Cara Share Game di Nintendo Switch

Salah satu ciri Nintendo Switch yang kurang dikenali adalah kemampuan untuk memasang satu salinan permainan digital pada pelbagai peranti. Inilah cara ia berfungsi.

Apa itu Perkongsian Permainan?

Perkongsian permainan adalah proses yang membolehkan anda menggunakan satu salinan digital permainan di beberapa konsol, serupa dengan cara anda berkongsi salinan fizikal permainan. Ini sangat berguna untuk keluarga dengan banyak konsol, atau sekumpulan rakan yang tidak mahu membayar permainan yang sama berulang kali.

Semua pembelian digital di Switch dihubungkan ke Akaun Nintendo. Untuk berkongsi permainan antara dua peranti, anda memerlukan Akaun Nintendo tunggal untuk kedua-duanya.

Semasa berkongsi permainan, setiap peranti didaftarkan sebagai konsol utama atau konsol sekunder. Konsol utama mempunyai akses dalam talian dan luar talian penuh ke semua tajuk yang dihubungkan ke akaun eShop. Sebaliknya, akaun yang didaftarkan di konsol sekunder memerlukan akses internet untuk dimainkan. Juga, kedua-dua Switch tidak dapat memainkan permainan yang sama pada masa yang sama dengan Nintendo Account yang sama.

Proses untuk melakukan ini sangat mudah dan melibatkan beberapa langkah mudah pada kedua-dua peranti.

BERKAITAN: Akaun Nintendo vs ID Pengguna vs ID Rangkaian: Semua Akaun Nintendo yang Membingungkan, Dijelaskan

Perkongsian Permainan di Suis

Pertama, boot Switch dengan permainan yang dipasang. Dari Skrin utama, pergi ke Nintendo eShop dengan mengklik butang kedai di bahagian bawah, dan pilih akaun yang mempunyai permainan yang ingin anda kongsi.

Seterusnya, klik pada ikon pemain anda di kanan atas, dan tatal ke bawah ke bahagian bawah halaman di sebelah kanan. Di sana, anda akan melihat pilihan berjudul "Konsol Utama." Pilih "Deregister", yang akan menukar Tukar menjadi peranti sekunder. Tetapan ini boleh diubah di kemudian hari.

Pada Nintendo Switch kedua, log masuk ke Nintendo Account yang sama dengan pergi ke System Settings> Add User. Peranti ini kini akan didaftarkan sebagai Konsol Utama. Selepas itu, muat turun semula tajuk yang ingin anda simpan dari eShop.

Sekiranya anda ingin menukar siapa akaun utama dan sekunder, hapus pendaftaran Tukar dengan Akaun Utama. Ini akan mengubah kebenaran secara automatik.

Kebaikan dan Keburukan Perkongsian Permainan

Bahagian terbaik dari proses ini ialah anda dapat menjimatkan banyak wang. Ini berlaku terutamanya untuk tajuk Nintendo pihak pertama, yang biasanya berharga $ 60 setiap satu dan merupakan antara yang paling popular di platform ini. Permainan digital sering dijual dengan harga yang lebih murah kerana penjualan yang kerap di eShop.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa peringatan untuk Tukar perkongsian permainan. Pertama, konsol sekunder selalu memerlukan internet untuk dimainkan. Ini kerana Nintendo melakukan proses pengesahan dalam talian ketika perisian dilancarkan untuk memastikan permainan dimiliki.

Perkara lain yang perlu diperhatikan ialah kedua-dua konsol tidak dapat memainkan permainan yang sama pada masa yang sama ketika mereka masuk ke satu akaun. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku untuk akaun Nintendo kedua. Sekiranya anda membuat akaun lain di peranti sekunder dan memilihnya setiap kali anda bermain, kedua-dua peranti dapat menjalankan permainan yang sama secara serentak. Walau bagaimanapun, untuk bermain berbilang pemain dalam talian bersama-sama, anda memerlukan langganan Nintendo Switch Online kedua.

Peringatan terakhir adalah bahawa proses ini tidak berfungsi untuk permainan berbilang pemain tempatan. Ini kerana bermain secara tempatan melibatkan mematikan modem internet Switch. Anda mesti bermain dalam talian atau bermain bersama di satu konsol.

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Makluman Apabila Permainan Nintendo Switch Akan Dijual