Cara Menetapkan Lokasi Anda Secara Manual di Google Chrome

Telefon mendapat semua mainan yang menyeronokkan. Terima kasih kepada GPS bawaan, triangulasi rangkaian, dan barang lain, mungkin bagi mereka untuk menggunakan lokasi yang tepat atau kurang tepat untuk aplikasi dan alat laman web.

Itu biasanya tidak berlaku dengan komputer riba dan desktop, di mana akses lokasi biasanya ditentukan berdasarkan alamat IP anda. Itu secara amnya "cukup dekat" jika anda berada di sebuah bandar besar, tetapi di luar kawasan metro, keadaan berjalan dengan cepat — berkat laluan semula pelik ISP saya, kebanyakan laman web berpendapat bahawa saya berada kira-kira 150 batu di sebelah timur tempat saya sebenarnya berada .

Sekiranya anda memerlukan data lokasi yang tepat dan tepat untuk dihantar ke alat web, penyemak imbas lanjutan membolehkan anda menetapkan lokasi anda secara manual ke garis bujur dan garis lintang tertentu. Sekiranya laman web yang meminta lokasi anda memanggil API Geolokasi HTML 5 yang baru dan bukannya berusaha menentukannya berdasarkan alamat IP anda, anda akan mendapat hasil yang jauh lebih relevan.

Buka halaman yang mahukan lokasi anda. (Inilah demo yang bagus jika anda memerlukan halaman latihan.) Tekan Ctrl + Shift + I di Windows atau OS Chrome, atau Cmd + Option + I di macOS. Konsol pembangun akan dibuka di sebelah kanan skrin.

Di bahagian bawah panel, tekan butang tiga titik di sebelah kiri, dan kemudian klik pilihan "Sensor". Di bawah Geolokasi, pilih "Lokasi tersuai".

Sekarang letakkan di lokasi anda berdasarkan garis lintang dan garis bujur. (Sekiranya anda tidak mengetahuinya dengan hati kerana anda bukan Bear Grylls, anda boleh mengesan lokasi anda secara manual di Peta Google, klik kanan, dan pilih "Apa Sini?" Untuk mencarinya.) Muat semula halaman, izinkan data lokasi di tetingkap pop timbul, dan anda akan melihat bahawa peta tersebut akan masuk ke lokasi yang anda pilih.

Secara semula jadi anda boleh menetapkan lokasi palsu dengan alat ini, dan itu mungkin lebih baik, bergantung pada tahap kepercayaan anda dengan laman web yang dimaksudkan. Secara amnya, menetapkan sesuatu yang "cukup dekat" ke bandar atau poskod anda akan mencapai hasil yang anda mahukan.

Perhatikan bahawa, sayangnya, tidak ada cara untuk menetapkan lokasi tetap di Chrome (atau nampaknya penyemak imbas desktop utama lain). Ini bermaksud anda harus melalui proses di atas setiap kali anda mahukan lokasi yang tepat di alat web.