Cara Memusatkan Teks secara menegak di Halaman di Microsoft Word

Perlu membuat muka depan untuk laporan yang anda tulis? Anda boleh membuat muka depan yang ringkas tetapi profesional dengan memusatkan teks secara melintang dan menegak. Memusatkan teks secara mendatar pada halaman adalah mudah, tetapi secara menegak? Itu juga mudah dan kami akan menunjukkan caranya.

Sebelum memusatkan teks pada halaman tajuk anda, anda perlu memisahkan halaman depan dari laporan anda yang lain, jadi hanya teks di halaman depan yang berpusat secara menegak. Untuk melakukan ini, letakkan kursor tepat sebelum teks yang anda mahukan di bahagian baru dan masukkan rehat bahagian "Next Page".

CATATAN: Sekiranya terdapat header atau footer dalam laporan anda, anda boleh menghapusnya dari halaman depan anda, sambil menyimpannya di laporan yang lain, dengan menetapkan beberapa header dan footer.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Pecah di Microsoft Word untuk Memformat Dokumen Anda dengan Lebih Baik

Setelah halaman depan anda berada di bahagian yang terpisah dari laporan anda yang lain, letakkan kursor di mana sahaja di halaman depan.

Klik tab "Tata Letak Halaman".

Klik butang "Penyediaan Halaman" di sudut kanan bawah bagian "Penyediaan Halaman" pada tab "Tata Letak Halaman".

Pada kotak dialog "Penyediaan Halaman", klik tab "Tata Letak".

Di bahagian "Halaman", pilih "Pusat" dari daftar drop-down "Penjajaran menegak".

Teks muka depan anda kini berpusat secara menegak pada halaman.

Memusatkan teks secara menegak juga dapat meningkatkan penampilan dokumen pendek, seperti surat perniagaan atau surat lamaran, atau jenis dokumen pendek lain di mana isinya tidak memenuhi seluruh halaman.