Cara Mengubah Margin Halaman dalam Word

Dokumen Word dibuka dengan margin satu inci secara lalai. Anda boleh menyesuaikan margin halaman dengan memilih salah satu pilihan yang telah ditentukan oleh Word, atau anda sendiri boleh menentukan ketinggian dan lebar margin yang tepat. Ini caranya.

Tukar Margin Halaman dalam Word

Buka Word dan pergi ke tab "Layout". Di sini, pilih "Margin" dalam kumpulan "Penyediaan Halaman".

Setelah dipilih, menu drop-down akan muncul. Di sini, anda akan menemui senarai tetapan margin yang telah ditentukan oleh Word.

Teruskan dan pilih pilihan jika anda melihat pilihan yang sesuai dengan yang anda perlukan. Setelah dipilih, margin halaman akan berubah berdasarkan spesifikasi tersebut.

Sekiranya anda tidak dapat mencari pilihan yang sesuai dengan yang anda cari, anda dapat menyesuaikan margin halaman sendiri hingga sepersepuluh inci dengan memilih "Margin Khusus" di bahagian bawah menu drop-down.

Tetingkap "Penyediaan Halaman" akan muncul, di mana anda secara automatik akan berada di tab "Margins". Di bawah bahagian "Margin", anda dapat menyesuaikan margin atas, bawah, kiri, dan kanan dengan mengklik anak panah atas dan bawah di sebelah setiap pilihan. Ini meningkatkan atau mengurangkan margin halaman dengan kenaikan 0.1 inci.

Anda juga boleh menyesuaikan margin selokan. Margin talang biasanya digunakan dalam tata letak halaman menghadap (dikenal sebagai "Cermin" di Word) dan merujuk pada area halaman yang tidak dapat digunakan atau tidak dapat dilihat karena proses pengikatan.

Menetapkan margin talang berfungsi sama seperti menetapkan margin halaman. Cukup sesuaikan margin dengan memilih anak panah atas atau bawah di sebelah pilihan.

Setelah selesai, pilih "OK" untuk menerapkan perubahan.

Tetapkan Margin Khusus sebagai Lalai

Sekiranya anda mendapati diri anda menggunakan margin khusus yang sama berulang-ulang kali, bukannya menetapkan margin setiap kali anda membuka Word, anda boleh menetapkan margin khusus anda sebagai lalai.

Untuk melakukannya, pilih "Margin" dalam kumpulan "Penyediaan Halaman" pada tab "Tata Letak". Di menu drop-down yang muncul, pilih "Margin Khusus."

Di tetingkap "Pengaturan Halaman" yang muncul, sesuaikan margin Anda dan kemudian pilih "Tetapkan Sebagai Lalai" di sudut kiri bawah halaman.

Kotak dialog akan muncul yang memberitahu anda bahawa perubahan akan mempengaruhi semua dokumen baru berdasarkan templat NORMAL. Pilih butang "Ya".

Sekarang, apabila anda membuka Word, ia akan dibuka secara automatik dengan margin khusus yang ditetapkan.