Mengapa Anda Tidak Perlu Menggunakan Garpu Firefox Seperti Waterfox, Pale Moon, atau Basilisk

Mozilla Firefox adalah projek sumber terbuka, jadi sesiapa sahaja boleh mengambil kodnya, mengubahnya, dan melepaskan penyemak imbas baru. Itulah yang Waterfox, Pale Moon, dan Basilisk — penyemak imbas alternatif berdasarkan kod Firefox. Tetapi kami mengesyorkan agar tidak menggunakan salah satu daripadanya.

Sekiranya Anda Tidak Menyukai Firefox Quantum, Gunakan Firefox ESR Sebaliknya

BERKAITAN: Apa Yang Baru di Firefox Quantum, Firefox yang Anda Nantikan

Kami menyukai Firefox Quantum, yang lebih pantas dan lebih moden daripada Firefox keluaran sebelumnya. Sekiranya anda ingin terus menggunakan alat tambah lama anda yang tidak lagi berfungsi di Firefox Quantum, kami mengesyorkan Mozilla's Firefox Extended Support Release (ESR) sebagai gantinya.

Firefox ESR berdasarkan Firefox 52, menyokong add-on XUL Firefox tradisional dan pemalam NPAPI, dan akan terus menerima kemas kini keselamatan secara langsung dari Mozilla sehingga 2 Julai 2018.

Ya, Mozilla telah melakukan beberapa perkara yang tidak kita gemari. Tambah Mr. Robot   "Looking Glass" tidak masuk akal, dan kami tidak gembira dengan apa yang mereka lakukan dengan Cliqz di Jerman. Tetapi, setelah mendapat sambutan hangat dari orang ramai, mereka telah membuat perubahan dasar dan kami berharap mereka akan melakukan yang lebih baik pada masa akan datang.

Walaupun anda tidak mempercayai beberapa keputusan perniagaan Mozilla, penyemak imbas anda terlalu penting untuk diserahkan kepada sebilangan kecil peminat. Kami rasa lebih baik untuk menjalankan projek besar dengan sebilangan besar pembangun yang mendapat banyak perhatian terhadap keselamatan. Itulah sebabnya kami mengesyorkan agar tidak menggunakan penyemak imbas berasaskan Firefox yang lebih kecil ini, dan mengapa kami juga mengesyorkan agar tidak menggunakan penyemak imbas alternatif berdasarkan Google Chrome. Inilah masalah kami dengan beberapa alternatif Firefox yang lebih popular.

Waterfox Adalah Firefox ESR, Tetapi Dengan Kemas Kini Keselamatan yang Lebih perlahan

Waterfox berdasarkan pada Mozilla Firefox, dan mungkin penyemak imbas alternatif yang paling popular berdasarkan kod Firefox. Ini membuat nama untuk dirinya sendiri dengan menjadi penyemak imbas 64-bit berdasarkan kod Mozilla Firefox ketika Mozilla hanya menawarkan versi 32-bit. Walau bagaimanapun, Mozilla Firefox kini menjadi penyemak imbas 64-bit pada versi Windows 64-bit, jadi itu bukan alasan untuk menggunakan Waterfox lagi.

Hari ini, Waterfox menggunakan Firefox ESR. Ini mengiklankan sokongan untuk sambungan XUL Firefox tradisional dan pemalam NPAPI seperti Java dan Silverlight. Ini adalah kedua-dua ciri Firefox ESR, jadi anda tidak perlu beralih ke Waterfox untuk mendapatkannya. Setelah Firefox ESR mencapai akhir hayat, penyemak imbas "baru" akan dikembangkan untuk mengikuti etos penyesuaian dan pilihan Waterfox, "menurut blog Waterfox.

Waterfox juga mempunyai beberapa ciri lain yang berbeza. Ia melumpuhkan Pocket secara lalai, tetapi anda boleh mematikan Pocket sendiri di Firefox. Itu tidak akan menghantar data telemetri ke Mozilla, tetapi anda boleh melumpuhkannya dari Pilihan> Privasi & Keselamatan> Pengumpulan dan Penggunaan Data Firefox di Firefox. Sambungan Media Disulitkan (EME), yang diperlukan untuk laman web seperti Netflix, juga dilumpuhkan secara lalai - dan, sekali lagi, anda boleh mematikannya sendiri di Firefox, jika anda mahu.

Secara keseluruhan, menggunakan Waterfox pada dasarnya sama seperti menggunakan Firefox ESR dan mengubah beberapa tetapan… dengan satu perbezaan besar: kemas kini keselamatan tiba di Firefox ESR jauh lebih pantas daripada yang mereka lakukan di Waterfox. Setiap kali Mozilla melepaskan kemas kini keselamatan untuk Firefox ESR, pemaju Waterfox harus mengintegrasikan kemas kini tersebut ke dalam Waterfox sebelum memberikannya kepada pengguna.

Mari lihat siaran utama terbaru: Mozilla mengeluarkan Firefox 57 pada 14 November 2017. Pembangun Waterfox mengeluarkan Waterfox 56 yang menggabungkan kemas kini keselamatan yang terdapat di Firefox 57 pada 30 November 2017. Kami tidak fikir menunggu lebih dari dua minggu untuk kemas kini keselamatan adalah idea yang baik!

