ke jarak yang asal, klik pilihan "Jarak Garis dan Perenggan" sekali lagi dan pilih gandaan yang lain.

Jarak perenggan hanya membolehkan anda menambah atau menghapus jarak yang telah ditetapkan sebelum perenggan atau setelah perenggan. Dan peliknya cara kerjanya. Jika saat ini Anda tidak memiliki jarak sebelum atau sesudah perenggan, menu menunjukkan perintah untuk menambahkan jarak di kedua lokasi (seperti yang ditunjukkan pada gambar sebelumnya). Sekiranya anda menambahkan ruang di satu lokasi, perintah itu akan berubah untuk membolehkan anda membuang jarak tersebut.

Oleh itu, anda hanya boleh menambah atau membuang satu tahap jarak pratetap dengan perintah menu. Dan apakah pratetap itu? 12 mata untuk jarak sebelum perenggan dan 8 mata untuk jarak selepas.

Pratetap ini berfungsi dengan cukup baik untuk perubahan sederhana pada beberapa perenggan. Tetapi bagaimana jika anda ingin mengubah jarak pada keseluruhan dokumen? Anda boleh memilih semuanya (Ctrl + A) dan kemudian menggunakan perintah yang sama, tetapi ada beberapa pratetap yang lebih baik yang tersedia jika anda ingin mengubah keseluruhan dokumen.

Gunakan Preset Jarak Tambahan untuk Keseluruhan Dokumen Anda

Beralih ke tab "Reka Bentuk", dan kemudian klik butang "Jarak Perenggan".

Sekarang, walaupun butang itu berlabel "Paragraph Spacing", perubahan di sini dapat berlaku untuk kedua-dua perenggan dan baris untuk dokumen anda. Semasa anda mengarahkan penunjuk anda ke setiap pratetap, anda dapat melihat perubahan yang ditunjukkan dalam dokumen anda. Anda juga akan melihat gelembung teks kecil muncul yang membolehkan anda mengetahui dengan tepat pilihan baris dan jarak perenggan yang ditetapkan sebelumnya

Ini adalah pilihan "semua atau tidak", jadi ini hanya akan berfungsi untuk keseluruhan dokumen, atau tidak sama sekali. Inilah rupa pratetap Ringkas, Terbuka dan Berkembar pada teks yang serupa.

Di bahagian bawah menu dropdown "Paragraph Spacing", Anda juga dapat mengklik perintah "Custom Paragraph Spacing" untuk membuka jendela Manage Styles.

Pada tab "Set Defaults", alat di bahagian "Paragraph Spacing" memungkinkan anda menyesuaikan jarak untuk dokumen anda. Anda juga boleh memilih di bahagian bawah sama ada untuk menerapkan perubahan anda hanya pada dokumen semasa, atau ke semua dokumen baru berdasarkan templat yang sama.

Terapkan Kawalan Lebih Baik pada Perenggan dan Jarak Garisan

Sekiranya anda mahukan sedikit lebih bijak daripada pratetap ini yang kami tawarkan, anda mempunyai pilihan lain (ini adalah Word, bagaimanapun).

Pertama, letakkan titik penyisipan anda dalam perenggan yang ingin anda ubah (atau pilih beberapa perenggan, atau keseluruhan dokumen dengan Ctrl + A). Pada tab "Rumah", klik anak panah kecil di kanan bawah kumpulan Perenggan.

Ini membuka tetingkap Perenggan. Pada tab "Inden dan Jarak", di bahagian "Jarak", Anda dapat menerapkan penyesuaian khusus pada kedua-dua perenggan dan jarak garis.

Di sebelah kiri, anda boleh menggunakan kawalan "Sebelum" dan "Setelah" untuk menentukan berapa banyak ruang yang anda inginkan sebelum dan sesudah perenggan. Anda juga mempunyai pilihan untuk menjaga jarak perenggan agar tidak mempengaruhi blok teks yang berada dalam gaya yang berbeza dengan menghidupkan kotak centang "Jangan tambahkan ruang antara perenggan dengan gaya yang sama". (Sekiranya anda tidak pasti sama ada anda menggunakan gaya yang berbeza maka anda mungkin tidak.)

Di sebelah kanan pada bahagian itu, menu lungsur "Jarak Jarak" membolehkan anda memilih semua pratetap jarak jarak yang sama seperti yang kita lihat sebelumnya, bersama dengan beberapa pilihan lain.

Pilihan tambahan ini termasuk:

  • Sekurang-kurangnya: Pilihan ini membolehkan anda menentukan ukuran titik minimum yang akan digunakan untuk jarak garis dan hanya berguna dalam keadaan yang sangat spesifik. Sebagai contoh, katakan anda mempunyai satu baris dalam perenggan yang dengan alasan apa pun menggunakan ukuran fon yang lebih kecil daripada baris lain. Pilihan jarak biasa boleh membuatnya kelihatan pelik. Pilih jarak minimum yang boleh membantu.
  • Tepat: Pilihan ini membolehkan anda menentukan ukuran titik yang tepat untuk digunakan di antara baris perenggan yang dipilih.
  • Pelbagai: Pilihan ini membolehkan anda memanggil gandaan tertentu untuk digunakan untuk jarak. Sebagai contoh, jika jarak 1.5 kelihatan terlalu ketat dan 2.0 kelihatan terlalu lebar, anda boleh mencuba sesuatu seperti 1.75.

Di antara tiga pilihan ini, anda dapat mengawal sepenuhnya jarak ruang dokumen anda, jadi sekarang anda dengan yakin dapat menggandakan ruang dengan istilah kertas atau mengagumkan rakan sekerja anda dengan laporan yang diformat dengan sempurna.