Cara Mengakses Penghala Anda Sekiranya Anda Lupa Kata Laluan

Sekiranya anda terlupa kata laluan penghala anda, memperoleh penghala terpakai, atau hanya membantu rakan dengan penyediaannya, anda boleh menetapkan semula kata laluan penghala ke lalai kilang.

BERKAITAN: Cara Melihat Kata Laluan Rangkaian Tanpa Wayar yang Terlupa di Windows

Router melindungi antara muka web mereka — di mana anda dapat mengkonfigurasi rangkaian, kawalan ibu bapa, dan tetapan pemajuan port mereka — dengan nama pengguna dan kata laluan lalai. Anda boleh menukar kata laluan lalai ini menjadi sesuatu yang lebih selamat, tetapi kemudian anda harus mengingati kelayakan yang telah anda gunakan. Sekiranya anda bekerja dengan penghala yang anda tidak tahu kata laluannya, anda perlu menetapkan semula penghala untuk menggunakan tetapan lalai, dan kemudian cari tahu apa itu kelayakan lalai.

Cari Nama Pengguna dan Kata Laluan Lalai

Sebelum menetapkan semula penghala ke tetapan lalainya, pertama-tama anda harus menggunakan nama pengguna dan kata laluan lalai untuk log masuk. Mungkin mereka tidak pernah diubah terlebih dahulu. Dan sejak menetapkan semula router menetapkan semula semua tetapannya, perlu mencuba kelayakan lalai terlebih dahulu. Selain itu, anda tetap memerlukannya sekiranya anda menetapkan semula penghala ke tetapan lalai kilang.

Terdapat beberapa cara untuk mencari maklumat ini:

  • Baca manual penghala anda: Model router yang berlainan — bahkan dari pengeluar yang sama — sering kali mempunyai kombinasi nama pengguna dan kata laluan yang berbeza. Untuk mencari nama pengguna dan kata laluan lalai untuk penghala, lihat di manualnya. Sekiranya anda kehilangan manual, anda sering dapat mencarinya dengan mencari nombor model penghala anda dan "manual" di Google. Atau cari sahaja model penghala dan "kata laluan lalai" anda.
  • Cari pelekat pada penghala itu sendiri: Beberapa penghala — terutama yang mungkin berasal dari penyedia perkhidmatan Internet anda — hantar dengan kata laluan yang unik. Kata laluan ini kadangkala dicetak pada pelekat pada penghala itu sendiri.
  • Cuba kombinasi nama pengguna dan kata laluan yang sama:  Secara lalai, banyak penghala menggunakan nama pengguna kosong dan kata laluan "admin" (jangan taip tanda kutip), nama pengguna "pentadbir" dan kata laluan kosong, atau "admin" sebagai kedua nama pengguna dan kata laluan.
  • Periksa RouterPasswords.com: Jika anda tidak mempunyai manual dan default tidak berfungsi, anda dapat mencari senarai nama pengguna dan kata laluan lalai yang cukup komprehensif untuk pelbagai router di RouterPasswords.com.

Sekiranya kelayakan lalai untuk penghala tidak masuk, maka anda perlu menetapkan semula penghala ke tetapan lalai kilang, sehingga anda dapat menggunakan kelayakan lalai.

Tetapkan semula Router ke Tetapan Lalai Kilang

Router mempunyai butang kecil yang tersembunyi yang dapat Anda tekan untuk menetapkan semula penghala ke tetapan kilang lalai. Ini mengatur ulang perubahan konfigurasi yang telah Anda buat pada penghala — port yang diteruskan, tetapan rangkaian, kawalan orang tua, dan kata laluan khusus semuanya dihapuskan. Setelah menetapkan semula, anda dapat mengakses penghala dengan nama pengguna dan kata laluan lalai, tetapi anda mungkin perlu meluangkan masa untuk mengkonfigurasi penghala semula.

Proses yang tepat (dan lokasi butang reset) berbeza dari router ke router. Untuk hasil terbaik, baca manual penghala anda untuk mendapatkan arahan khusus model. Walau bagaimanapun, prosesnya umumnya sama pada kebanyakan router.

Pertama, lihat di bahagian belakang (atau mungkin bahagian bawah) penghala. Anda akan melihat butang khas berlabel Reset. Butang ini sering terletak di lubang tertekan, yang dikenal sebagai "lubang jarum", jadi anda tidak boleh menekannya secara tidak sengaja.

Untuk menetapkan semula penghala, anda perlu menekan butang ini (semasa penghala disambungkan ke kuasa) dan tahan selama kira-kira 10 saat. Setelah anda melepaskan butang, penghala akan menetapkan semula dirinya ke tetapan lalai kilang, dan kemudian but semula. Sekiranya butang terletak di lubang jarum, anda perlu menggunakan klip kertas bengkok atau objek panjang dan sempit yang lain untuk menekan dan menahan butang.

Setelah menetapkan semula penghala, anda boleh log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan lalai.

Cara Memajukan Pelabuhan Tanpa Mengetahui Kata Laluan

BERKAITAN: Cara Meneruskan Pelabuhan pada Penghala Anda

Adakah anda hanya mahu membuka antara muka web penghala dan port hadapan untuk pelayan, permainan, atau jenis program rangkaian lain? Sekiranya demikian, anda tidak semestinya perlu mengetahui kata laluan. Trik ini juga berguna jika anda menggunakan rangkaian orang lain dan tidak mempunyai akses ke kata laluan.

Ini berfungsi kerana banyak router menyokong Universal Plug and Play (UPnP), yang membolehkan program di komputer anda "meminta" penghala membuka port untuk mereka. Sekiranya UPnP diaktifkan pada penghala, secara automatik akan membuka port.

Sekiranya program menyokong pilihan ini, anda biasanya akan mendapatkannya dalam tetapan sambungannya di samping konfigurasi port. NAT-PMP, yang mungkin juga anda lihat, adalah cara yang serupa untuk meneruskan port secara automatik, tetapi lebih sedikit router yang menyokongnya.

BERKAITAN: Cara Memajukan Pelabuhan dengan pantas pada Penghala Anda dari Aplikasi Desktop

Sekiranya anda menggunakan program yang tidak termasuk sokongan bersepadu untuk UPnP, jangan takut. Anda boleh menggunakan program seperti UPnP PortMapper untuk meneruskan port dari aplikasi desktop dengan cepat. Anda boleh meneruskan port yang anda suka.

Setelah anda menetapkan semula tetapan penghala, anda boleh log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan lalai dan menukar kata laluannya dari antara muka webnya.

Kredit Imej: tnarik di Flickr, William Hook di Flickr, dan DeclanTM di Flickr