Apakah Fail WMA (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .wma adalah fail Windows Media Audio (WMA). Microsoft membuat format untuk mengelakkan masalah pelesenan yang berkaitan dengan format MP3.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Format MP3, FLAC, dan Audio Lain?

Apakah Fail WMA?

Pada mulanya dibuat pada tahun 1999, Microsoft merancang WMA untuk memerangi kaedah pemampatan AAC MP3 dan Apple. Sejak itu, WMA telah berkembang dari format lossy awalnya ke dalam sub-format yang luas termasuk audio suara lebar jalur rendah hingga suara surround berbilang saluran tanpa kerugian.

BERKAITAN: Apa Format Fail Tanpa Rugi & Mengapa Anda Tidak Mesti Menukar Lossy ke Lossless

Jika dibandingkan dengan format MP3, WMA mengekalkan tahap kualiti yang lebih tinggi pada kadar bit yang lebih rendah, terutamanya ketika membandingkan kadar bit kurang dari 64 kbps.

Kerana WMA adalah format eksklusif, sangat sedikit program yang menyokongnya berbanding dengan MP3 yang banyak digunakan. Sekiranya anda merancang untuk membuka fail WMA anda pada apa sahaja kecuali Windows, anda perlu memuat turun aplikasi pihak ketiga atau menukarnya ke format yang lain.

Bagaimana Saya Membuka Fail WMA?

Oleh kerana WMA adalah format Microsoft milik, anda tidak akan terkejut bahawa Windows dapat membukanya dengan mudah dengan aplikasi terbina dalam. Klik dua kali fail WMA anda, dan fail itu akan terbuka sehingga Windows Media Player melainkan anda telah memasang program lain yang ditetapkan sebagai lalai untuk fail WMA.

Jika untuk beberapa alasan yang tidak berfungsi, Anda dapat mengklik kanan file, arahkan ke menu "Buka Dengan", dan kemudian klik "Windows Media Player" atau aplikasi lain yang disokong yang anda sukai.

Sekiranya anda menggunakan macOS atau Linux, semuanya tidak semudah itu kerana platform tersebut tidak mempunyai aplikasi bawaan dengan sokongan WMA. Sebaliknya, anda perlu memuat turun aplikasi pihak ketiga. Kami sangat mengesyorkan VLC Player. Ini cepat, sumber terbuka, percuma dan anda boleh menggunakannya di Windows, macOS, Linux, Android, dan iOS. VLC juga menyokong hampir semua format fail di luar sana dan merupakan pemain yang sangat berkebolehan.

Bagaimana Saya Menukar Fail WMA?

Kecuali anda menggunakan WMA untuk alasan tertentu, mungkin yang terbaik adalah menukar fail WMA anda menjadi sesuatu yang lebih banyak digunakan — seperti MP3 — terutamanya jika anda tidak menggunakan Windows atau ingin berkongsi fail dengan pengguna bukan Windows.

Ratusan laman web di internet menukar fail WMA untuk anda, tetapi kami menyukai alat penukaran WMA ke MP3 Zamzar dalam talian. Ini percuma, selamat, dan mereka berjanji akan menghapus semua fail anda setelah 24 jam.

Setelah memuat naik laman web, klik butang "Pilih Fail". Cari dan pilih fail WMA di komputer yang ingin anda ubah dan kemudian klik "Buka."

Dari menu lungsur turun, pilih format fail yang ingin anda ubah.

Akhirnya, masukkan e-mel dan kemudian klik "Tukar."

Itu sahaja yang ada. Apabila penukaran selesai (yang biasanya cukup pantas kecuali anda menukar fail besar), anda akan mendapat mesej e-mel dengan pautan di mana anda boleh memuat turun fail yang ditukar.