Berikut adalah contoh terbaru dari pelepasan kecil: Pada 23 Januari 2018, Mozilla mengeluarkan Firefox 58 dan Firefox ESR 52.6 dengan pelbagai pembaikan keselamatan. Tiga hari kemudian, projek Waterfox mengatakan ia sedang berusaha untuk menyatukan patch ini di Twitter. Pada 1 Februari 2018, Waterfox 56.0.4 dilancarkan dengan patch ini. Itu bermaksud pengguna Waterfox menunggu sembilan hari untuk mendapatkan patch keselamatan dari pelepasan kecil, berbanding jika mereka hanya menggunakan Firefox. Kami tidak fikir adalah idea yang baik untuk menunggu lama.

Pada masa akan datang, ini hanya akan menjadi lebih rumit kerana pembangun Waterfox cuba membuat penyemak imbas mereka sendiri. Kami mengesyorkan menjauhkan diri dan hanya menggunakan Firefox ESR.

Bulan Pucat Berdasarkan Kod Firefox Yang Sangat Usang

Pale Moon berdasarkan kod Firefox yang lebih lama. Versi semasa Pale Moon berdasarkan pada Firefox 38 ESR, yang pada awalnya dilancarkan pada tahun 2015. Pelepasan sebelumnya berdasarkan pada Firefox 24 ESR, yang dilancarkan pada tahun 2013. Projek ini menggunakan antara muka Firefox lama yang dibuat sebelum tema Australis, dan masih menyokong add-on XUL.

Daripada berdasarkan pada mesin rendering Gecko Mozilla, Pale Moon didasarkan pada "Goanna", mesin penyemak imbas sumber terbuka yang merupakan garpu tokek. (Dalam perisian sumber terbuka, "garpu" adalah ketika seseorang mengambil kod projek yang ada, menyalinnya, dan mengembangkannya sendiri dari saat itu ke depan, menuju ke arah yang berbeda.)

Walaupun Waterfox didasarkan pada kod yang kini disokong oleh Mozilla, Pale Moon didasarkan pada kod yang jauh lebih tua. Ia tidak akan mempunyai ciri-ciri web baru atau peningkatan prestasi versi Firefox moden, dan juga tidak menyokong menonton jenis video tertentu dengan DRM.

Lebih penting lagi, mendasarkan penyemak imbas pada kod lama seperti itu menjadikan patch keselamatan lebih sukar. Pembangun Pale Moon cuba mengikuti patch keselamatan Firefox, tetapi dia mengekalkan kod lama yang telah ditinggalkan oleh Mozilla. Mozilla dilaporkan memiliki lebih dari seribu pekerja, sementara Pale Moon memiliki satu pemaju utama, berusaha mempertahankan sejumlah besar kod yang semakin lama semakin ketinggalan zaman. Kod lama juga menghilangkan ciri-ciri yang membantu menjadikan penyemak imbas moden begitu selamat, seperti ciri kotak pasir multi-proses yang akhirnya tiba di Firefox Quantum.

Selain itu, Pale Moon cenderung tampil lebih buruk pada penanda aras penyemak imbas berbanding penyemak imbas moden, yang tidak mengejutkan memandangkan usianya. Pembangun tidak bersetuju dengan penanda aras penyemak imbas, tetapi tidak menghairankan penyemak imbas berdasarkan kod berusia empat tahun mungkin lebih lambat daripada kod moden.

Basilisk Adalah Bulan Pucat yang Lebih Moden, Tetapi Lebih Tidak stabil

Basilisk adalah penyemak imbas baru dari pencipta Pale Moon. Walaupun Pale Moon didasarkan pada Firefox 38 ESR, Basilisk didasarkan pada kod Firefox yang lebih baru. Pembangun sedang mengusahakan "Unified XUL Platform (UXP)", yang merupakan garpu kod Mozilla tanpa kod Servo dan Rust baru yang menjadikan Firefox Quantum begitu pantas. Ia juga tidak mengaktifkan sebarang ciri multi-proses.

Versi Pale Moon yang akan datang akan didasarkan pada kod ini, tetapi sekarang pembangun menganggap Basilisk sebagai platform pembangunan yang tidak stabil.

Ini sesuai dengan sejarah pelik Pale Moon. Versi utama pertama Pale Moon didasarkan pada Firefox 24 ESR, kerana perselisihan mengenai di mana Firefox menuju. Tetapi pemaju akhirnya harus beralih ke Firefox 38 ESR untuk mendapatkan ciri-ciri yang lebih moden. Kini, pembangun melakukan perkara yang sama sekali lagi, berdasarkan versi baru ini terutamanya pada kod pra-Quantum Firefox. Kami tidak melihat titik menolak ciri baru hanya untuk membuat lonjakan besar kepada mereka setiap beberapa tahun pula. Ikutilah penyemak imbas yang sentiasa dikemas kini, seperti Firefox.

Mengenai mengapa anda tidak boleh menggunakan penyemak imbas ini, selain dari masalah keselamatan dan kegunaan yang sama dengan Pale Moon, bahkan pemaju mengatakan bahawa itu "perisian pembangunan" yang harus dianggap beta.

Ini bukan satu-satunya penyemak imbas berasaskan Firefox di luar sana, tetapi mereka adalah yang paling popular — dan kebanyakan yang lain mungkin akan menghadapi masalah yang serupa. Sebaiknya gunakan penyemak imbas yang mempunyai pasukan besar di belakangnya sehingga masalah keselamatan dapat ditangkap, diperbaiki, dan ditambatkan secepat mungkin.