Buka Kunci Desktop Maya pada Windows 7 atau 8 Dengan Alat Microsoft Ini

Windows 9 nampaknya akhirnya akan merangkumi desktop maya, ciri yang dinikmati pengguna Linux dan Mac selama bertahun-tahun. Tetapi Windows 7 dan 8 sudah mempunyai beberapa ciri desktop maya - ia hanya disembunyikan.

Windows sebenarnya mempunyai sokongan API untuk desktop maya sejak Windows NT 4, tetapi tidak ada antara muka pengguna di sekitarnya. Anda memerlukan alat untuk mengaktifkannya, seperti Desktop Maya Microsoft PowerToy untuk Windows XP dulu.

Dapatkan Desktop Maya

Walaupun Desktop Maya Microsoft PowerToy tidak berfungsi sejak Windows XP, mereka menyediakan alat lain yang akan membolehkan anda menggunakan desktop maya pada versi Windows moden. Alat ini kecil, ringan, dan percuma. Anda tidak perlu membayar, menangani layar nag, atau berurusan dengan aplikasi yang berantakan untuk menggunakannya.

BERKAITAN: Apakah Alat SysInternals dan Bagaimana Anda Menggunakannya?

Muat turun Desktop v2.0 dari laman Windows Sysinternals MIcrosoft. Sysinternals pernah menjadi koleksi alat pihak ketiga, tetapi alat Sysinternals sangat berguna dan berkuasa sehingga Microsoft membelinya semuanya beberapa tahun yang lalu. Sekiranya anda pengguna kuasa Windows, anda harus membiasakan diri dengan alat SysInternals. Sebilangan besar dari mereka adalah utiliti sistem yang kuat yang penuh dengan maklumat berguna - bukan alat kecil seperti ini.

Buka fail Desktops.zip yang dimuat turun, ekstrak fail Desktops.exe, dan klik dua kali. Anda akan melihat tetingkap persediaan Desktop minimum. Sekiranya anda ingin menjalankan alat secara automatik semasa log masuk, klik kotak pilihan Jalankan secara automatik di logon.

Beralih Antara Desktop

Anda boleh menyesuaikan kunci untuk beralih antara desktop maya, tetapi secara lalai anda akan menggunakan Alt + 1/2/3/4 untuk beralih di antara empat desktop maya anda. Anda juga boleh mengklik ikon dulang sistem untuk melihat gambaran keseluruhan desktop anda dan beralih di antara mereka.

Untuk menukar kekunci panas anda, klik kanan ikon dulang sistem dan pilih Pilihan.

Kali pertama anda beralih ke desktop maya, Windows akan "membuatnya" - ia memuatkan salinan Explorer.exe baru untuk desktop itu. Windows yang anda buka di desktop lain nampaknya tidak terbuka di desktop anda yang lain, jadi anda tidak boleh beralih ke mereka dengan bar tugas atau Alt + Tab. Anda mesti beralih ke desktop yang berkaitan terlebih dahulu.

Setiap desktop juga mempunyai dulang sistem tersendiri - jadi ikon dulang sistem dari desktop pertama anda tidak akan muncul di desktop anda yang lain. Sekiranya anda membuka aplikasi di desktop kedua dan memuatkan ikon dulang sistem, ikon dulang sistem itu hanya akan muncul di dulang sistem pada desktop kedua anda, dan bukan pada desktop pertama, ketiga, atau keempat anda.

Menetapkan Windows ke Desktop

Untuk melancarkan pada tetingkap aplikasi pada desktop tertentu, pertama-tama beralih ke desktop itu dan kemudian lancarkan aplikasi dari bar tugas, menu Mula, atau di mana saja.

Malangnya, anda tidak dapat memindahkan tetingkap antara desktop maya setelah dibuka. Untuk memindahkan tetingkap ke desktop yang lain, anda harus menutupnya dan kemudian membukanya semula di desktop yang lain. Cuba sediakan ruang kerja untuk tugas-tugas tertentu supaya anda tidak perlu terus-menerus menyulap tingkap antara desktop.

Menutup Desktop v2.0

Cara yang disyorkan untuk menutup Desktop v2.0 adalah dengan log keluar dan log masuk semula. Sudah tentu, jika anda ingin berhenti menggunakannya, anda harus mematikan pilihan "Jalankan secara automatik semasa masuk" terlebih dahulu.

Mengapa Batasannya?

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Desktop Maya di Windows dengan Dexpot

Halaman muat turun Sysinternals Desktops v2.0 menerangkan batasan alat dengan baik. Terdapat alat desktop maya lain yang kelihatan lebih hebat. Sebagai contoh, kami fikir Dexpot berfungsi dengan baik dan ada pengurus desktop maya lain yang boleh anda muat turun. Alat-alat ini umumnya mempunyai lebih banyak ciri dan dapat terasa sedikit lebih "lancar" - anda boleh memindahkan tetingkap di antara desktop maya dan melihat semua tetingkap terbuka anda di setiap bar tugas desktop, jika anda mahu.

Walau bagaimanapun, kebanyakan alat desktop maya hanya berfungsi dengan meminimumkan dan memaksimumkan tetingkap. Mereka tidak membuat desktop maya sebenar - mereka "memalsukannya" dengan mengingat tetingkap mana yang harus diminimumkan dan mana yang harus dimaksimumkan. Sekiranya anda pernah menggunakan alat seperti ini pada masa lalu, anda mungkin telah melihat tetingkap anda mengecil dan memaksimumkan semasa anda beralih antara desktop.

Desktop v2.0 menggunakan ciri yang terdapat di dalam Windows, jadi jauh lebih ringan dan - boleh dibilang - kurang kereta berbanding alat lain. Sekiranya anda dapat hidup dengan batasan, itu mungkin pilihan desktop maya yang lebih kuat dan padat daripada alat desktop pihak ketiga yang lain.

Semoga Microsoft memperluaskan ciri ini. Windows 9 harus mempunyai cara untuk memindahkan tetingkap antara desktop maya dan antara muka yang bagus.

Buat masa ini, ini adalah kaedah paling rasmi untuk membuka kunci sokongan desktop maya asli yang telah menjadi sebahagian daripada Windows sejak Windows NT 4, dilancarkan pada tahun 1996.